(procycling.no): August Jensen, Sondre Holst Enger, Emilie Moberg og Susanne Andersen er kvartetten som skal forsvare Norges ære under European Games som starter i den hviterussiske hovedstaden Minsk, fredag.
Den vesle, norske kontingenten landet onsdag kveld etter mellomlanding i Riga underveis.
Under ledelse av sportssjef Hans Falk har de nå innlosjerte seg i deltakerlandsbyen. Et område som ifølge svensken er benyttet som studentboliger tidligere og som bærer preg av enkel, men praktisk standard.
European Games er det europeiske motsvaret til fortsatt mer kjente Commonwealth Games, Asian Games og Pan American Games. Det er de europeiske olympiske komiteene som står bak mesterskapet i Minsk, og det må ikke forveksles med europamesterskapet til UEC som kronet Matteo Trentin som mester i Glasgow i august i fjor.
– Det er 4800 deltakere her, så det faktisk et større arrangement enn Vinter-OL. Samtidig er interessen fra mediene fremdeles lav. Jeg har for eksempel ikke sett noen representanter fra norsk media her, sier Hans Falk på telefon fra Hviterussland til procycling.no
Får ikke trene i løypa
Det må være et av de mest underkommuniserte idrettsarrangementene noensinne. Vi i procycling.no hadde heller ikke dette på radaren, inntil vi så at Sondre Holst Enger hadde lagt ut bilder fra deltakerlandsbyen via sosiale medier.
Torsdag fikk de norske utøvere sin første smak på ’trening i løypa’. Lørdag skal jentene i aksjon i en sentrumsnær runde over 15 kilometer, mens guttene skal måle krefter dagen etter.
Downtown Minsk er det ikke enkelt å sperre av gatene for trening på landeveissykler, i stedet var en del av motorveien 15 kilometers kjøring unna bykjernen sperret av i tre timer slik at utøverne skulle kunne legge ned de nødvendige kilometerne på sykkelen.
– Det er ikke lagt opp for trening i selve løypa her. Den er helt flatt og har rundt 20 svinger underveis. Vi har ikke sett så mye på det ennå, men det er en del store trefeltsveier her vi bor, så jeg regner med at det er noe av det samme inne i byen. Vi var ute og trente på veistrekket som var stengt av for oss i dag tidlig, og det fungerte bra. Det var vel omtrent én mil, så det ble 20 kilometer når man kjørte fram og tilbake. Vi har med oss ruller også, hvis det skulle være behov for å trene litt ekstra, sier Falk.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORSKE INNSLAG: Susanne Andersen håper på topplassering når hun slippes løs i fellesstartsløypa under European Games i Minsk lørdag. August Jensen skal i aksjon dagen etter og vil ventelig gjøre en jobb for Sondre Holst Enger. FOTO: Hans Falk, Norges Cykleforbund
Også utenfor deltakernes innkvartering brummer det friskt fra biler på en trefelts motorvei. Det gjør det ganske uaktuelt å trene utenfor hotellet:
– Jeg leste at det var forbudt å sykle på veiene inne i sentrum av Minsk. Det var i hvert fall sterkt anbefalt ikke å gjøre det. Det er ikke så hyggelig å legge ut på veiene rundt hotellet, heller. For jentene dreier dette seg om én treningsdag før konkurranse, mens det totalt sett blir tre dager for guttene. Det hadde vært verre om vi skulle holde på her en hel uke, sier Falk som ikke har meldt på noen utøvere til tirsdagens tempo.
Nederland sterke – som alltid!
På tross av mange deltakere og «olympisk» regi når det gjelder punkter som innkvartering, bespisning, sikkerhet og program, så har den norske troppen fremdeles til gode å se de endelige startlistene foran fellesstarten.
Jentene sykler 8 runder og totalt 120 kilometer, mens 12 runder og 180 kilometer er avkrevd av guttene. Marianne Vos er alt observert i området, mens også spurtstjernen Lorena Wiebes skal være på plass – noe som legger lista for de fleste nasjoners ambisjoner foran fellesstarten.
Norge bør ha gode kort i Moberg og Andersen, men med kvote på kun to jenter blir det vanskelig å prege rittutviklingen underveis.
Falk forteller at feltet trolig er bedre på kvinnesiden ettersom European Games kommer litt mer til sin rett på en allerede hektisk UCI-kalender.
