GODT OG VARMT: På Gran Canaria er godt over 20 varmegrader, men Jonas Abrahamsen har kledd seg som om det skulle vært en iskald vinterdag. Slik forbereder han seg til en tøff sesong som førsteårsproff. FOTO: Magnus Drivenes, procycling,no

Kler seg opp for ekstreme varmeøkter på Gran Canaria: – Det blir noen rare blikk

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 19.01.20 11:46

Del på    

Uno-X-duo forbereder seg på tøff proffsesong på underfundig vis.

MASPALOMAS, GRAN CANARIA (procycling.no): På den spanske ferieøyen er det for tiden godt og varmt, og syklister på alle slags nivåer er på øyen for å legge grunnlaget for en ny sesong eller bare nyte de flotte fjellene på to hjul.

Likevel sykler to nybakte Uno-X-proffer rundt med masser av klær. Jonas Abrahamsen og Torstein Træen sykler tre økter i uken på 50 minutter hvor de kler seg opp i ekstreme mengder klær og sykler i enorm hete.

Ull innerst, to regnjakker, vinterjakke, vindtett bukse, buffen trukket godt oppover luen under hjelmen er antrekket. Noen rare blikk blir det naturligvis, men årsaken er ganske enkel:

– Grunnen er at vi var med på et prosjekt i starten av oktober som gikk over fem-seks uker der Torstein skulle sykle i varmedrakt og jeg skulle sykle i varmekammer på 36-37.5 grader med 60 prosent luktfuktighet. Vi skulle se om varmedress ga samme effekt som varmekammer, som man har forsket på før, sier Abrahamsen til procycling.no.

– De første to ukene syklet vi hver dag, 50 minutter, med ganske lav belastning, selv om pulsen går opp i skyene etterhvert. Etter de to ukene hadde vi fem økter i tre uker. Jeg og Torstein holdt på i tre uker til med tre økter i uken, for å se om det hjalp. Etter det har vi bare fortsatt, fordi vi føler det har hjulpet og gitt bra effekt.

Prosjektet Abrahamsen snakker om er et prosjekt fra Høgskolen i Lillehammer i regi av Bent Rønnestad. Forsøkene omtalte procycling.no i høst.

Avgjørelsen om å fortsette med varmetreningen er tatt sammen med deres respektive trenere, Lars Holm og Espen Aareskjold.

– Da jeg tok de siste blodprøvene, spurte jeg om jeg burde fortsette med det, og da sa de ja, så jeg fortsatte med det i romjulen og nå her på Gran Canaria, forteller Abrahamsen. 

– Takler varmen bedre

Uno-X-duoen er ikke i tvil om at det de driver med bærer frukter.

– Jeg føler vi takler varmen her på Gran Canaria bedre enn tidligere, og det samme gjelder når vi skal til Colombia, at vi tåler varmen bedre der. Man kommer ikke så fort opp i puls, for man takler varmen bedre. Det er ikke bare at det hjelper på blodverdiene, men også at man takler varmen bedre.

– Det viktigste er å få kroppstemperaturen over 38.5 grader, om det er i varmedress eller i varmekammer, har ikke så mye å si.

SOLHATTEN PÅ: Torstein Træen legger grunnlaget for 2020-sesongen på Gran Canaria. Foto: Magnus Drivenes, procycling.no

Men hva er det egentlig som skjer med kroppen når de sykler i den ekstreme varmen?

– Vi har økt blodmassen i kroppen, sier Træen.

– Og det er godt for?

– Å sykle fort, da, smiler Træen før Abrahamsen utdyper:

– I tillegg har vi sett en bedring på VO2 maks og på fire i laktat. Jeg har troen på det i hvert fall. Når man blir varm, utvider blodårene seg, og da må du produsere mer blod. Ofte føler jeg at det er bra effekt også for dagen etterpå. Man kunstiggjør litt blodplasmaen, at man får bedre bein og at kroppen er vant til den høye pulsen.

– I tillegg har svetteraten gått opp ganske kraftig, så det er lettere å sykle i varmt vær, meddeler Træen.

