(procycing.no): Alexander Kristoffs lagkamerat Rick Zabel er en av svært få ryttere som allerede har fått æren av å stå på podiet i Paris.
Katusha-Alpecin-rytterens berømte far Erik Zabel stakk av med seks grønne trøyer på rad i Tour de France. Fra 1996 til 2001 var tyskeren ustoppelig.
Etter å ha samlet flest spurtpoeng på vegen til Paris, hadde den tyske spurtkongen for vane å ta med sønnen opp på podiet, for å ta imot fansens hyllest på Champs-Elysées.
Artikkelen fortsetter under bildet.

GRØNN TRØYE: Erik Zabel vant den grønne trøya hele seks ganger. Foto: Tim de Waele.
Sønnen Rick debuterer under årets Tour de France. 23-åringen er en viktig del av opptrekket til Alexander Kristoff.
Nå forteller spurtlegendens avkom at han er lei av spørsmål om faren, og klar for å markere seg på egenhånd.
– Jeg har ikke vært med på et eneste intervju hvor det ikke har blitt stilt spørsmål om faren min, meddelte han til Berliner Morgenpost fredag.
– Pappa drev meg ikke inn i sykkelsporten
I følge 23-åringen har det ikke vært bare enkelt å leve med en sykkellegende som far.
– Å være sønnen til Erik Zabel har sine fordeler og ulemper. På den ene siden ville ikke offentligheten brydd seg så mye om meg, på den andre siden betyr det også, se, Zabels sønn ble nummer 60. Dersom navnet mitt hadde vært Lukas Müller hadde ingen brydd seg.
Presset er stort. ”Rick is famous because of his father” var introduksjonen til Katusha-rytteren på onsdagens presseshow med Katusha-laget.
Derfor ønsker 23-åringen å fortelle at faren ikke ene og alene har æren for at han har blitt syklist.
– Pappa drev meg ikke inn i sykkelsporten. Med besteforeldrene mine syklet jeg for å kjøpe iskrem. Når jeg spilte fotball merket jeg at jeg ikke var så god med ballen. Når jeg ble 14 begynte det å bli gøy å kjøre ritt, forteller han videre.
– Den gang var alle dopet
Som så mange andre av verdens beste syklister på slutten av 90-tallet benyttet Erik Zabel seg av prestasjonsfremmende midler.
I 2013 la han alle kortene på bordet, og fortalte til tysk presse at han hadde brukt kortison og EPO, samt bloddoping fra 1996 til 2003.
– Jeg har aldri vært sint på ham. Det var en annen tid. Det høres sikkert komisk ut, men den gang var alle dopet, forteller sønnen om sin fars dopinghistorie.
Artikkelen fortsetter under bildet.

ERIK ZABEL: Avsluttet karrieren i Milram. Foto: Tim De Waele.
Tour-debutanten legger ikke skjul på at farens innrømmelse kostet krefter for familien.
– Den gang var det en veldig vanskelig situasjon for oss alle. Det var belastende, og vanskelig å forstå. Men som familie taklet vi det bra.
Selv er tyskeren fornøyd med å kunne sykle i et renere felt.
– Jeg er fornøyd med å være proff i en tid hvor man være rask uten å dope seg. For meg er ikke doping et tema, understreker han.
Ingen har vunnet like mange spurttrøyer som den gamle T-Mobile- og Milram-rytteren. Under årets Tour kan derimot rekorden tangeres av Peter Sagan.
Vil vinne en etappe
Som 23-åring i Tour de France har Rick Zabel all grunn til å være ambisiøs. Under årets Tour vil han riktignok fungere som Alexander Kristoffs hjelperytter.
Debutanten utelukker likevel ikke at han kan vinne en etappe undervegs.
– Dersom muligheten til en etappe skulle åpenbare seg, skal jeg prøve å utnytte den.
Den unge spurteren har allerede rukket å vise kvaliteter som kan sikre han toppresultater i fremtiden.
– Jeg er realistisk. Om jeg bare klarer å vinne en fjerdedel av det min far har klart, skal jeg være fornøyd.