LANGDISTANSE: Jens Haugland og Kurt Asle Arvesen er ved roret av en av Sykkel-Norges mest spennende kontinentalsatsinger på lang tid. procycling.no møtte duoen over en kopp kaffe og fikk de til å tegne opp bærebjelkene i satsingen for årene som kommer. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Man tråkker litt i hverandres bed, og det kan være irriterende. Samtidig vokser det fort opp igjen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 23.10.17 17:48

Del på    

Et langsiktig prosjekt i et goldt, norsk sykkellandskap.

LYSAKER (procycling.no): – Vi kan bli oppfattet som veldig raske, men vi har en unik mulighet til å være det. Vi er raske fordi vi har en veldig klar plan, sier Jens Haugland i Uno-X Norwegian Development til procycling.no.

Sammen med sportslig leder Kurt Asle Arvesen har han tatt den korte spaserturen ned fra hovedkvarteret til Uno-X ved Lysaker Torg og ned til Espresso House ved togstasjonen.

Duoens entusiasme har blant annet fått tidligere landslagssjef Stig Kristiansen, samt Tobias Foss og Anders Skaarseth til å skifte beite foran 2018-sesongen.

Sistnevntes overgang belyser Hauglands poeng om at de kapable til å hive seg kjapt rundt i beslutningsprosessen.

Uno-X er nemlig både eier og drifter av sykkelsatsingen, i tillegg til å eksponere egen merkevare i kraft av hovedsponsoratet.

– Der er vi kanskje unike i norsk setting. Vis meg selskapet som selv har valgt å drifte hele prosjektet internt. Det er vi stolte over, og det har vært en viktig bærebjelke det første året. Vi har ikke behov for å spørre andre for å ta beslutninger, påpeker Haugland.

«Raus, men nøktern bidragsyter»

Ettersom mennesker også er vanedyr, hadde det vært både enkelt og kanskje også litt behagelig å plassere laget som et rent U23-prosjekt.

Ved lanseringen under Tour des Fjords-uka i fjor smilte nok det etablerte Sykkel-Norge litt over Hauglands inntog som selverklært sykkelsjef i Uno-X-maskineriet.

«Rammer er noe som ikke er helt bestemt ennå. Men jeg tror sykkelsporten kjenner Uno-X som en raus, men nøktern bidragsyter», uttalte han.

«Også er det viktig å understreke at dette er et talentlag. Dette skal ikke være for gamle sliter som har vært på veien i 20 år og er på vei ned i sin karriere».

Et kjapt overblikk over rytterlista peker ut Torstein Træen, Jonas Abrahamsen, Anders Skaarseth, Sondre Kristiansen og Kristian Kulset som en kvintett som alle er født i 1995 eller tidligere.

– Skal ikke bare bestå av U23-ryttere

Sykkelsjef Haugland retter seg opp i kaféstolen og er poengterende klar i talen når han adresserer nettopp dette, vendt mot vanedyrene, enten de befinner seg innenfor mediene, eller andre steder:

– Det er ingen andre enn Uno-X selv som definerer hva som ligger i utviklingsbegrepet. Vår sammensetning av ryttere består ikke bare av U23-ryttere, og det er et helt bevisst ledd i vår satsing. Vi definerer begrepet videre enn å låse det ved faste aldersgrenser. Andre må gjerne mene noe om hva som ligger i begrepet development team, men det er det altså bare oss selv som definerer, påpeker han.

At laget høsten 2016 ønsket å hente inn Krister Hagen som en slags mentor i laget, var et tidlig tegn på at de ikke bare henter ryttere som hadde slitt med å komme seg forbi vaktene på Horgan’s om lørdagskveldene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPPTUR: Uno-X-rytterne Jonas Abrahamsen og Audun Brekke Fløtten sto på podiet etter Gylne Gutuer sammen med Eirik Bruland fra Team Sparebanken Sør. Neste år ønsker Uno-X å gjøre UCI-ritt ut av grusklassikeren og flytte den til høsten. Foto: Uno-X/Twitter.

Denne våren var det også liten tvil om at det var en 90-modell fra Krokstadelva som kjørte inn resultatene. Ved NM-tider begynte så den sportslige ledelsen i laget å gire om igjen.