Duoen har også tro på at dette er en effektiv måte for utøvere på lavere nivå å bedre kapasiteten på.

– Jeg tror det har noe for seg også for mosjonister. Jeg har noen kompiser hjemme jeg har anbefalt det til, og de er veldig fornøyde. De sier bare «fy søren, Jonas, dette er helt rått, jeg blir aldri sliten lenger», så de er veldig positive. Det er folk som trener på et mosjonistnivå, og de føler forbedring. 

Uno-X-rytter fikk beskjed om å ta pause fra Strava. Nå har Tinder tatt over

Stjernespekket sesongstart i Colombia: – Sies at det er bedre stemning enn i Tour de France

Sammen med Lars Saugstad, Idar Andersen, Martin Bugge Urianstad og Jonas Iversby Hvideberg skal duoen sesongdebutere i Tour Colombia 2.1. Rittet går over seks etapper, og ryttere som Julian Alaphilippe, Bob Jungels, Egan Bernal, Richard Carapaz, Esteban Chavez og Daniel Martinez har allerede meldt sin ankomst.

– Det blir heftig, det. Man får nesten ikke noe tøffere startfelt. Man møter Bernal og Carapaz og de som er oppvokst i den høyden der, sier Træen.

I fjor var det et heidundranes leven under rittet, med sykkelgale colombianere. Træen og Abrahamsen gleder seg til opplevelsen.

– Jeg tror det blir ganske vilt. De sier det er bedre stemning enn i Tour de France, sier Træen. 

– Det er vanskelig å vite hva man kommer til. Vi må prøve å få til gode enkeltetapper, og også kjøre bra sammenlagt, beretter Abrahamsen.

– Hva er bra sammenlagt for dere?

– Hvis man er bedre enn topp ti, er det skikkelig bra. Da er vi skikkelige fornøyde, sier Træen, mens Abrahamsen senker forventningen litt.

– Topp 15 er også veldig bra. Det er nok vanskelig også å bli topp 20 i det selskapet der, men det er et mål for laget å få det. 

Den siste etappen blir fort den mest avgjørende. Da skal rytterne opp rittets tøffeste stigning.

– Sisteetappen er skikkelig fjelletappe. Da skal vi opp på 3200 meter over havet, sier Træen.

– Så høyt har jeg aldri vært, skyter Abrahamsen inn.

– Det dere har gjort i høst og i vinter, gjør det dere bedre forberedt på det dere møter der nede?

– Jeg tror ikke det er dumt, i hvert fall. Blodverdiene har økt, og akklimatiseringen går nok litt lettere.

Da Froome og Kwiatkowski tilbød nødhjelp til Abrahamsen

procycling.no møtte Uno-Xs ryttere på bassengkanten ved leiligheten deres i Maspalomas på hviledagen deres. Dagen før hadde de kjørt en meget tøff økt i Soria der de fem Uno-X-proffene, opplevde en kuriøs hendelse.

Etter det siste ettminuttsdraget fant ikke Træen, Lars Saugstad, Iver Skaarseth og Erik Resell sin ivrige lagkamerat. Derfor snudde de og kjørte nedover for å se etter Abrahamsen.

Da lå han helt ferdig i veikanten med skoene av, mens flere ryttere fra Team Ineos, som også er på samling på charterøyen, sto rundt Skien-mannen. 

Den firedoble Tour de France-vinneren Chris Froome lurte på om det gikk bra med Abrahamsen, og verdensmesteren fra Ponferrada-VM, Michal Kwiatkowski, fortalte at de hadde følgebil som kunne kjøre ham hjem dersom det trengtes.

Imidlertid trengte ikke Abrahamsen nødhjelp – han var bare totalt utkjørt med kramper og skulle klare å komme seg hjem på egenhånd. 

Seansen hos Uno-X avsluttes med at vi får være med Abrahamsen på varmeøkt:

– Det blir noen rare blikk. Det blir det, smiler den joviale 24-åringen. 

FÅR RARE BLIKK: Kanskje ikke så rart når man kler seg sånn her en glovarm dag på Gran Canaria? Foto: Magnus Drivenes, procycling.no

Tagget med: , ,

Les også disse