FULGTE OPP: Zdenek Stybar vant Omloop Het Nieuwsblad tidligere i år, og fulgte opp med nok en triumf under E3 Binck Bank Classic i Harelbeke. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Quick-Step dominerte igjen: Stybar triumferte i Harelbeke

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 29.03.19 17:18

Del på    

– Nå gleder jeg meg bare til Flandern, melder tsjekkeren.

HARELBEKE (procycling.no): Zdenek Stybar fulgte opp Omloop Het Nieuwsblad-seieren og Deceuninck Quick Steps totale klassikerdominans med nok en utsøkt seier i Harelbeke.

Som i Kuurne valgte Quick Step å sende Bob Jungels tidlig i angrep. En manøver som faktisk ble startet av Amund Grøndahl Jansens fartsøkning tidligere i rittet.

Nordmannen maktet ikke å svare, men over Paterberg gikk Greg Van Avermaet, Wout Van Aert og Alberto Bettiol etter, og fikk med seg Stybar og noen andre ryttere på bakhjulet.

Van Avermaet knuste drømmer

Over Tiegemberg sprengte Van Avermaet gruppa, og ødela sjansene til Oliver Naesen, Peter Sagan og Matteo Trentin. Gruppene ble aldri samlet til slutt, men kvartetten fikk kontakt med Jungels seks kilometer før mål.

Jungels og Stybar skiftet på å angripe, mens det ble opp til Van Aert, Bettiol og Van Avermaet å svare. Inn på oppløpet ledet Jungels an. Van Avermaet åpnet spurten, mens Stybar hadde mest krefter igjen og spurtet inn til seier.

– Nå gleder jeg meg bare til Flandern rundt, uttalte Stybar i intervjuet vist på Eurosport Norge.

– Jubelsesongen til Deceuninck-Quick Step bare fortsetter, utbrøt Petter Bø Trosterud i Eurosports sending.

Se video av avslutningen fra Eurosport Norge her:

Uflaks for Boasson Hagen

For Edvald Boasson Hagen ble rittet ødelagt av en punktering snaue sju mil unna mål. Alexander Kristoff satt som nummer 15 i hovedfeltet da Van Avermaet & Co støtet seg vekk over Paterberg, mens Grøndahl Jansen var usedvanlig aktiv og endte opp med å gjøre arbeidsforholdene til Van Aert gode mot slutten av rittet.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Kristoff spurtet seg inn til en 21. plass fra feltet, hvor også Amund Grøndahl Jansen og Sven Erik Bystrøm satt, og ble henholdsvis nummer 45 og 47.

Rasmus Tiller ble nummer 96, ti minutter og 39 sekunder bak vinneren, mens Boasson Hagen, Sondre Holst Enger og Vegard Stake Laengen også stod av rittet.

procycling.no kommer tilbake med mer fra Harelbeke. Les langt referat nedover dette manus!

Slik gikk det til:

Sju norske på start i Harelbeke: Sven Erik Bystrøm, Alexander Kristoff og Vegard Stake Laengen for UAE Team Emirates, Amund Grøndahl Jansen for Jumbo-Visma, Rasmus Tiller og Edvald Boasson Hagen for Dimension Data og Sondre Holst Enger for Israel Cycling Academy.

Med 17 mil igjen til mål hadde sju mann to minutter på hovedfeltet. Jaime Castrillo (Movistar), Marc Hirschi (Team Sunweb), Stijn Steels (Roompot-Charles), Ludwig De Winter (Wanty-Gobert), Mihkel Räim (Israel Cycling Academy), Aksel Nommela (Wallonie Bruxelles) og Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise).

I sol og opp mot 20 grader var det greit for hovedfeltet. Mens avstanden opp vokste, sank en slags ro over feltet. I hvert fall til det begynte å dra seg mot starten på slutten, det som vanligvis er utskytningsrampa til Tom Boonen.

Boonen var ikke med i dag, men det var Sep Vanmarcke. I hvert fall en liten stund.

Se video av velten fra Eurosport Norge her:

Sju kilometer unna Taaienberg var rittet alt over for en av de store forhåndsfavorittene. Belgieren har en lang rekke med uhell bak seg, og denne gangen kjørte han ut i grøfta i stor hastighet. Det så ikke bra ut for EF Education First-rytteren som ble båret ut av grøfta igjen.

Etter en nærmere sjekk kan Vanmarcke melde at han ikke har pådratt seg noen brudd.

– Mine ribbein er knust, kneet og ankelen vil hovne opp. Vi får se hva som skjer i morgen. Jeg har ingen brudd. Forhåpentligvis kan jeg trene i morgen, forteller han ifølge GVA.be.

Kristoff i første gruppe

Taaienberg er den første virkelige testen og forsmaken på finalen. I forkant valgte Viatsjeslav Kuznetsov og Kenneth Vanbilsen å angripe før bakken.