Audun Brekke Fløtten fikk et tidlig hint om å se seg om etter ny arbeidsgiver. Neste sesongs løpsopplegg og strategi ville ikke bli optimalt for verken han eller lagets målsetninger.

Deretter ble det opprettet dialog med Rasmus Tiller, Tobias Foss og Iver Johan Knotten, med påfølgende brief om hvordan 2018-satsingen ville se ut.

– Det vi fortalte guttene var at vi skulle kjøre mer ritt i U23-klassen enn et annet norsk lag har gjort noen sinne. Vi vil prioritere det, og vil gjøre enda mer av det neste år. Vi føler det er en mer riktig arena for dem. De kjører ritt i sin egen aldersgruppe og får være med på finalen. Alt skjer på nivået i gruppa de tilhører, sier Kurt Asle Arvesen.

Arvesen tok selv ett år ekstra før han ble utenlandsproff i Italia. Selv om han vokste ut av U23-klassen med verdensmestertittelen i San Sebastián, og det slett ikke manglet på tilbud.

Eresfjordingen var aktiv skiløper til langt opp i tenårene, den samme veien som for eksempel Anders Skaarseth har gått. Og så har man kroneksempelet på god elding også utenfor vinrankene: Den 26 år gamle neoproffen August Jensen.

– Jeg synes det er et viktig budskap å sende ut: Vår definisjon av utvikling stiller seg bredere enn å låse seg på en bestemt alder. En rytter kan utvikle seg godt utover U23-klassen, og ambisjonen vår er å få ryttere ut. Da er det dumt å sette grensa ved 22 år. Det ser man på August Jensen. Jeg vil si han har hatt rimelig god utvikling de siste årene, messer Haugland.

– Man tråkker litt i hverandres bed

Men vi skal dvele litt lengre ved trioen de forsøkte å hente fra rekkene hos Joker-Icopal. Der man på Høvik nok gned seg litt i fingrene da Sedrik Engebø Ullebø takket nei til Team Coop, og skled inn i Uno-X-rekkene høsten 2016.

De samme personene som nok gned seg i øynene da Arvesen opprettet dialog med selve arvesølvet i Jokers U23-maskineri, navn som enten har vært, er eller kommer til å bli bankers i Norges Cykleforbunds landslagsuttak år framover i tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAUGLANDS PLAN: procycling.no utfordret Jens Haugland til å felle Uno-X-strategien til sykkellaget ned på papiret. I etterkant føyet han også til «klubb» under Uno-X. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Joker-imperiet har hatt monopol på toppen av norsk sykkelsport de siste årene. Sondre Holst Enger, Sven Erik Bystrøm og Fridtjof Røinås er kanskje trioen de aldri fikk tak i, mens de ellers har vært i stand til å plukke rytterne de har ønsket seg.

At de nå har mistet både Foss og Skaarseth, og samtidig ser ut til å ha mistet kontrollen på talentklekkeriene i Lillehammer og på Ringerike – til Uno-X: Det var et utenkelig scenario da procycling.no møtte opp som eneste representant fra media, lørdagen under Fjords i 2016.

Den trojanske hesten var alt sluppet inn i varmen, og før konkurrentene rakk å reagere, var også halve det norske juniorlandslaget signert av paraplyen som også favner om Lillehammer CK og Ringerike SK.

Mens det fra Joker-hold brummes at «vi må fokusere på oss selv, og ikke kan starte hvert møte med å snakke en halvtime om hva Uno-X gjør», holder også sykkelsjefene ved Lysaker Brygge seg for gode til å snakke mye om konkurrentene.

– Du vil nok oppfatte meg som litt kjedelig når jeg uttaler meg om Joker og andre lag, innrømmer Haugland.

Selv om han selvsagt har innsett for lengst at det både vil teste vennskap og åpne opp for nye bekjentskaper når man skal skape en talentsatsing som rister norsk sykkelsport til grunnvollene.

– Det er klart det kan bli utfordringer. Man tråkker litt i hverandres bed, og det kan være småirriterende, det. Samtidig så vokser det fort opp igjen. Man finner sine egne måter å håndtere det på. Dersom vi bidrar til å tvinge fram utvikling hos andre, så er vi kjempeglade for det. Det er helt ufarlig. Det handler ikke om makt og posisjoner. Det handler om å legge til rette for å få fram flest mulig gode sykkelryttere i dette landet her, sier Haugland.

