BLIR LAGKOMPISER IGJEN: I 2016 dominerte Andreas Vangstad og Carl Fredrik Hagen på Ringerike for Sparebanken Sør. I år var de konkurrenter, og neste år sykler begge to hos Team Joker Icopal. Foto: Theis Magelssen/procycling.no

Takket først nei til Joker – så ble laget hans lagt ned

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.09.17 14:26

Del på    

Andreas Vangstad melder overgang til «fienden» etter VM.

(procycling.no): I august, 2013, ble den tidligere orienteringsløperen Andreas Vangstad tatt opp som stagiaire hos Team Plussbank.

Utholdenhetstalentet satset ikke aktivt på sykling før året i forveien, men har vist en imponerende evne til å time sine angrep godt, selv om han ikke har vært den mest erfarne rytteren når det gjelder å sitte i felt.

I 2015 tok han seieren under avslutningen av Tour of Norway og fulgte opp med ny triumf under Fyen rundt.

Året etter vant han og lagkameratene begge dager, da Sparebanken Sør dominerte den norske UCI-åpningen på Ringerike.

Også inneværende sesong kan kristiansanderen si seg fornøyd med. Den har blant annet gitt prologseier i Portugal og NM-sølv i tempo. I 2018 kommer det dog en stor endring: 25-åringen skal sykle for Team Joker Icopal.

– Har du slått deg i ro med tanken på å ikle deg Jokers blå farger neste år?

– Ikke helt. Det føles litt som spesielt. Det er laget man i gåseøyne har hatet de siste sesongene, og når man nå skal kle på seg den drakta, så føles det litt feil. Jeg får håpe det blir litt lettere utover neste sesong, sier Vangstad til procycling.no.

Takket nei til Joker i sommer

I forrige måned slapp Thor Hushovd bomben om at kontinentallaget fra sør opphører etter sesongslutt.

Det betyr at søndagens lagtempo i Sykkel-VM i Bergen blir lagets aller siste opptreden.

– Det er ett løp igjen. Det har gått så fort nå. Man må bare prøve å være Sparebanken-syklist så lenge som mulig før man bytter, sier Vangstad.

Les også: Hushovds lag legger ned etter VM-tempo

– Dersom laget ikke hadde blitt lagt ned, kunne du ha blitt Joker-syklist likevel i 2018?

– De var interessert litt tidligere i sesongen, og før vi fikk beskjeden vi gjorde. Jeg sa da at jeg ville sykle for Sparebanken også neste år. Det hadde litt med oppgraderingen de skulle gjøre, og at jeg hadde lyst til å være den del av den.

Forhørte seg med Calle Hagen

Før han takket ja til kontraktsforslaget fra Joker-Icopal, tok han kontakt med en annen «avhopper», nemlig Carl Fredrik Hagen.

– Han valgte å melde overgang tidligere enn meg. Det hele kom litt brått på. Carl Fredrik har bare kommet med positive ting om laget, og det har hjulpet på min avgjørelse. Det er godt å få litt svar på hvordan ting er på innsiden av laget, sier Vangstad.

Han var i forkant i samtaler med Stein Ørn om en overgang til Team Coop, men valgte å takke nei.

Først og fremst er det satsingen på løp med kuperte etappeprofiler som trigger ham ved Joker-overgangen.

– Det virker som de skal satse litt mer på klatreløp neste år. Generelt har de et litt bedre rittprogram enn det jeg er vant til. Da blir det ikke sånn at jeg bare må tilpasse meg til løp som passer for andre ryttere, heller. Det er vel det jeg gleder meg mest til. I tillegg har Joker et godt lag og kvalitet i alle ledd. Det blir spennende å forandre miljø og bytte ut lagkameratene etter så mange år, selv om jeg har stortrivdes i mitt gamle lag, påpeker han.

Joker gjør trippelsignering

Med seg på flyttelasset får han spurteren Herman Dahl, som også er enig med betingelsene for neste sesong.

