Prøv Procycling Pluss idag

TILBAKE VED EDVALDS SIDE: Gino Van Oudenhove jobbet med Edvald Boasson Hagen før han ble proff, nå er belgieren hentet til Dimension Data som sportsdirektør. Her er han avbildet ved siden av Daniel Hoelgaard. FOTO: Torgeir Strandberg, procycling.no

Sjef i norsk sykkellag får sjansen hos Dimension Data

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 30.09.17 12:57

Del på    

- Det har vært drømmen hele veien, sier Gino Van Oudenhove.

(procycling.no): Rytterne i Joker-Icopal fikk fredag beskjed om at sportsdirektør Gino Van Oudenhove (45) ikke blir å finne i følgebilen neste sesong.

Belgieren, som er bosatt i Tønsberg, har skrevet under en toårsavtale med Edvald Boasson Hagens arbeidsgiver, Team Dimension Data.

Van Oudenhove har vært del av den norske kontinentalsatsingen siden Maxbo-Bianchi (med blant andre Frederik Wilmann, Lars Petter Nordhaug, Joakim Bøhler og Stian Sommerseth) så dagens lys, høsten 2004.

Les Edvalds reaksjon på nyheten her!

I løpet av de siste 12 årene har han vært delaktig i en eventyrlig reise og de aller fleste utenlandsproffene vi har i dag, har alle vært innom Maxbo/Joker-satsingen på et eller annet punkt i karrieren:

– Alle disse årene har gått veldig kjapt, og det er fordi det har vært innmari gøy å jobbe med dette. Vi har bygget opp en bedre og bedre organisering rundt laget, både når det gjelder trenere og apparatet rundt. For fem år siden hadde jeg nok ikke hoppet på denne sjansen, men nå føler jeg meg trygg på at vi har typene som kan ta prosjektet videre uten meg, sier Van Oudenhove til procycling.no.

Flere omrokkeringer i ledelsen

Joker-rytterne som forbereder seg til å kjøre Omloop Eurometropool lørdag, fikk seg nok en overraskelse i opptakten til rittet.

Det er nemlig også klart at Svein-Erik Vold slutter for å bli bilselger i Trøndelag. Det første umiddelbare grepet som tas, er at Adrian Gjølberg hentes inn fra Team FixIT.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ØNSKET I JOKER-LAGET: Gabriel Rasch kan være på vei hjem fra Team Sky i 2019, og da vil han slutte seg til Joker-Icopal, ifølge Birger Hungerholdt. FOTO: Gorm Kallestad, NTB Scanpix

Van Oudenhove starter sin nye jobb fra nyttår, men vil også fungere som en slags mentor for sambygdingen Gjølberg i oppstarten.

– Jeg forsvinner ikke helt, nei. Jeg skal jobbe for fullt i månedene som kommer, og vil være tilgjengelig for laget i en omstillingsfase. Adrian Gjølberg bor én kilometer unna meg, og jeg vil hjelpe ham når det kommer til logistikk, planlegging og rutiner.

– Samtidig oppstår det vel et slags taktisk tomrom når både du og Svein-Erik forsvinner ut?

– Det skjer også mange ting i laget som ikke alltid kommer like godt fram. I tillegg til Adrian har vi både Reidar Borgersen og Espen Aareskjold som jobber utrettelig med laget. I kombinasjon blir det veldig bra. Jeg er ikke uerstattelig og jeg har en telefon: Det er bare å ringe.

– Så hvis de sitter i følgebilen i et ritt og lurer på om de skal kjøre inn bruddet, eller ikke – så er det bare å ringe deg?

– Jeg hadde satt veldig pris på om de gjorde nettopp det, sier Van Oudenhove og gliser.

Joker-Icopal har store planer

På tross av skifte av sportsdirektør, avslører daglig leder i Interspons, Birger Hungerholdt at de har store planer for framtida.

Laget er i samtaler med sponsorer med tanke på en oppgradering i 2019, og ytterligere forsterkninger i den sportslige ledelsen skal også hentes inn.

– Først vil jeg si at jeg er stolt og glad på Ginos vegne. Det er flott at Joker kan være med på rekrutteringen av sportsdirektører til WorldTouren. Det vil også gi rytterne som ønsker seg videre fra vårt lag et nytt kontaktpunkt i proffverdenen, innleder Hungerholdt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SATSER TUNGT: Ole Forfang på hjulet til Mads Würtz-Schmidt under tredagersrittet i De Panne. Joker-Icopal fikk innpass her for første gang denne sesongen. FOTO: © Tim De Waele

– Det gir oss en utfordring, men også nye muligheter til å utvikle oss videre. Vi har kommet lengre med tanke på en oppgradering til prokonti i 2019. Vi har sponsorer som synes det er spennende, ikke minst har det blitt aktualisert under den fantastiske folkefesten i Bergen nylig.

– Van Oudenhove og Vold forsvinner ut, hvem kommer inn?

– I første omgang Adrian Gjølberg, og det tror jeg er en veldig god løsning. Vi har en sterk organisasjon rundt laget, og alt det henger ikke bare på én mann. Vi har også en intensjonsavtale med Gabriel Rasch, som vil gjøre han til sportsdirektør i vår prokontisatsing fra 2019-sesongen, avslører Hungerholdt.