Lagbuss, Dare Bikes og ugler

Vi startet intervjuet med å gi duoen i oppdrag å skissere opp Uno-X-satsingen med fargestifter på hvitt papir. Haugland gyver løs på oppgaven, mens Arvesen er mest opptatt av uglene på pennalet vi har lånt fra barnerommet.

– Vi skal ha en ugle på den nye bussen vår, mumler Arvesen og lager et klipp til rytternes Snap Chat-konto.

Det er opplagt at Haugland har sort belte i presentasjoner. Hadde det vært snakk om Power Point og Flipover Whiteboards, kunne han sikkert trollbundet styret i Reitangruppen på halvtimes varsel.

– Utøveren står i sentrum. Og så blir det en evig runddans mellom struktur og kultur. Det er jo to vide begreper, men jeg putter «utviklingsbasert», «åpen» og «#visMOT» i kulturbegrepet. Struktur kretser rundt organisasjon, materiell og langsiktige partnere. Jeg er så freidig at jeg setter opp Uno-X som et eget punkt her. Og klubb, det glemte jeg neste bort, sier han med en beklagelig mine.

Om talentlaget ble oppfattet som en parentes i et miljø som inneholdt Joker, Coop, Team Sparebanken Sør og Team FixIT.no foran årets sesong, vil de virkelig bli både sett og hørt neste sesong.

Norsk sykkelsports første lagbuss er under bygging. Utstyrsavtaler er inngått med Taipei-baserte Dare Bikes (sykler), Bioracer (bekledning), DT Swiss (hjul), Oakley (briller), Catlike (hjelmer) og Shimano (komponenter).

– Det skal ikke være noen hindring for en rytters utvikling, men det skal ikke være noen sovepute heller. Det er opp til rytterne å gjøre jobben hjemmefra hver dag. De må stå opp og trene selv, og det er helt gratis, minner Haugland om.

– Den flotteste bussen og bra utstyr, ja. Men de må bevise selv at de er gode nok. Om det dukker opp andre tanker i hodet på rytteren enn det. Om de begynner å bli mette eller er fornøyde med å være der de er, da passer du ikke inn i vårt utviklingssystem, påpeker han.

Har lært underveis

Uno-X Energi har slått seg opp som selger av drivstoff og smøreoljeprodukter til både privat- og bedriftsmarkedet i Norge og i Danmark.

Datterselskapet YX Norge inngikk denne uka et sponsorat med Norges Skiskytterforbund.

At Vegar Kulset og Haugland falt ned på sykkelsporten, har blant annet sammenheng med personlig sykkelinteresse. Det er også en kjent sak at inngangsbilletten for å bli sponsor innenfor for eksempel fotball og langrenn er langt mer kostbar.

I starten valgte selskapet en svært bred tilnærming på sponsorsiden. Tour of Norway, Tour des Fjords, Ladies Tour of Norway, Hitec Products, Sundvolden GP, Ringerike Grand Prix, Tour of Norway for kids, Ringerike Sykkelklubb, Asker CK, TVK, BOC, Stavanger Sykkelklubb, Lillehammer CK og Team Sparebanken Sør har alle nytt godt av sponsormidler fra drivstoffleverandøren.

I 2018 står kun langsiktige avtaler med utviklingslaget, Ringerike Sykkelklubb, Lillehammer Cykleklubb og Tour of Norway igjen. I tillegg er avtalene med Asker, TVK, BOC og Stavanger inne i sitt siste år.

Bredt ut, og så dypt konsentrert rundt egen satsing. Det høres logisk ut og det høres ut som en plan med en langsiktig strategi bak seg.

– Vi skulle gå bredt ut og lære underveis. Lære hvordan vi ønsker å rette våre midler tydeligere framover, og samtidig utvikle laget og bygge merkevaren rundt det.

Langsiktig sponsor i goldt landskap

Etter ett år på landeveien har den jobben knapt rukket å starte skikkelig. Samtidig er det både imponerende og kanskje litt skremmende hvor godt de har lykkes.

Siden inntoget som sykkelsponsor i 2014 har Uno-X, sammen med blant andre Sjømatrådet og merkevaren Norsk Laks, promotert seg stort ved hjelp av norsk sykkelsport.

