MIDT BLANT VERDENSSTJERNENE: Torstein Træen overrasket de fleste da han syklet inn til en femteplass på den fjerde etappen i Tour Colombia 2.1. Foto: Maximiliano Blanco/Getty Images

– Måtte dobbeltsjekke da jeg våknet i dag at det ikke var en drøm

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 15.02.20 14:15

Del på    

Da Kurt Asle Arvesen åpnet telefonen til 35 meldinger skjønte han at noe spesielt hadde skjedd.

(procycling.no): Det var stor jubel i Uno-X-leiren etter at Torstein Træen blandet seg inn med den virkelige verdenseliten på gårsdagens etappe i Tour Colombia 2.1. Etappevinner Sergio Higuita (EF Pro Cycling) vant den 18. etappen i Vuelta a España i fjor. Toeren Egan Bernal (Team Ineos) vant Tour de France, mens treer Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step) tok seieren i Milano-Sanremo, Strade Bianche og Flèche Wallonne i fjor. På fjerdeplass kom Daniel Martínez (EF Pro Cycling), vinneren av kongeetappen i Paris-Nice i fjor, men fjorårets Giro d’Italia-vinner Richard Carapaz (Team Ineos) ble nummer seks.

Mellom der kom altså Torstein Træen, en 24-åring fra Heradsbygda, etter en strålende avslutning i den slake motbakken opp mot mål i Santa Rosa de Viterbo.

– Jeg kjørte ti timer i bil i går, så jeg fikk ikke med meg noe. Hver gang vi kjører sykkelritt, så har vi en intern gruppe hvor det blir kommunisert meninger og ytringer. Jeg noterte det at da jeg stoppet på Oppdal var det 35 meldinger der, så jeg forstod at det var noe i gjære. Da jeg gikk ut av bilen så ringte Jens og var entusiastisk som bare Jens Haugland kan være, sier sportssjef Kurt Asle Arvesen til procycling.no 

Selv så han passende nok på videoer fra Colombia da procycling.no ringte lørdag formiddag.

– Jeg måtte virkelig klype meg selv i armen og dobbeltsjekke det da jeg våknet i dag tidlig at det ikke var en drøm, for det er en ellevill topp ti liste. Så har du Torstein Træen der, sier Arvesen videre.

GJEVT SELSKAP: Sergio Higuita på vei mot seieren. Træen kan du se mellom Higuita og Alaphilippe. Foto: Maximiliano Blanco/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Arvesen: – Vi har vært usikre innimellom

– Planen var å kjøre et bra resultat. Jeg kjører for en bra sammenlagtplassering. Jeg fikk beskjed av Leo (Snoeks) om å være litt kynisk og ikke følge de hardeste støtene. Men heller kjøre litt jevnt, sier Træen selv til procycling.no.

– Det er bare å takke laget og gutta som satte meg i en så god posisjon. Jeg følte meg veldig bra, så det er gøy å få til en bra etappe, sier han.

Træen er blant de syv rytterne som har vært i Uno-X siden lagets oppstart i 2017. Der har han vist glimt av et høyt potensial, men i de internasjonale rittene hadde resultatene i stor grad latt vente på seg. 

– Vi har blitt godt kjent med Torstein opp gjennom årene. Leo har jo kjent han enda lengre enn jeg har kjent ham, for han hadde ham jo i Ringeriks-Kraft. Det er ikke til å stikke under en stol at vi har vært litt usikre innimellom, det har vi vært på flere ryttere. Men han har innimellom vist ganske ville takter. Jeg husker i 2018 i Tsjekkia rundt, hvor han satt med stjerneryttere på kongeetappen, men var uheldig og veltet like utenfor trekilometersgrensa og gikk glipp av en mulig topp tre i sammendraget. Vi har jo sett at det bor noe i ham, og det er derfor vi har beholdt ham i laget også. Det er utrolig artig at han får betalt for strevet, sier Arvesen, og trekker også frem Lars Holm som en svært sentral figur i karrieren til Træen.

IKKE LANGT BAK: Også Idar Andersen hang godt med. Fjorårets norske U23-mester kom inn til en 24. plass, 29 sekunder bak, med celebert selskap av Bob Jungels. Foto: Maximiliano Blanco/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Uansett hva som skjer nå, så er vi veldig godt fornøyd

Sjansen til å kjøre i Colombia kom litt uventet på Uno-X i midten av desember, men laget valgte å hoppe på da de fikk muligheten.

Etter de fire første etappene sitter de igjen med tiendeplass fra lagtempoen, tolvteplass til Lars Saugstad på den andre etappen, tiendeplass til Idar Andersen på den tredje etappen og nå sist altså en femteplass til Træen på den fjerde etappen, i det som er lagets første ritt siden de ble oppgradert til et UCI ProTeam.

– Vi er kjempegodt fornøyd. Colombia kom inn fra venstrekanten i desember. Espen Aareskjold har holdt dette med jernhånd, og selvfølgelig fått hjelp av alle andre, til å gjøre det best mulig med akklimatisering. Vi tenkte på Jonas Abrahamsen, som det har lugget litt for de siste dagene, og Torstein Træen som hadde vært med på det varmeprosjektet. Torstein er normalt sett i god form i januar og februar, så vi tenkte at de i hvert fall var naturlige å ta med.

– «Sokrates» (Aareskjold, red.anm) har prøvd å legge brikkene på plass, fått god hjelp av kostholdsekspert James Moran, og legen vår Knut Rønning har også vært involvert. Vi har prøvd å gjøre det så godt som mulig ut ifra forutsetningene vi hadde. Rytterne som dro over har vært dedikerte og fulgt de rådene vi har gitt dem. Det kan virke tilfeldig, men det er ikke sikkert det er så tilfeldig likevel. Men at det skulle ende opp med en slik plassering i går med de guttene rundt der, du må klype deg selv litt i armen, sier Arvesen, vel vitende om at ryttere som Carapaz, Esteban Chaves og Fabio Aru altså havnet bak Træen på den fjerde etappen.

Træen er nå oppe på en 14. plass i sammendraget, og skulle han kjøre like bra så som på fredag, kan en topp ti plassering være innenfor rekkevidde. Rittet fortsetter med det som trolig blir en massespurt lørdag, før rittets hardeste etappe kommer med søndagens avsluttende etappe. Da avsluttes det opp til Alto Verjon, en stigning på 11,4 kilometer à 5,4 prosent, hvor toppen er så høyt oppe som 3274 meter over havet. 

– Det vil skille enda mer i bakken i morgen. Men uansett hva som skjer nå, så er vi godt fornøyd. Om det skulle gå litt andre veien, så er vi klar over at det resultatet i går er noe vi tar med oss og så skal vi jobbe videre på det nivået vi hører hjemme. Vi forstår at vi ikke er der hver gang, men han er i god form. Det skal bli spennende å se hva han kan klare i morgen. Uansett er vi godt fornøyd. Vi går inn i den etappen med lave skuldre og skal gjøre det beste ut av det, sier Arvesen.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse