ÅRETS FØRSTE: Caleb Ewan vant den andre etappen i Tour Down Under, og sikret seg med det årets første UCI-seier. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Spurtmiss og timeslang diskusjon i går – overlegen etappeseier i dag

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 22.01.20 09:30

Del på    

Caleb Ewan slo tilbake etter en skuffende åpningsetappe, og vant til Stirling for andre gang på rad.

(procycling.no): Avslutningen opp til Stirling har blitt blant de mest kjente i Tour Down Under, hvor de siste syv kilometerne stiger med rundt to prosent opp mot mål. Caleb Ewan vant her sist det var målgang i Stirling i 2018,  og han ville ikke være noe dårligere i år.

Mitchelton-Scott tok kommandoen på den siste kilometeren, for å hjelpe Daryl Impey, men da Michael Mørkøv (Deceuninck – Quick-Step) så trakk opp Sam Bennett med 300 meter igjen, endte det i realiteten bare opp med at Impey ble tvunget til å åpne fra front med rundt 200 meter igjen.

Selv i slak motbakke kunne det gått, for Bennett hadde aldri beina til å gå etter. Men det hadde Caleb Ewan. Lotto Soudal-rytteren manøvrerte seg fint oppover fra en syvendeposisjon, og var på høyde med Impey med rundt 100 meter igjen. På de siste meterne opp mot målstreken holdt han en fart ingen kunne matche, og han kunne juble for en klar seier, flere sykkellengder foran Impey og Nathan Haas (Cofidis). 

– Jeg er veldig glad for denne seieren. Det gikk ikke etter planen i går, og jeg tror vi snakket i rundt en time om hva vi kunne gjøre det bedre. Guttene gjorde alt perfekt i dag. De gjorde alt jeg ba om, og jeg ble levert i en perfekt posisjon, sier Ewan i et intervju med arrangøren rett etter målgang.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

NY LEDER: Caleb Ewan leder nå rittet sammenlagt, men med en tøff avslutning til Paracombe på torsdagens etappe, kan det bli vanskelig å beholde den. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Ewan overtok ledertrøya

For vinneren av tirsdagens åpningsetappe, Sam Bennett, var det ikke like mye sprut igjen i beina. Han endte til slutt på en 13. plass, og måtte dermed gi fra seg ledertrøya på plasseringssiffer (Ewan ble nummer syv på åpningsetappen).

– I toppform vet jeg at jeg kan være med i en slik finale, men jeg er overrasket over å ha såpass gode bein i januar. Med 200 meter igjen tenkte jeg at dette kan bli en god dag, men så reiste jeg meg opp og da var det ikke noe igjen i beina, sier iren, med sitt sedvanlige smil. 

På tredjeplass i sammendraget finner vi nå Daryl Impey. 35-åringen, som har vunnet de siste to utgavene av Tour Down Under, sikret seg tre bonussekunder underveis på åpningsetappen, og seks nye bonussekunder ved å bli nummer to på onsdagens etappe.

For Impey har det også blitt en vane med andreplass i Stirling. Også i 2018 (bak Caleb Ewan) og i 2015 (bak Juan José Lobato) ble han nummer to i den slake motbakkeavslutningen.

– Jeg klarer ikke å vinne denne forbanna etappen, sier han i en video på lagets Instagram-konto.

Han måtte likevel si seg godt fornøyd med utfallet av etappen, ettersom de fleste spurterne fremdeles var med i feltet inn på de siste kilometerne. Underveis gamblet de på å ikke gå for den innlagte spurten, slik at han ville ha mer krefter igjen til avslutningen, hvor han da altså kun ble slått av Caleb Ewan.

– Jeg har ni sekunder nå, så det er en fin luke ned til noen av klatrerne, men det er fremdeles mange som er med i kampen. Det er mange flere som er i god form her i år, men jeg ville heller hatt ni sekunder enn ingen, sier Impey, som forventer seg en tøff dag på torsdag, med bakkeavslutningen i Paracombe (1,2 kilometer à 9,3 prosent).

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Velt splittet feltet i avslutningen

Som siste del av et brudd på fire ryttere, ble Laurens De Vreese (Astana) hentet inn på den tredje av fire runder opp til målstreken i Stirling. Da hadde Joey Rosskopf (CCC) underveis sikret seg nok klatrepoeng til å overta klatretrøya, mens altså De Vreese rullet først over den siste av to innlagte spurter.

På det tidspunktet var resten av bruddet hentet, og dermed var det bonussekunder i spill for feltet. Der var Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe) først og sikret seg to bonussekunder, mens det siste sekundet gikk til George Bennett (Jumbo-Visma).

Etter at De Vreese ble kjørt inn, var det et så godt som samlet felt som startet på den siste runden. Der fikk først Rohan Dennis (Team Ineos) en punktering med 15 kilometer igjen, men fem kilometer senere kom han seg opp på halen.

På halen fant vi også Romain Bardet (Ag2R La Mondiale). Franskmannen har trent i Australia i flere uker inn mot det som er hans første ritt siden Tour de France, men måtte slippe med fem-seks kilometer igjen. Laget skriver på Twitter at Bardet fikk problemer med det bakre giret etter at han var involvert i en krasj med rundt seks kilometer igjen, og at han dermed ikke kom seg opp igjen. 

Selv om farten nå var skrudd opp, var det fremdeles et stort felt med to kilometer igjen. Men med rundt halvannen kilometer igjen gikk det en stor velt, som gjorde at det ikke var mer enn drøyt 30 ryttere igjen i første gruppe.

Elia Viviani (Cofidis), Richie Porte (Trek-Segafredo), Rohan Dennis (Team Ineos), Simon Yates (Mitchelton-Scott) var alle involvert i velten, og mistet dermed muligheten til å kjempe om en etappeseier. I sammendraget mistet de likevel ikke noe tid, ettersom velten var innenfor de siste tre kilometerne. 

I BAKKEN: Drakta til Elia Viviani levnet liten tvil om at han hadde vært i bakken i velten like før mål. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Yates fikk seg samtidig også en smell i kneet, og brukte mange minutter på de siste 1500 meterne til mål. Mitchelton-Scott skriver på Twitter at de vil ta en vurdering før torsdagens etappe om hvorvidt han kan fortsette rittet eller ei. Også Ben Hermans (Israel Start-Up Nation) fikk seg en smell, og krysset målstreken helt sist. Belgieren er definitivt ute av rittet, ettersom undersøkelsene viste at han har brukket to ribbein og pådratt seg et brudd i både skulder og kragebein.

Fra TV-bildene kunne man også se at blant andre Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) stod i kaoset etter velten, men han skriver i en melding til procycling.no at det kun ble en nedbremsing for hans del, og at han ikke var nedpå. Bystrøm, Kristoffer Halvorsen (EF Pro Cycling) og Rasmus Tiller (Team NTT) fikk alle samme tid som etappevinner Ewan. Det gjorde også Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates). Askerbøringen var den eneste av de fire norske deltakerne som kom til mål med første gruppe, og han ble nummer 26 på etappen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse