ETT AV TO NORSKE HÅP: Søren Wærenskjold har vunnet internasjonale temporitt tidligere. I dag var han i aksjon under Sykkel-VM i Innsbruck. FOTO: Håkon Mæland

FOTO: Håkon Mæland

Råsterk danske spolerte norske vinnersjanser

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 15.08.19 16:55

Del på    

Bruddseier i Tour de l’Avenir-åpningen.

(procycling.no): Mathias Jørgensen (Danmark) vant åpningsetappen av Tour de l’Avenir torsdag etter en lang dag i brudd. Dansken var del av et tomannsbrudd som gikk av gårde tidlig på den 128 kilometer lange etappen, og leverte en råsterk soloprestasjon inn til mål de siste 30 kilometerne.

Jørgensen hektet av sin bruddkamerat på de siste milene og tok fatt på de lokale rundene i Marmande alene. Hovedfeltet reagerte etter alle solemerker for sent og den 22 år gamle dansken kunne ikke hentes. Jørgensen krysset målstreken i ensom majestet etter 126 kilometer i front og tok både etappeseier og ledertrøye i rittet.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

De norske vinnersjansene i form av spurteren Søren Wærenskjold materialiserte seg dermed aldri. Resten av feltet ble hindret av en større velt 3.6 kilometer fra mål. Beste nordmannen på etappen ble Torjus Sleen på niendeplass, mens Norges sammenlagthåp, Tobis Foss, fullførte etappen i samme gruppe på en 19.plass.

En drøyt minutt bak Jørgensen krysset resten av feltet må,l med britene Ethan Hayter og Thomas Pidcock først over.

Norsk favoritt unngikk velt

Det norske laget mobiliserte i front på de siste kilometerne for å holde sine menn trygge i det som var en hektisk finale. De norske håpene unngikk dermed veltet og holdt seg trygge, melder landslaggsjef Stig Kristiansen.

– Vi gjorde ikke mye for å samle det til en spurt i dag. Vi har en ganske klar prioritering for hva vi ønsker å oppnå her nede, og for oss er sammendraget det viktigste. Vi skulle gjerne sett at det ble samlet til en spurt med Søren, men vi ønsket ikke begrave laget med tanke på lagtempoen som kommer i morgen, sier Kristiansen til procycling.no.

– Det gikk en kjempe velt 3.6 km fra mål. Vi satte opp Idar (Andersen) og (Martin) Bugge til å jobbe, og for å komme unna slike uhell. Det skaffet oss fremskutt plassering i feltet som reddet oss. Dermed fikk vi godt betalt for jobben vi gjorde, sier Kirstiansen – fornøyd med å ha Foss, som har to topp ti plasseringer fra rittet tidligere, trygt i mål.

– Søren gikk ned i en velt siste kilometer, det var masse velt i dag, men han slapp unna med det som ser ut som litt skrubb. Jeg vil si forbausende lite skrubb med tanke på at det var en velt i 50 km/t, sier Kristiansen.

Den norske sjefen poengterte at det skal bli interessant å se hvordan kommisærene tegner opp sammenlagtlisten etter denne åpningsetappen, da den store velten skjedde utenfor tre kilometers merket. Kristiansen blir ikke overrasket hvis juryen viser nåde og trekker alle på sammen tid, men landslagssjefen velger å rette fokus på fredagens lagtempo.

– Den blir viktig. Tapet av (den skadde) Andreas (Leknessund) kan vi ikke erstatte. Men dette er en etappe vi har siktet oss inn på, for å hente sekunder på andre lag. Ikke min, for den er 30 kilometer lang, men sekunder. Det kan bli viktig for oss. Det er ti etapper her nede og i morgen kommer en av etappene vi har sett oss ut, sier Kristiansen – som selv var del av det legendariske norske laget som tok bronse i lagtempo under VM i 1991.

Saken oppdateres!

Bruddet gikk inn

Åpningsetappen startet med et minutts stilhet for den avdøde Bjorg Lambrecht. Belgieren som så tragisk gikk bort under Polen rundt sto på podiet i Tour de l’Avenir i 2017. Det belgiske landslaget sto først i feltet da minnesmarkeringen fant sted.

Åpningen av etappen så en nokså oppskriftsmessig utvikling, sikkert til stor glede for spurtnasjonene som ønsket samlet felt mot slutten av dagen. Et let kontrollerbart tomannsbrudd gikk løs etter kun to kilometer og kampen for å komme i brudd var mer eller mindre over før den startet.

Ziga Horvat (Slovenia) og Mathias Jørgensen (Danmark) var duoen som gikk av gårde. De to fikk på det meste 4 minutter og 15 sekunder ledelse på hovedfeltet. I form av den prikkete klatretrøya gikk Horvat ut av etappen med et synlig bevis på sine anstrengelser. Sloveneren var først over dagens eneste kategoriserte stigning.

Med snaue tre mil igjen var utflukten enn dog over for Horvat som slapp seg ned til feltet, mens Jørgensen fortsatte alene i front. Og dansken så seg ikke tilbake.

Med 15 kilometer igjen hadde Jørgensen stadig 1:55 på hovedfeltet og godt på vei ot en meget sterk bruddseier.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse