Prøv Procycling Pluss idag

HÅPER PÅ MER TOUR OF NORWAY: Jens Haugland. FOTO: Jan Brychta, Uno-X Norwegian Development Team

– Tour of Norway må berges i en eller annen form

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 5.12.19 07:54

Del på    

Generalsponsor Uno-X og Jens Haugland håper i det lengste at det blir noe av 2020-utgaven.

(procycling.no): I etterkant av procycling.nos sak «Skjebnen til Tour of Norway avgjøres i neste uke» tok sykkelsjefen i Uno-X, Jens Haugland, til Twitter.

– Som generalsponsor for Tour of Norway er vi naturligvis svært skuffet over at rittet i 2020 går mot avlysning. Vi forventer at dagens arrangør i alle fall tar seg bryet med å spørre @Skarpskodd (Birger Hungerholdt) om han ser noen mulighet til å overta og redde ToN 2020, skrev Haugland.

Bedt om å utdype tweeten og fremhevelsen av Hungerholdt, sier han følgende.

– Fordi det er en ressurs i sykkel-Norge som har forvaltet Tour of Norway som et ritt på en meget god måte, i hvert fall på den reisen vi har vært med på som generalsponsor fra 2014. For norsk sykkel, og det har jeg sagt direkte til Roy (Hegreberg) også, så ville jeg satt Tour of Norway foran Hammer ti av ti ganger. Jeg synes det må settes alle kluter til for å berge Tour of Norway i en eller annen form. Om det er fire eller fem dager, om det er på Østlandet eller Vestlandet, det får så være. Jeg tror det er et stort strategisk feilgrep å ta det ut av kalenderen for 2020, sier Haugland til procycling.no.

HUNGERHOLDT OG HAUGLAND: Birger Hungerholdt har vært involvert i norsk sykkelsport i flere tiår, mens Jens Haugland blir mannen som står bak Norges første proffsatsing på herresiden. Her er de to i prat foran Sundvolden GP. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Mangler flere millioner

Som Haugland sier, har Uno-X vært inne som generalsponsor for Tour of Norway siden 2014. Den gang var nevnte Hungerholdt rittleder, men etter at Tour of Norway og Tour des Fjords fusjonerte foran årets sesong, er det Roy Hegreberg som nå innehar den rollen.

Verken Hegreberg eller Hungerholdt har ønsket å kommentere saken. 

2020 er det siste året i avtalen for Uno-X som generalsponsor, og Haugland forteller at de nå er inne med det største beløpet noensinne i tiden som generalsponsor.

– Så får organisasjonen se på økonomien i det. Man skal aldri drive for kreditors regning, men samtidig må jeg si at jeg er litt i stuss over at dette har gått veldig fint i mange år, før vi nå står i denne posisjonen her, sier Haugland. 

Rittdirektør Hegreberg fortalte TV 2 i slutten av november at de mangler seks millioner kroner. Tirsdagens innstilling fra familie- og kulturkomiteen i Stortinget viste at det ikke er midler som vil komme fra statsbudsjettet. Hegreberg kunne fortelle procycling.no onsdag at de har fått noen henvendelser etter at de gikk ut og fortalte at rittet er i fare for å måtte avlyses.

Dermed er det håp om at det også neste år kan man få på plass finansieringen, samtidig som spørsmålet også er om det er mulig å ha en nedskalert utgave om den fulle finansieringen ikke kommer på plass.

– Det er noe vi skal se nærmere på hvis det ikke dukker opp flere sponsorer de nærmeste dagene. Det kan være en mulighet å gå litt ned på antall WorldTour-lag, men summene vi sparer der, vil ikke være i nærheten av å dekke opp for midlene vi mangler. Jeg håper vi ikke trenger å gjøre det og jeg håper fremdeles at vi ikke trenger å avlyse. Alle storlagene som gjorde årets Tour of Norway-utgave til det beste sykkelrittet vi har sett på norsk jord, har sagt at de kommer tilbake. Det betyr at vi kan gi Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Amund Grøndahl Jansen, Kristoffer Halvorsen, Sven Erik Bystrøm og alle de andre profilene sjansen til å vise frem hva de duger til på hjemmebane, sa Hegreberg tirsdag.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Betenkelig at der ser ut til å gå ned

Haugland og Uno-X-organisasjonen har selv fått kjenne på litt av det som kreves for å arrangere ritt på UCI-nivå med Uno-X Development Weekend de siste to årene, en rekke med tre ritt på 1.2-nivå.

Fra Tour of Norway-hold har spesielt økte krav til rittet og det at man ikke har nådd frem i søknadene om mer penger over statsbudsjettet (over flere år) blitt trukket frem som grunner til at man nå er i pengenød.

– Som et 2.HC-ritt så stilles det krav, men de har vært på 2.HC-nivå noen år nå (HC-nivået blir til ProSeries i 2020). Det er noe med totalbildet som gjør at det ikke er levedyktig. Jeg er helt enig i at du kan skylde på vakthold og statsstøtte, men da må du snu deg om. Det er et halvt år siden Tour of Norway var ferdig med stor suksess. Det har et veldig solid fundament i mange kommuner og områder rundt om i landet. Jeg synes det er betenkelig at det ser ut til å gå ned. Da må man være så ærlig og si at det ikke har blitt gjort en god nok jobb. Det er ikke vits å skyve det under en stol og skylde på hva de bestemmer på Løvebakken. Det må vi tørre å utfordre hverandre på, mener Haugland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPENNENDE AVSLUTNING: Årets Tour of Norway ble avgjort med bonussekundene på den siste etappen, med målgang på Hønefoss. Til slutt var det Alexander Kristoff som vant sammenlagt, mens Kristoffer Halvorsen vant den siste etappen. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Hegreberg forklarte selv den økonomiske situasjonen slik onsdag.

– Det er en hovedpartner som har falt fra, og det dreier seg naturligvis om store penger for oss. Vi har også jobbet mye opp mot kommunene og fylkeskommunene vi passerer underveis for at de skal bidra med halvannen millioner kroner per dag, men også dette arbeidet har vært vanskelig i år, som gjorde at vi måtte redusere. I fjor mistet vi én million i statlig støtte noen uker før Hammer Stavanger startet, og den millionen må vi også hente inn igjen. Vi kan ikke fortsette med å tape penger. Da er det bedre å ta ett års pause og heller sikre finansene for 2021. Jeg synes vi her viser ansvarlighet i stedet for å gå videre med planer man vet man ikke har råd til å gjennomføre, sa rittsjefen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Har hatt stor betydning for Uno-X

Uno-Xs sykkelsjef er klar på at Tour of Norway har betydd mye for norsk sykkelsport.

– Det er et kjempe utstillingsvindu, og det er et ritt som har levert i mange år. På mange måter er det litt av roten i norsk sykkelsport, med måten det har bygget seg opp gjennom Glava Tour og tilbake til Ringerike GP-tida. Det har blitt holdt veldig godt ved hevd av teamet til Birger, og da vil det være veldig leit om det ikke står seg.

– Hva har det betydd for Uno-X, både som lag og selskap?

– Kjempemye. Det var det første vi gjorde i et større omfang som sponsor. Siden 2014 har vi vært med hvert år som generalsponsor, og har opplevd nær sagt halve Norge på landeveien. For laget, og det er jo selvsagt derfor jeg også engasjerer meg litt ekstra, synes jeg det er utrolig trist hvis vi ikke får eksponert det første norske profflaget under Tour of Norway 2020. Det er ikke slik vi hadde drømt om at det skulle være, sier han. 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse