SIKTER MOT KLASSIKERNE: En stor mental snuoperasjon sikret Kristoffer Skjerping proffkontrakten med Cannondale-Garmin. Nå vil 21 åringen fra Bergen kjøre vårens hardeste ritt. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Skjerping: – Flandern henger høyt for meg

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 25.11.14 18:37

Del på    

Den norske Cannondale-Garmin-rytteren håper å gjøre seg fortjent til en plass i yndlingsrittet.

Tilbake i Norge fra sin første samling med Cannondale-Garmin kribler det i beina til Kristoffer Skjerping. Den 21 år gamle bergenseren er i flytsonen etter sitt definitive gjennombruddsår i 2014.

  • Se Kristoffer Skjerpings bilder fra samlingen i bunnen av artikkelen!

Nå vil den tidligere Joker-syklisten tatt fatt på sin første proffsesong med samme «fandenivoldskhet» og «uredde sinnstilstand», som så han ta andreplass i Flandern rundt (U23), etappeseier i Tour de l’Avenir og bronsemedalje i VM (U23).

– Jeg sikter meg inn på klassikerne. Om det blir alle sammen eller bare et par stykk vet jeg ikke helt, men jeg håper at det blir en av de store, sier Skjerping til procycling.no.

– For min del henger Flandern veldig høyt. Jeg har kjørt U23-rittet flere ganger, og selv om eliterittet er noe helt annet, passer posisjonskampen og taktikkeriet meg godt. Paris-Roubaix har jeg også kjørt tidligere som junior, men det kan kanskje bli litt i det tøffeste laget.

Andreas Klier er sportsdirektør og læremester for klassikerryttere på det amerikanske laget, og Skjerping ser frem til å jobbe sammen med den tyske brosteinsspesialisten. Nederlandske Sebastian Langeveld, vinner av Omloop Het Nieuwsblad i 2011, blir en lagets sterkeste kort i ritt som Flandern rundt og Paris-Roubaix.

– Klier har masse fornuftig å si. Jeg kommer til å jobbe ekstra mye med han fremover. I klassikerne blir det han som skal lede oss. Hvis jeg tar til meg alt han sier, og får litt lærdom fra Langeveld i samme slengen, så kan det gå veldig bra for min del. Klier er en smart type med veldig god peiling på klassikerne. Han har sin mørke fortid han også, men jeg har likevel mye å lære av ham, sier Skjerping.

Den norske bronsemedaljøren fra Ponferrada får sin profesjonelle debut på Mallorca i begynnelsen av januar. Han skal også sykle Tour of California i mai, hvilket betyr at han blir ikke å se i Tour des Fjords eller Tour of Norway.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HELTER: Det var til stor jubel fra den norske troppen Sven Erik Bystrøm og Kristoffer Skjerping ankom hotellet i Astorga etter medaljefangsten i VM. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

HELTER: Det var til stor jubel fra den norske troppen da Sven Erik Bystrøm og Kristoffer Skjerping ankom hotellet i Astorga etter medaljefangsten i VM. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

«Mental snuoperasjon»
Ekte styrke kommer gjerne famlende gjennom motgang. Det fikk Skjerping erfare etter flere velt våren 2013. En særdeles stygg velt i Tour de Normandie satte spor hos 21-åringen som slet med å håndtere den tøffe posisjonskampen i feltet. Et tett samarbeid med mental trener Leif Ottesen ble avgjørende for Skjerpings sykkelfremtid.

– Jeg jobber med motivasjon og prestasjonsutvikling. Og med Kristoffer handlet det mye om å utløse riktig sinntilstand. Det vil si finne en slags fandenivoldskhet hvor det som vi kaller for ”god dagsform” ikke er tilfeldig, men noe man kan trigge bevisst, sier Ottesen til procycling.no.

– Nå mestrer han slike teknikker og er blitt sterkere mentalt. Å kunne styre sin egen sinnstilstand, kombinert med å forholde seg riktigere til vanskelige situasjoner, har hatt stor betydning for han i flere sykkelritt, sier Ottesen – som tror mange unge ryttere ikke når sitt fulle potensial på grunn av mentale sperrer.

Skjerpings tilfelle kaller han en «mental snuoperasjon» og tror den unge bergensenen har kapasitet på nivå med Edvald Boasson Hagen. Både Skjerping og Ottesen – som er tilknyttet Team Joker – ønsker å fortsette samarbeidet neste sesong.

– Jeg har innsett hvor viktig det psykiske er for en spurter som meg. Jeg ønsker å bruke Leif når jeg trenger motivasjon eller havner i vanskelige situasjoner. Man må klare å være på topp psykisk. Hvor sterk man er fysisk spiller ingen rolle hvis man ikke har hodet med seg. Jeg tror mange unge undervurderer effekten av å ha fokus på sånn. Etter velten i (Tour de) Normandie måtte jeg lære meg ikke å være redd og føle meg komfortabel i feltet igjen. Det handler om ha guts og tørre å angripe, sier Skjerping.

Ny drakt og seiltur
Foran sesongen 2015 forener Cannondale og Garmin-Sharp krefter. Cannondale-Garmin Pro Cycling forsterker sitt fokus på unge ryttere med Joe Dombrowski, Alberto Bettiol, Davide Formolo, Matej Mohoric, Davide Villella og Ruben Zepuntke blant de elleve nyankomne rytterne. Men laget vil også bestå av rutinerte og meriterte ryttere som Daniel Martin, Ryder Hesjedal, Ramunas Navardauskas og Andrew Talansky.

Det amerikanske laget har dog til gode å presentere hvordan drakten blir seende ut etter sammenslåingen. Skjerping tror designet kommer til å vekke oppsikt.

– Jeg synes helt klart at det er en av de fineste draktene i feltet. Drakten er ferdig, men vi har ikke fått den ennå. Jeg tror nok dere kommer til å bli litt overrasket.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PROFFLIVET NESTE? Kristoffer Skjerping har jaktet proffkontrakt hele året. Var dette det som skulle til? Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

(©TDWSport.com)

Forrige uke var laget samlet for første gang i amerikanske Wilton, Connecticut. Derfra gikk reisen til De britiske jomfruøyene, hvor de seilte i fire dager rundt Tortola-øyen. Sotra-gutten Skjerping er ikke fremmed for stormkast ute på havet, men innrømmer at seilturen ble en heftig opplevelse.

– Jeg er egentlig veldig båtvant, men seiling er noen helt annet. For de fleste var dette noe nytt og ferskt. Det kunne gått skikkelig gale noen ganger. Heldigvis var det kapteiner ombord som kunne gripe inn og hindre full krasj mellom båtene. Men det var mye vind og båter som gikk på kryss og tvers av hverandre. Vi var heldige som slapp unna uten store uhell, tror jeg. Seiling er skikkelig lagsport, og det gjorde at vi ble skikkelig kjent med alle omtrent. Italienerne snakket ikke så mye engelsk, men de prøvde det de kunne og hoppet i det.

– Jeg var på båt med Hesjedal. En kul type. Han har jo sine røtter i Norge og jeg spurte litt hvor han var fra, men det virket ikke som om han var helt sikker på hvor det var, ler Skjerping.

– Men han snakket vel lite norsk?

– Nei, han kunne ikke noe norsk. Men jeg får ta å lære han noen gloser.

Tagget med:

Les også disse