EPA/YOAN VALAT

SAKENS KJERNE: Peter Sagan ble diskvalifisert etter denne manøveren. Foto: EPA/YOAN VALAT

Sagan-høring opp for CAS i desember

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg

Publisert 11.11.17 15:26

Del på    

– Det skal nok mye til før CAS går inn og overprøver en dommeravgjørelse, sier CAS-kjenner.

5. desember er Peter Sagan og Denk Pro Cycling GmbH (selskapet som står bak Bora-Hansgrohe) mot det internasjonale sykkelforbundet (UCI) oppført som høring i idrettens voldgiftsrett (CAS). Det fremkommer av en liste CAS publiserte på egne nettsider tidligere denne uken.

procycling.no har ikke lykkes med å få bekreftet sakens innhold, men etter all sannsynlighet er det diskvalifikasjonen fra sommerens Tour de France som igjen skal vurderes.

Sagan ble da kastet ut av Tour de France, etter det rittkommissærene mente var en ureglementert spurt på den fjerde etappen til Vittel. Sagan ble opprinnelig nummer to på etappen, men var involvert i et sammenstøt med Mark Cavendish, som endte med at briten måtte bryte med brudd i skulderen.

Forespørsel om hasteanke avvist

Avgjørelsen ble protestert, men ikke tatt til følge. Saken ble også sendt inn til CAS som en såkalt «urgent appeal», hvor formålet er en rask avgjørelse mens utøveren fremdeles kan komme tilbake i konkurransen (noe som dog var urealistisk, ettersom anken kom etter at rittet hadde startet opp igjen med den femte etappen). Forespørselen ble avvist, og selve innholdet i saken er dermed ikke vurdert i CAS.

Robin Mackenzie-Robinson er blant de med mest kjennskap til CAS i Norge, og tror det er den samme saken som behandles nå, men da med en saksbehandling til grunn som gjør det mulig å få en avgjørelse i CAS.

– Jeg vil tro at det er den samme saken som behandles nå. En kan jo spørre seg hvilke utbytte en har av å få behandlet saken nå. Det må i så fall være en eventuell erstatning, hvis man finner ut at utestengelsen var feil. Om ikke Sagan selv, så kan mulig sponsorer og laget hans påvise et økonomisk tap ved at han ble kastet ut av rittet, sier han til procycling.no.

ERSTATNINGSSAK: Robin Mackenzie-Robinson tror en erstatning kan være det Bora-Hansgrohe og Peter Sagan søker i CAS.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Langt på vei en avgjørelse som krever spesialkunnskap

Sagan hadde på tidspunktet han ble diskvalifisert allerede vunnet én etappe, og var blant de største favorittene til å vinne den grønne poengtrøya – en trøye han hadde vunnet de fem foregående årene.

Mackenzie-Robinson, som selv har en karriere bak seg som aktiv Norgescup-rytter som SK Rye-rytter, synes det er en vanskelig sak å vurdere.

 – Hvordan ser du på mulighetene til å vinne fram for Sagan?

– Det har jeg egentlig ingen klar formening om. Jeg synes det er vanskelig. Det skal nok mye til før CAS går inn og overprøver en dommeravgjørelse. Det er langt på vei en avgjørelse som krever spesialkunnskap om sykling og er på mange måter en «her og nå» avgjørelse. Skulle man imidlertid komme frem til at diskvalifiseringen var feil begynner det å bli spennende. Da kan det videre eventuelt bli snakk om en erstatningssak. Klarer Sagan sitt lag å føre bevis for at Sagan og / eller laget har lidt et direkte økonomisk tap kan det bli snakk om mye penger. Men i erstatningsretten generelt er det strenge vilkår for å kunne påvise et økonomisk tap, så det er ikke selvsagt at man vinner frem med kravet, sier Mackenzie-Robinson.

 

Tagget med: , ,

Les også disse