Prøv Procycling Pluss idag

ENSOM TIL MÅL: Zdenek Stybar hadde god tid til å juble på de siste meterne. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Stybar tok etterlenget seier i Het Nieuwsblad

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 2.03.19 16:44

Del på    

Første Deceuninck-Quick-Step-seier i brosteinsåpningen siden 2005.

Fra en gruppe på fem ryttere kom det avgjørende angrepet med snaut tre kilometer igjen. Etter at Greg Van Avermaet først hadde svart på angrepet til Tim Wellens, kontret Zdenek Stybar.

Da måtte det belgiske hjemmehåpet se at han ikke helt hadde kreftene til å følge tsjekkeren.

Aleksej Lutsenko ga Van Avermaet en hjelpende hånd, men gruppa klarte aldri å hente inn Stybar, som tok seieren.

Et par sekunder bak spurtet Van Avermaet inn til andreplass, mens Wellens ble nummer tre.

– Jeg hadde en god følelse gjennom hele dagen. Det var et veldig sterkt brudd, men jeg hadde fremdeles lagkamerater i gruppen bak og kunne profittere på det, sier Stybar etter rittet ifølge Cyclingnews.com.

Etterlengtet seier

Mange ganger har både Stybar vært nære en stor seier i brosteinsklassikerne og mange ganger har Deceuninck-Quick-Step vært tett på en seier i Omloop Het Nieuwsblad.

Men så mange ganger har det også vært stang ut. Stybar har en rekke pallplasseringer og øvrige topplasseringer, men de to andreplassene fra Paris-Roubaix og den ene andreplassen fra E3 BinckBank Classic var det nærmeste han hadde vært siden han fikk sin første sjanse i vårklassikerne i 2013 etter konverteringen fra cyclocross.

Deceuninck-Quick-Step hadde på sin side ikke vunnet rittet siden 2005, da det faktisk var kjent undet et annet navn. Den gang var det Nick Nuyens som vant Het Volk. Siden har de vært nære på en rekke ganger, hvor spesielt «nederlaget» i 2015 huskes godt. Da satt det belgiske laget med Niki Terpstra, Tom Boonen og Stijn Vandenbergh sammen i finalen med Team Skys Ian Stannard, men endte likevel opp med å bli nummer to, tre og fire.

– Det var først på pressekonferansen i går jeg hørte at Quick-Step ikke har vunnet Omloop Het Nieuwsblad på 14 år, som er utrolig. Jeg er veldig glad for at jeg kunne vinne her, for lagets del og for min egen del. Jeg var nær ved å ta en slik seier i fjor, så jeg er glad for at jeg endelig klarte det, sier Stybar.

Men i år skulle det altså gå hele veien for både Stybar og Deceuninck-Quick-Step. Så spørs det om det er et bra omen, all den tid ingen som har vunnet brosteinsåpningen også har vunnet Flandern rundt.

Edvald Boasson Hagen var den eneste av rittets fire nordmenn som fullførte. Rudsbygdingen kom inn på en 53. plass, over seks minutter bak, mens Sven Erik Bystrøm, Daniel Hoelgaard og Rasmus Fossum Tiller alle brøt.

Bystrøm veltet ut av mellombrudd

Tom Wirtgen (Wallonie-Bruxelles), Roy Jans (Correndon-Circus), Alex Howes (EF Education First) og Tom Devriendt (Wanty-Gobert) fikk tidlig en stor luke til et felt som tok det særdeles rolig ut fra starten i Gent.

Faktisk gikk det så sent at kvinnenes ritt ble nøytralisert i noen minutter, etter at teten i kvinnerittet kom opp til bilkøen bak herrerittet. På det meste fikk bruddkvartetten et forsprang på 13 minutter og 50 sekunder, men innover mot andre halvdel av rittet begynte avstanden å tikke nedover.

De første bevegelsene i feltet kom på Leberg med rundt 90 kilometer igjen. Sven Erik Bystrøm satt fint foran over brosteinspartiet Haaghoek som ledet inn til bakken og over toppen ble det dannet et mellombrudd.

Der satt UAE-rytteren med ytterligere 20 ryttere, deriblant Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Stijn Vandenbergh (AG2R La Mondiale), Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick-Step), Jens Keukeleire (Lotto Soudal), Jürgen Roelandts (Movistar), Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Taco van der Hoorn (Jumbo-Visma), Ian Stannard (Team Sky) og Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

Dessverre ble Bystrøms deltakelse i mellombruddet av det kortvarige slaget. Inn på Paddestraat, én mil senere, gikk det nemlig en velt i gruppa som sørget for at nordmannen mistet kontakten med gruppa.

Finalestart på Molenberg

Den farlige gruppa hadde på det meste en ledelse på 50 sekunder ned til resten av feltet, men ble hentet inn igjen med drøyt seks mil til mål. Derfra var det stort sett en posisjonskamp, som involverte et par velt, inn mot Molenberg og starten på finalen.

Over bakken, med 43 kilometer igjen, slet en ny farlig gruppe seg av gårde. Der satt blant andre Zdenek Stybar, Yves Lampaert (begge Deceuninck-Quick-Step), Greg Van Avermaet (CCC) , Oliver Naesen, Silvan Dillier (begge AG2R La Mondiale, Daniel Oss (Bora-Hansgrohe), Tim Wellens, Tiesj Benoot (begge Lotto Soudal), Sonny Colbrelli, Dylan Teuns (begge Bahrain-Merida)(Bahrain-Merida), Aleksej Lutsenko (Astana), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Wout Van Aert (Jumbo-Visma) og Ian Stannard (Team Sky).

Stannard måtte slippe opp Berendries ti kilometer senere, mens Tiesj Benoot veltet i en sving like over toppen. Belgieren hadde tydelige smerter etter velten og måtte innse at slaget om seieren var tapt for hans del.

Samtidig gjorde velten sitt til at det ble en splitt i frontgruppa, hvor Stybar, Oss, Lutsenko, Van Avermaet, Wellens og Teuns kom seg helskinnet gjennom.

Resten av den opprinnelige tetgruppa ble slukt opp av en jagende gruppe bak, som inneholdt ryttere som Michael Matthews (Sunweb), Philippe Gilbert (Deceuninick-Quick-Step), Niki Terpstra (Direct Energie) og Bob Jungels (Deceuninck-Quick-Step). Dessverre var de norske rytterne på dette tidspunktet hektet av og ute av seierskampen.

Selektiv finale

Mens det i fjor var et stort hovedfelt som kom samlet inn i Muur van Geraardsbergen, var årets Omloop Het Nieuwsblad langt mer selektivt. Seks ryttere kom først inn i den ikoniske bakken, hvor Stybar, Wellens, Van Avermaet, Teuns og Lutsenko var de fem som kom først over.

Noen sekunder bak kom Daniel Oss jagende, mens ytterligere 15 ryttere hadde et håp om å komme opp til dem igjen.

I Bosberg, dagens siste stigning, satt Van Avermaet fart fra bunn. Stybar var den eneste som klarte å holde bakhjulet hele veien opp, men det ble ingen større luke enn at de tre øvrige også hadde kontakt etter å ha kommet seg over bakketoppen.

Dermed var de fem ryttere samlet for de tolv lettkjørte kilometerne inn mot målgang i Ninove, mens gruppa bak jaktet halvminuttet bak. De kom aldri opp og i front avgjorde Zdenek Stybar med et sent angrep.

Tagget med: , , , ,

Les også disse