VANT IFJOR: Edvald Boasson Hagen stiller som tittelforsvarer i årets Tour of Norway. FOTO: NTB Scanpix

Positiv mottakelse for årets Tour of Norway-rute

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.01.18 16:05

Del på    

– Vi skal lage sykkelritt og hevde oss i sammendraget, sier Joker-sjef.

ULLEVÅL STADION (procycling.no): Lillehammer gjorde comeback under fjorårets Tour of Norway, etter at de mest kuperte etappene ble lagt til Rjukan og Geilo i 2014 og 2015. I år avslutter mjøsbyen årets Tour of Norway.

Det ble klart etter at presentasjonen av årets løype ble lagt fram i Oslo i ettermiddag. Samtidig ble det klart at Edvald Boasson Hagen også satser på å kjøre rittet denne gangen.

Se etappeprofilene i bunnen av artikkelen!

30-åringen fra Rudsbygd er rittets store profil. Han vant sammenlagt i både 2012 og 2013, før han kjørte Giro d’Italia i samme tidsrom i 2014.

To nederlag i 2015 og 2106

Deretter ble han kun slått av Maciej Paterski (2015) og Pieter Weening (2016), før han igjen tronet på toppen av podiet i fjor.

2018-versjonen av rittet starter i Svelvik den 16. mai  og har målgang for første etappe i hjembyen til Sondre Holst Enger, Horten.

Etappe to – på nasjonaldagen – kjøres i år (som i fjor) mellom Hønefoss og Asker. Dag tre byr på gjensyn med den klassiske folkefesten i Sarpsborg. Mens dag fire blir en etappe på hele 218 kilometer mellom Kongsvinger og Brummunddal.

– Laget hadde kanskje ikke eksistert uten Tour of Norway

Avslutningen blir altså lagt til Lillehammer, med en 154 kilometer lang etappe som starter i Moelv. Alle etapper har avsluttende runder for å sørge for at publikum får sjansen til å se rytterne ved flere anledninger underveis.

– Løypa var ikke helt ulik det vi så i fjor. Det er sentrumsnære starter og målganger på etappene. Det er bankers suksess, det. Jeg er i hvert fall utrolig takknemlig for jobben Interspons, Birger (Hungerholdt) og Tour of Norway har lagd ned for norsk sykkelsport. Laget vårt hadde kanskje ikke eksistert uten dette rittet. Alt går hånd i hånd når det gjelder rekruttering og oppmerksomheten vi får, peker Kurt Asle Arvesen i Uno-X Develpoment Team på overfor procycling.no.

I fjor slet laget hans med å henge med i svingene når WorldTour-lagene tråkket gasspedalen helt inn. Men han håper U23-satsingen hans, ispedd overårige ryttere som Anders Skaarseth, Torstein Træen og flere andre skal bite ifra seg denne gangen.

– Det er vi litt mindre lag som må sette farge på løpet, minner han om.

– I fjor var vi litt usikre på nivået til rytterne våre. Flere av dem kjørte sitt første etappeløp her i fjor. I år vil de ha flere etappeløp i beina før vi ankommer Tour of Norway. Det kan godt hende vi blir mer offensive, og at vi i hvert fall kjører litt mer aktivt før kommer inn til finalene, bemerker han.

Klatresterkt Joker-mannskap

Om Boasson Hagen er på hjemmebane på Lillehammer, vil også Joker-Icopal føle at de sykler på hjemmebane under etapperittet.

I fjor gjorde Kristoffer Halvorsen comeback etter en periode med skader og sykdom under rittet. Denne gangen ser sportsdirektør Adrian Gjølberg for seg at det er best egnet til å vise seg fram i kupert terreng.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODT FORSPENT PÅ KLATREFRONTEN: Team Joker-Icopal gleder seg til å vise seg fram under etappen mot Lillehammer. Her er sportsdirektør Adrian Gjølberg avbildet under rutepresentasjonen i Oslo. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Vi har vel fort fire ryttere som har sittet med i finalen på Lillehammer før, kommenterer Gjølberg og ramser opp Carl-Fredrik Hagen, Bjørn Tore Hoem, Markus Hoelgaard og Andreas Vangstad.

I tillegg vil Rasmus Tiller sykle på hjemmebane på den avsluttende etappen.

– Vi kommer til å spisse det i retning av Vangstad eller Calle. Men det er jo fire etapper før vi kommer til Lillehammer også. Kristoffer Skjerping er en mann vi kan bruke på mer flate avslutninger, mens Tiller kan assistere. Vi skal forsøke både å skape sykkelritt underveis og hevde oss i sammendraget til slutt, sier Gjølberg.

Eiking, Grøndahl Jansen og Boasson

Arrangøren melder at forhandlinger med lag fortsatt pågår, men at følgende lag deltar per 25. januar:

Team Dimension Data, Team Lotto NL – Jumbo, Bardiani  – CSF, Caja Rural – Seguros RGA, CCC Sprandi Polkowice, Delko Marseille Provence KTM, Euskadi Basque Country – Murias, Gazprom-Rusvelo, Israel Cycling Academy, Roompot – Nederlandse Loterij, Sport Vlaanderen-Baloise, Wanty – Groupe Gobert, WB Aqua Protect Veranclassic.

I tillegg er det håp om å få et norsk landslag på plass.

– Per nå er det enklere å si hvem som ikke kan kjøre, enn hvem som ender opp med å bli med. Vi vet jo nå at Amund, August, Sondre og Edvald er utelukket – fordi lagene det sykler for er bekreftet til rittet. Men kanskje kan det være en mulighet for Daniel Hoelgaard, Truls Engen Korsæth, Sindre Lunke eller Kristoffer Halvorsen? Det er for tidlig å si noe for sikkert, men basert på etappeprofilene bør laget i hvert fall ha med en god spurter, sier sportssjef Hans Falk i NCF.

Laget vil også vurdere klubbryttere og tenker da i første omgang på Andreas Leknessund, Idar Andersen, Olav Hjemsæter, Jonas Iversby Hvideberg og Ludvig Holstad.

Under finner du etappeprofilene for 2018-versjonen av Tour of Norway:

ETAPPE 1: Svelvik-Horten.

Tagget med: , ,

Les også disse