Onsdag meldte Joker-Icopal at også Henrik Evensen forlater SEG Racing Academy, og slutter seg til kontinentalsatsingen deres.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VAR MED PÅ U23-TRIUMFEN: Klassikerrytteren Henrik Evensen ble et av Stig Kristiansens våpen for å vinne U23-gull i Doha. Neste år blir 22-åringen å finne i Gino Van Oudenhoves rekker. Foto: Per Erik R. Mæhlum/Norges Cykleforbund

Evensen var del av verdensmestertriumfen til Kristoffer Halvorsen i U23-klassen under VM i Doha i fjor høst. Denne sesongen har sykdom satt ham en god del tilbake, men i sesongens andre halvdel har han både en fjerdeplass fra et ritt i den hollandske cupen, og ble niendemann under Grote Prijs Marcel Kint mandag.

Den tidligere Team Frøy Bianchi-rytteren fikk innvilget et år ekstra i den nederlandske U23-satsingen. Nå fant han likevel ut at det var på tide å reise hjem igjen etter to år som «sykkelflyktning» i Nederland og Belgia.

– Jeg har egentlig ikke snakket så mye med SEG om neste år, men jeg har vel følt at de kanskje helst vil holde seg som en ren U23-satsing. Nå følte jeg meg uansett klar for et miljøskifte selv, sier Evensen til procycling.no.

– Lojal og sterk arbeidshest

Det siste året har han bodd sammen med Max Emil Kørner i Veerle-Laakdal i det sykkelgale Flandern.

Her har han spesialisert seg om klassikerrytter.

– Så fort det kommer litt grus eller brostein inn i bildet, da går det greit, smiler han.

– Hva får Joker med denne signeringen?

– En lojal og sterk arbeidshest. Jeg vet at jeg kommer til å bli brukt som en hjelperytter, og det er jeg innstilt på. Men med rittkalenderen de har, så vet jeg også at alle til en viss grad kan gjøre som de vil og kjøre for egne sjanser. Jeg er ikke så veldig bekymret for den biten, sier han.

– Pakk bagen og reis ned til Belgia!

Evensen prøver nå å gjøre seg mentalt forberedt på å forlate Café SurPlace der han har holdt hus den siste tiden.

– Det er mange som sier at det er så tøft å bo utenlands, men jeg har da trivdes ganske godt. Jeg har på en måte bodd i en kafé, og så fort vi ymter frampå at vi ønsker oss en øl, da er de på med en gang. Jeg tror vi har kommet oss igjennom menyen nå. I det siste har jeg likevel savnet litt å bo hjemme i Norge, og jeg har en kjæreste der som sikkert gleder seg til jeg kommer hjem.

– På hvilke områder har du utviklet deg mest siden overgangen til SEG?

– Jeg har syklet to år her nede nå, og selv om man aldri blir utlært, føler jeg at jeg har blitt ganske rutinert i løpene her nede og kan bidra en del på den biten. Jeg er også klar over ting jeg kan forbedre meg på, og jeg håper å bli en mer komplett rytter etter overgangen til Joker.

Siden han forlot Frøy-Bianchi ved nedleggelsen i 2015, har nå både Team FixIT og Team Sparebanken Sør lidd samme skjebne. Så da spørs det om ikke rommet han har leid i Veerle også kan bli overtatt av en nordmann foran neste sesong?

– Pakk bagen, dra ned, topp formen i mars og håp på det beste, er Evensens suksessoppskrift.

– Det fungerte bra for meg i alle fall, legger han til.

Å livnære seg som klubbrytter i Belgia, er i hvert fall langt enklere enn å gjøre det samme i Norge. I hvert fall hvis man sammenlikner rittprogrammene.

– Den belgiske og nederlandske cupen er mye større. Det er masse ritt hele tiden. Å være norske kontinentalrytter har vært en god måte å sikre seg gode ritt på. Som klubbrytter i Norge blir man avspist med fem ritt i NorgesCupen og noen rankingritt. Da er det ikke enkelt å holde seg på nivået til de andre man konkurrerer mot, avslutter Evensen.

 

Tagget med: , , , ,

Les også disse