TREDJEPLASS: August Jensen (Team Coop) ble beste kontinentalrytter, da han tok tredjeplassen på lørdagens Tour of Norway-etappe. Foto: procycling.no

– Han er en tøff sliter, som Kristoff

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 20.05.17 20:05

Del på    

August Jensen kriger videre i Tour of Norway med ny tredjeplass.

SARPSBORG (procycling.no): Helt i front og klar bane mot målstreken. August Jensen kjenner nesten eimen av laurbærkrans og parfymerte podiedamer når han bykser forbi Juan Sebastian Molano på oppløpet i Sarpsborg.

250 meter igjen av Tour of Norways 4. etappe. Coop-rytteren vet han åpnet spurten for tidlig. Likevel har han et håp om at dragsuget til colombianeren, som åpnet enda tidligere, kan rette opp feilen.

– Jeg gikk litt tidlig. Da jeg fikk en luke, måtte jeg bare gå, sier en utmattet Jensen til procycling.no, like etter målgang når han får bekreftet sin 3.plass.

– Spurten er knallhard. Man har syre hele veien. Man kan bare lukke igjen øyene og håpe at ingen passerer deg. Det var godt å få en topp tre. Jeg må nesten si meg fornøyd. Laget kjører helt fantastisk, vi gjør akkurat det vi ble enige om på forhånd, sier Jensen.

– Jeg var redd for at folk skulle komme bakfra og at jeg skulle bli sperret inne på det smale oppløpet her. Det gikk en colombianer cirka samtidig, og jeg fikk heldigvis hjulet hans. Jeg fikk litt pause før selve spurten. Men jeg visste at Edvald og Groenewegen skulle komme raskt.

Som ventet vant Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) i Sarpsborg, slik han gjorde i Brumunddal for to dager siden. Men da Jensen stormet mot målstreken og skaffet seg en liten luke, trodde de tusenvis av fans som omkranset målområdet i østfoldbyen at den norske underdoggen hadde tatt rotta på proffene.

– Jeg trodde han skulle ta det. Da jeg så det på storskjermen, håpte jeg at det var 100 meter mindre igjen til mål. Det var helt rått, sier Magnus Børrensen, sportsdirektør hos Team Coop.

Artikkelen fortsetter under bildet!

GÅEN: En utslitt August Jensen etter målgang i Sarpsborg. Foto: procycling.no

Kriget i spurten

Orica-Scott og LottoNL-Jumbo dominerte den siste kilometeren. Men bakhjulet til forhåndsfavoritt og vordende etappevinner Groenewegen, tilhørte Jensen. I den kaotiske massespurten ter bodøværingen seg med autoritet og dulter bort Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), lik som man knipser bort en irriterende flue på en døsig sommerkveld. Før det ble han ledet frem til siste kilometer av den imponerende debutanten Håkon Aalrust.

– August posisjonerer seg perfekt og trenger ingen instruksjoner fra oss. Han er såpass rutinert etter hvert. Han tar hjulet til Groenewegen, hjulet som hele feltet vil ha. Men det er han som tar det. Det sier seg selv, at han vet hva som trengs. Han vet hvordan posisjonskampen fungerer, sier Børresen.

Tredjeplassen i Sarpsborg betyr at Jensen har topp ti-plasseringer fra alle fire etapper i Tour of Norway. Lynhurtige massespurter, kuperte kongeetapper, slake syrespurter eller bakkefinaler. Den slitesterke og mangslungne 25-åringen er i tet uansett.

– Han er jo spurter da. Og klatrer, flirer Børresen.

– Han er en sliter som Kristoff, som henger med opp bakker og kan spurter. Han er ikke så rask i flate spurter, som i Brumunddal (nummer 9). Men i spurter med litt lavere hastighet, som på første etappe der han ble fire, og som sånn i dag, der er han sterk altså, sier sportsdirektøren – en tidligere spurter han også.

Artikkelen fortsetter under bildet!

HØYT NIVÅ: Kun Dylan Groenewegen (t.h.) og Edvald Boasson Hagen var foran August Jensen på fjerde etappe i Tour of Norway. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Jensens gode form sammenfaller med en tung skadesituasjon for Team Coop der laget opplever mange skader på viktige ryttere. Både Krister Hagen og Fredrik Strand Galta mister Tour des Fjords. Even Rege er ute til NM, og Erlend Blikra sliter med kneet. I Tour of Norway startet laget med bare fem ryttere og Gustav Höög har stått av.

Det betyr at kapteinsansvaret i en viktig rittperiode faller kun på Jensens skuldre.

– Presset preller av ham. Han er kaptein og tar rollen på en flott måte. Stepper opp til oppgaven. Og han er så bra trent, at han kommer til å være på samme nivå i Fjords også, betrygger Børresen.

Oslo avgjør

Med en etappe igjen, er Jensen fortsatt fem sammenlagt. Men med tredjeplassen kom bonussekunder som brakte han nærmere podiet og den gule trøyen. Foran han ligger imidlertid fire bunnsolide proffer i form av Sander Armée (Lotto Soudal), Simon Gerrans (Orica-Scott), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) og Pieter Weening (Roompot).

Siste etappen går i Oslo i den gamle VM-løype opp Ekebergsletta. Jensen har rekognosert traseen og vet hva som kommer. Etter å ha sett for seg etappeseieren i Sarpsborg, må hodet nullstilles og kroppen restitueres.

– Jeg måtte ha et minutt for meg selv her nå, for å svelge litt av skuffelsen, sier Jensen – før han mobiliserer mot morgendagen.

– Morgendagen blir nok litt seigt. Vi får se. Det er bra slikt laget kjører nå. Man må være stolt av det Coop gjør her i dag. Vi er fire ryttere til start. Men vi kjører som om vi er seks.

– I morgen får vi avvente og se.

Tagget med: ,

Les også disse