Har satt pris på Rasch og Breen

Rasch har vært en vesentlig del av satsingen under sine dager som aktiv. Han syklet for Maxbo-Bianchi inntil 2008-sesongen, da han forsvant videre til Crédit Agricole.

Hole-mannen besitter et godt sykkelholde, noe Van Oudenhove også har bevist i løpet av sine 12 år hos det norske laget.

– Ryttere kommer og går. Det er strukturen rundt som er viktig, sier Van Oudenhove i dag.

– Hvilke ryttertyper har du satt mest pris på å jobbe med?

– Det er mange spennende navn på den lista, men det er som kjent de utøverne som setter seg inn i forberedelsene og det taktiske jeg har trivdes aller best sammen med. De som vet om man bør ligge til høyre eller venstre i den og den delen av løypa. De som vet hvor vinden slår inn, og hvilken retning den kommer ifra. Jeg har selv lært mye av en rytter som Gabriel Rasch, i hans spor har det også dukket opp ryttere som Vegard Breen og Amund Grøndahl Jansen. Det har vært veldig gøy å jobbe med slike utøvere.

– Ambisjonen har vært der hele tiden

Parallelt med arbeidet med kontinentallaget, har Van Oudenhove alltid hatt en drøm om å tre inn i WorldTouren.

Samtalene har blitt ført med performance manager Rolf Aldag i det sørafrikanske profflaget.

– Ambisjonen har vært der hele tiden, men det har ikke vært enkelt. Det er ikke mange WorldTour-lag og det er ikke mange ledige sportsdirektørstillinger. Det har vært noe tidligere sykkelproffer har holdt på med, men de siste to årene har det gradvis vært en endring i den tendensen. Vi kjører mange ritt og har mye kontakt med profflagene. Etter hvert skjønte jeg at jeg var et navn de hadde på blokka, men de spurte meg ikke rett ut av respekt for prosjektet jeg var engasjert i her hjemme. Nå har laget en veldig god organisasjon, og da blir det ikke like merkbart at jeg forsvinner ut, påpeker han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DRØMMEN: Gino Van Oudenhove avbildet foran Flandern rundt i 2013. Kanskje får han endelig muligheten til å styre laget gjennom Belgias største sykkelritt? FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Fortsatt vet han ikke hva slags løpsprogram som venter i hans nye prosjekt, men med tanke på hans belgiske bakgrunn, er det ikke unaturlig at tankene går til brosteinsklassikerne.

– Jeg vet ikke noe om det ennå. Det er ikke sikkert jeg skal gjøre noen av rittene Boasson Hagen kjører. Jeg skal på en sports management-samling i Luca i neste uke, og så venter en ny runde med planlegging i Sør-Afrika.

Drømmen om Flandern

For sju år tilbake skrev Van Oudenhove en personlig tekst for procycling.no om oppveksten og kjærligheten til sykkelsporten og spesielt Flandern rundt:

«Epilog:(Vi er 2016. Det er Påske. Faren min, sammen med barnebarn (hvorav min sønn) og min kone med flere av familien står fire kilometer unna målstreken. De heier. Jeg vinker kort når jeg kjører forbi. Bare kort, fordi det er travelt i finalen, jeg må gi siste beskjed via intercom’en om vinden på oppløpet og den skarpe svingen 1200 meter før målstreken. En nordmann fra ett norsk lag er med i finalen av Flandern rundt. Jeg er sportsdirektør….)»

Les hele bloggen til Gino her!

Teksten het «Med hjertet i Flandern» og oppsummerte på mange måter ambisjonen om å lede an et norsk lag i Belgias største sykkelritt.

Så langt var tredagersrittet i De Panne det nærmeste han kom med Joker-Icopal.

Etter overgangen til Dimension Data vil drømmen på nytt være innen rekkevidde:

– Jeg ser ingen grunn til å legge skjul på det. Drømmen og målet er litt av det samme. Får jeg muligheten til å lede et lag i Flandern rundt, hadde ikke det gjort meg noe. Jeg er ikke lei av Joker, men som 45-åring føler jeg at tiden går litt i fra meg. Når det kom et konkret tilbud og jeg la litt tankevirksomhet i det, så visste jeg at det var dette jeg ville. Jeg vet også at om jeg ikke hadde hoppet på denne sjansen, så hadde jeg endt opp med å angre på at jeg ikke tok den.

– Hva er det mest spesielle med miljøet og organisasjonen du forlater?

– Jeg føler styrken har vært at vi klarer å finne folk med det rette engasjementet og den rette kompetansen. Det går ikke bare på utvikling av ryttere, men også apparatet rundt. Det har vært fire-fem stykker hos oss som har kommet videre til WorldTouren, allerede. Det har vært en fin reise og tanken min var aldri at jeg skulle gjøre det i 12 år. Til slutt føler man stort eierskap til laget. Birger (Hungerholdt) og Interspons har vært et fint system å jobbe i. Jeg er ikke sikker på at jeg hadde fått den friheten andre steder. Når du jobber fram gode ryttere som står bak gode prestasjoner, så øker det prestasjonene til folkene rundt laget også. Det har gjort at jeg også har utviklet meg, sier Van Oudenhove.

Tagget med: , , ,

Les også disse