MEST OFFENSIVE: Vegard Stake Laengen får prisen for etappens mest aggressive rytter av eksproffen Jens Voigt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Stake Laengen med solostunt i finalen

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 19.01.17 08:55

Del på    

Nordmannen lyste opp 3. etappe i Tour Down Under.

På en etappe som tilsynelatende ble vunnet oppskriftsmessig av Caleb Ewan (Orica-Scott), var det Vegard Stake Laengen (UAE Abu Dhabi) som var mest synlig av de tre norske til start i Tour Down Under.

For mens Sven Erik Bystrøm (Katusha-Alpecin) og Odd Christian Eiking (FDJ) satt trygt i hovedfeltet, befant den offensive Asker-rytteren seg alene i front mot slutten av etappen, og det var ikke før seks kilometer gjensto at et jaktende hovedfelt maktet å kue 27-åringen.

Den tredje etappen til Victor Harbour startet med et angrep fra Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Clement Chevrier (AG2R-La Mondiale) og Jeremy Masion (FDJ). Stake Laengen hadde ordre om å henge med og fulgte pliktoppfyllende etter.

– Jeg fikk beskjed før etappen at i dag kunne det være en mulighet for meg å gå brudd hvis det var flere enn tre. Det var relativt få som prøvde å komme seg i brudd i dag. På toppen av første bakke så jeg at De Dendt var foran alene. En FDJ-rytter støtet etter. Og så Chevrier fra Ag2r som jeg var lagkamerat med i fjor. Jeg fulgte på, sier Stake Laengen til procycling.no.

– Jeg hadde vel håpet at noen skulle ta hjulet mitt, så vi hadde vært flere. Men totalt fire stykker er helt ok. Derfor hadde jeg et lite håp, sier nordmannen som ble kåret til etappens mest aggressive rytter.

Gikk solo

Kvartetten bygget opp en ledelse på rundt fire minutter på det meste. Mens De Gendt og Maison konsentrerte seg om de innlagte spurterne, og dermed fikk med seg noen bonussekunder, hadde Stake Laengen fokus på å spare krefter til et siste angrep mot slutten.

Idet feltet kom inn på den lokale runden i Victor Harbour kom Orica-Scott og BMC til front, der også Peter Sagans Bora-hansgrohe gjorde mye jobb. Med 25 kilometer igjen å sykle slo Stake Laengen til. I det som var et godt valgt øyeblikk til å søte – da De Gendt, den antatt sterkeste, satt bakerst i gruppen – fikk den norske UAE-rytteren en luke på sine bruddkamerater på 15 sekunder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stake Laengen i brudd på den tredje etappe i Tour Down Under. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

15 kilometer fra mål hadde feltet innhentet De Gendt, Maison og Chevrier, mens Stake Laengen lå alene i front. Avstanden var 25 sekunder, men Astana og Dimension Data tok opp jakten og tettet luken til den tapre soloartisten med seks kilometer igjen å kjøre.

– Følte meg bra i dag og tenkte at det var like greit å prøve på ett støt fra bruddgruppen ut på nest siste runde. Jeg syntes farten var litt lav i bruddet. Jeg fikk luken og var bare å gi alt, sier Stake Laengen.

– Men som regel blir man hentet og det var tilfellet også i dag. De neste dagene her blir det nok jobbing igjen for laget. (Diego) Ulissi ligger bra an i sammendraget så håper vi kan få han inn på podiumet.

Ewan igjen

I spurten var det altså nok en gang Ewan som tok luven av Sagan, mens italienske Niccolò Bonifazio (Bahrain-Merida) tok tredjeplass. Seieren i Victor Harbour var Ewans andre etappetriumf i årets utgave.

– Det var utvilsomt tilfredsstillende. Finalen var hektisk, og jeg trodde jeg lå for langt bak i siste svinge. Men heldigvis kom jeg meg frem til spurten og hadde en god innspurt til mål, sier Ewan.

En frenetisk finale i Victor Harbour til tross, etappen endret ikke nevneverdig på sammenlagtstillingen. Gårsdagens etappevinner Richie Porte (BMC Racing) leder stadig med 20 sekunder på Gorka Izagirre (Movistar) og 22 sekunder Esteban Chaves (Orica-Scott). Porte må forsvare ledelsen på de fire etapper som gjenstår.

Izagirre kan få det tøft de neste dagene, da spanjolen var en av de uheldige som fikk smake asfalten i en velt mot slutten av etappen. Movistars spanjol mistet ikke tid i sammendraget og fullførte etappen.

Etappe fire til Campbelltown kan være en ny mulighet for Ewan og de andre spurterne.

Tagget med: , ,

Les også disse