– Dersom Susanne (Andersen) har en god dag, vil jeg tro hun kan krige om en topp 6-plassering. Emilie (Moberg) er nok litt mer usikker på formen, men jeg tror den er stigende. Det er vanskelig å legge en taktikk med kun to jenter på start, men om begge sitter igjen i finalen regner jeg med det blir Susanne vi kjører for.
Mangler Halvorsen og Hoelgaard
Alt i februar satte Falk opp det meste som kan krype og gå av sykkelproffer på herresiden, men det er vanskelig å få gjennomslag for å kjøre European Games i en periode som også rommer Tour de Suisse, ZLM Tour, La Route d’Occitanie og Tour of Slovenia.
I slutten av mai innstilte Olympiatoppen et uttak som skulle sende Daniel Hoelgaard, Kristoffer Halvorsen, Jensen og Holst Enger til lekene, men førstnevnte falt fra da Hoelgaard fikk muligheten i Tour de Suisse. Halvorsen var også lenge aktuell, men ble satt opp til La Route d’Occitaine av Team INEOS. Til slutt meldte han forfall til rittet grunnet skade, mens Falk ikke fant noen naturlige avløsere til den norske kvartetten.
– Det viste seg at det ikke var mulig å gjøre noen ’late entry’ i uttaket, sier Falk som blant annet hadde Coop-rytter Trond Håkon Trondsen i tankene.
Sportssjefen i det norske forbundet mener mesterskapet kan fungere som god trening for rytterne som er aktuelle for Sommer-OL på sikt. 2020-lekene i Tokyo er spesielle fordi løypene er såpass tøffe, men i framtida mener han European Games kan bli et nyttig mesterskap for litt yngre utøvere.
Da procycling.no surfet innom arrangørens nettside for å lese oss opp foran fellesstarten, ble vi møtt av en tekst som pekte mot Moreno Hofland og Dario Cataldo (!) blant favorittene foran herrenes ritt, så de har opplagt en jobb å gjøre her også hvis spådommene i en paddeflat løype skal bli mer treffsikre.
– Hva tror du Holst Enger kan få til en slik løype?
– Sondre er veldig god på sitt beste, men han har slitt med å vise det fram så langt i år. Han ble syk i California og da endte det egentlig bare opp med en litt dum langtur dit, og tilbake igjen. Under Tour of Norway var han et stykke unna toppnivået sitt. Samtidig er Sondre en rytter som aldri skal avskrives. Dersom han og August Jensen sitter med helt inn, håper vi på en plassering rundt topp 6, der også.
Sánchez og Amialiusik vant sist
Den forrige utgaven av European Games ble holdt i Baku, Aserbajdsjan i 2015. Den gangen vant Luis Léon Sánchez fellesstarten, foran Andrej Grivko og Peter Vakoc.
Reidar Bohlin Borgersen (tempo) var eneste deltaker på herresiden, mens Cecilie Gotaas Johnsen og Miriam Bjørnsrud var i aksjon blant damene.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

DET STØRSTE NORSKE HÅPET: Susanne Andersen har tatt medaljer både under VM og EM tidligere i karrieren. FOTO: Hans Falk, Norges Cykleforbund
Her gikk gullet til Alena Amialiusik (Hviterussland), Katarzyna Niewiadoma tok sølv for Polen og Anna van der Breggen bronse for Nederland.
Den gangen satt NRK på rettighetene, men procycling.no har foreløpig ikke klart å finne ut om lekene blir vist på norsk TV ved denne anledningen.
Den norske troppen var opprinnelig på 38 deltakere i alt fra judo og karate, til skyting, bryting, boksing, padling, badmington, turn og altså landeveissykling. Totalt dreier det seg om 15 forskjellige idretter i Minsk fra 21.-30. juni:
– Vi skulle gjerne hatt med utøvere som Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff hit, men det er ikke lett med tanke på de andre rittene de kjører. Det betyr jo ingenting for profflagene om man kjører inn et godt resultat her, da ønsker de heller at de skal prestere godt under for eksempel Tour de Suisse, avslutter Falk.
Fellesstart kvinner elite går fra 12:00-15:30, lørdag. Fellesstart herrer elite går fra 12:00 til 16:30 søndag. Tirsdagens tempoer går fra 10:00-12:15 (kvinner) og 13:00-16:15 (menn). Her har ikke Norge med noen deltakere.
PS: Neste gang, altså i 2023, har står Polen som vertskap for The European Games. Da får vi se om mesterskapet har klart å bane seg vei inn til vår og andres radar innen den tid. European Championship (det vi sykkelentusiaster omtaler som EM) arrangeres for øvrig i Alkmar, Nederland i august. Les mer om det her!