Dessverre er det også slik at vi nå har mistet to av fem norske kontinentallag, og forbundet ligger nede med brukket rygg etter et fantastisk VM på hjemmebane.

En trøst får være at sykkelsporten, i Uno-X, ser ut til å ha funnet en partner med langsiktige visjoner innenfor idretten. Så får de som lar seg irritere av «ballsy moves» og høy ressursbruk heller tenke over alternativet: Norsk sykkelsport uten Uno-X i 2018, hadde vært bekmørkt idet nyttårsrakettene hadde fislet ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UT PÅ TUR MED ARVESEN: Majestetiske Trollheimen var målet for overlevelsesturen til Uno-X Norwegian Development Team i forrige uke. FOTO: Magne Haugland, Uno-X

Haugland har allerede varslet at han ønsker å bidra til å gjøre grusklassikeren «Gylne Gutuer» til et UCI-ritt i regi av Lillehammer CK og Ottestad IL neste år. Uno-X er også interessert i å sponse U23-landslaget og har åpnet for å leie Stig Kristiansen ut til landslagstrener-rollen foran internasjonale mesterskapet.

Gjennom slike initiativ er Uno-X langt mer enn en sykkelsponsor eller kontinentalsatsing, det er en livline for norsk sykkelsport.

«Hva har du rota deg borti nå, Kurt?»

Og så får det være en lærepenge for oss alle, ikke å undervurdere en fersk, «nøktern – men raus» bidragsyter neste gang den dukker opp (og heller prise oss lykkelige).

I hvert fall når den backes opp av flinke forretningshoder.

En feil også Arvesen selv innrømmer at han gjorde da han tok scooter-turen mellom Lommedalen og Lysaker for et drøyt år siden.

– Da jeg kjørte vespa’en min i retning Lysaker og svingte ned ved Storebrand (Gullhaugveien, Stabekk) og skulle møte Jens og Vegar, så tenkte jeg: Hva har du rotet deg borti, nå da, Kurt? Jeg bestemte meg for å ta dette møtet, ikke skrive under noen papirer og ta det derfra. Men inntrykket jeg fikk av dem, og snakket mye med Jens etter det. Jeg gikk fra å være en liten brikke i verdens beste sykkellag, til å være med å bygge opp et lag fra grunnen selv. Jeg får være med på flere ledd i den stigen der, helt fram til syklistene står på startstreken, sier Arvesen.

Forrige uke gikk stort sett med på overlevelsestur i Trollheimen i regi av Arvesen. Den første dagen startet midt på mørkeste natta og først etter 36,5 kilometers marsj og 13 timers gange, slo man opp lavvoene tett på Trollheimshytta den dagen.

– Regn, sludd, snø, sol, bløtt. Det var krevende, er de to enige om.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEV-TEAM 2018: Turen til Trollheimen startet med besøk hos MOT i Trondheim for et fulltallig Uno-X-mannskap. Her er også nykommerne: Anders Skaarseth, Tobias Foss, Jonas Iversby Hvideberg, Idar Andersen og Andreas Leknessund med på bildet. FOTO: Magne Haugland, Uno-X

Om rytterne ikke kjente hverandre godt nok før den turen, gjør de i hvert fall det nå.

Om Uno-X-laget er enda mer slagkraftige når de inntar 2018-sesongen, gleder vi oss til å se. At de når det gjelder visjon, ledelse, talent, materiell og utstyr – har lagt forholdene til rette, er det liten tvil om.

– Kurt, Stig (Kristiansen), Leo (Snoeks) og Arne Gunnar (Ensrud) har sagt at de ønsker å være med på dette, og det har gitt prosjektet slagkraft. For rytterne å møte disse menneskene hver dag, har ikke med Vegar, Jens og Uno-X å gjøre. Å ha tilgjengelige trenere og ledere er avgjørende for at vi bygger robusthet. I kombinasjon med Uno-X-filosofien og hva vi står for, så har vi noe bra på gang.

– Jeg visste heller ikke hvordan Kurt Asle kom til å forme rollen sin. Men når han pakker sammen soveposen sin ti over seks om morgenen og rytterne følger hans eksempel. Det var litt av det vi håpet på, da vi signerte ham, innrømmer Haugland.

Tagget med: , , ,

Les også disse