UAVKLART: Venner av Paris-Roubaix ønsker å starte restaureringen av Arenberg-skogen alt denne måneden. I 2002 var forrige gang ASO så seg nødt til å legge ruta utenom det ikoniske skogholtet på grunn av farlige forhold på brosteinen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Slår alarm om Arenberg-skogen: – Noe må gjøres

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 4.12.18 11:05

Del på    

Høytrykksspyling og mørtel inn i kampen for å hindre omlegging av Paris-Roubaix.

(procycling.no): Den ikoniske Arenberg-skogen i Wallers er grunnlag for tilbakevendende bekymringer for ASO.

For seks år siden truet arrangøren med å droppe det 2,4 kilometer lange strekket fordi det gror mose og gress på og mellom brosteinen.

Den gangen brukte lokale myndigheter tett opp mot to millioner kroner for å finpusse partiet etter at Jean-Francois Pescheaux og Thierry Gouvenou slo full alarm etter en inspeksjon i januar.

Forrige gang ruta ble lagt utenfor det kanskje mest ikoniske punktet i hele Paris-Roubaix-ruta var i 2005. Den gangen – som i 2012 – og som nå, er det hensynet til rytternes sikkerhet som volder bekymring hos arrangøren.

– Neste gang vi får vått Paris-Roubaix, blir det langt flere velt hvis vi ikke gjør noe nå, sier presidenten for støtteforeningen ’Venner av Paris-Roubaix’ til La Voix du Nord ifølge cyclingnews.com.

Har sluppet unna griseværet

Problemet er at gress og mose dekker til brosteinen og når det i tillegg blir gjørmete og vått, blir underlaget mye glattere enn ved tørre forhold.

Utrolig nok skal man helt tilbake til 2002 for å finne et søkkbløt utgave av brosteinsklassikeren, men været rår man som kjent ikke over.

Derfor velger støtteforeningen og ASO å legge press på lokale myndigheter og organisasjonen som styrer vernede skogspartier i Frankrike allerede nå.

Ettersom området er vernet, er det heller ikke mulig å behandle brosteinen med kjemikalier. Løsningen som diskuteres nå, er om det skal legges mørtel mellom sprekkene for å hindre at det gror igjen på nytt.

– Vi har begynt å eksperimentere med mørtel. Det har med å gjøre at vi er forhindret fra å bruke kjemikaler, sier Daniel Accou i Les Amis de Paris-Roubaix.

Roubaix-vinner truet med amputasjon

Det er spesielt de første 800 meterne av brosteinspartiet som er ansett som det farligste.

Her inntar brosteinskrigerne Arenberg i 50-60 kilometer i timen etter en frenetisk posisjonskamp i forveien.

Som om partiet og underlaget ikke var krevende nok i seg selv, så vil det fortone seg som det reneste blodbadet dersom man opplever forholdene Johan Museeuw taklet aller best i 2002. I 1998 gikk det ikke like bra da en velt i Arenberg-skogen ga brudd i kneskåla, og en trussel om amputasjon som heldigvis ikke materialiserte seg.

– Det var verre enn jeg trodde, uttalte Daniel Hoelgaard til procycling.no etter å ha kjørt igjennom partiet på trening foran 2016-utgaven av rittet.

Restaureringen av strekket kan starte allerede tidlig i desember, og da er planen først å spyle underlaget med høyt trykk før man legger på mørtel for å hindre gresset i å vokse ut igjen.

La Voix du Nord skriver at de kan ende opp med å velge en mørk mørtel for å hedre kullindustrien som tidligere dominerte Nord-Frankrike.

Tagget med: , , ,

Les også disse