Bora-Hansgrohe dro opp tempoet i hovedfeltet anført av den østerrikske mester, Lukas Pöstlberger. Deretter var det opp til Peter Sagan å ta over, men da feltet ankom brosteinsbakken i underkant av åtte mil før mål, var det andre ryttere enn slovaken som entret søkelyset.

Danny Van Poppel (Jumbo-Visma) virket råsterk og blåste rett forbi Sagan. Lagkamerat Daniel Oss tok opp jakten på ham, og dro med seg Yves Lampaert (Quick Step), Jasper Philipsen (UAE Team Emirates), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Florian Senechal (Quick Step) og etter hvert også Sagan.

Det var imidlertid mange som hev seg på, og fartsøkningen i front bidro egentlig bare til å dele hovedfeltet i to. Interessant nok satt Alexander Kristoff med i fremre del av feltet, mens Edvald Boasson Hagen ble sittende i gruppa bak.

Punktering for Boasson Hagen

På vei mot Borg Ten Stene samlet de to gruppene seg og kontrastene mellom de to norske håpene ble også tydeligere. Boasson Hagen punkterte og måtte stanse opp på veiskuldra, mens Kristoff var blant rytterne som lå helt i tet av gruppa og viste seg fram.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UTUR: I etterkant av Taaienberg pådro Edvald Boasson Hagen en dårlig timet punktering. FOTO: Skjermdump fra Eurosport Norge

På Boigneberg begynte andre store profiler å røre på seg. Zdenek Stybar dro tempoet opp, og fikk selskap av Tiesj Benoot og Olivier Naesen i en selektiv og potensielt dødelig gruppe. Den siste rytteren som bet seg fast fra hovedfeltet var for øvrig Amund Grøndahl Jansen, også Alberto Bettiol, Michael Schär og Dorian Godon gikk etter.

Matteo Trentin oppdaget dog faren og tetta luka for resten av feltet. Det økte tempoet var nok til at et 30-talls ryttere fikk problemer med å holde tritt med feltet, akkurat slik initiativtakerne ønsket seg.

På Statioenberg var Grøndahl Jansen igjen blant fartsøkerne i tet. Det fikk dog bare Bob Jungels til å slå kontra og i den steile motbakken fikk nordmannen problemer med å matche farta til fjorårets Liége-Bastogne-Liège-vinner. Jumbo-Visma-rytteren ble liggende på etterskudd sammen med Jempy Drucker, og det virket ikke til at samarbeidet var det aller beste. I front fikk Jungels en solid luke bakover, mens Jumbo-Visma og Sky forsøkte å svare bak fra hovedfeltet.

I denne perioden så det håpløst ut for Boasson Hagen. Han klarte ikke å få skikkelig kontakt med feltet igjen, og hadde følgende formaning til lagkompis Tiller:

– Bare kjør opp selv, hvis du kan!

Grøndahl Jansen toneangivende

Opp Mariabrorrestraat ble Grøndahl Jansen hentet inn. Han tok imot en vannflaske i langesonen og havnet nok på et litt for tung gir. Det skulle likevel vise seg at han ikke var ferdigkjørt for dagen.

Drucker falt tilbake til en hjelperrolle for Peter Sagan. Slovaken hadde krutt i støvlene selv om transaksjonen fra Sierra Nevada og ned til lavlandet ikke hadde gått like smertefritt som det pleier. Også Matteo Trentin fortsatte med aktiv sykling i europamestertrøya.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SATTE PRESS PÅ: Amund Grøndahl Jansen angrep ved flere anledninger for å forbedre arbeidsforholdene til lagkaptein Wout Van Aert. Her er det Ian Stannard og Peter Sagan som får smake nordmannens vrede. FOTO: Skjermpdump fra Eurosport Norge

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Jungels hadde fått kontakt med bruddet og hadde samtidig skaffet seg forsprang på ryttere med enda mer punch i forkant av Paterberg/Oude Kwaremont.

Bak i feltet dro Grøndahl Jansen til nok en gang etter at Nils Pollitt, Jascha Sütterling og Davide Ballerini. Det var ikke lenge Astana-rytteren ønsket å sitte der, mens de to tyskerne endte opp med å få kontakt med bruddet.

Dit kom ikke nordmannen opp, men han gjorde nok til at ryttere som Ian Stannard (Team Sky) og Sagan sin fulle fyre med å svare.

De norske på defensiven

På vei inn mot Paterberg samarbeidet de godt i bruddet. Her satt nå Jungels, Sütterling, Pollitt, Sprengers, Steels og Hirschi. De tre siste altså gjenværende fra dagens originale brudd.

Det smalt skikkelig til på Paterberg, og det var framfor alt bak i feltet det skjedde ting.

Greg Van Avermaet ga gass og hadde selskap av Van Aert, Oliver Naesen, Matteo Trentin, Peter Sagan, Alberto Bettiol og Zdenek Stybar. I feltet lå Alexander Kristoff plassert rundt nummer 15 i svingen nær toppen, mens Grøndahl Jansen fulgte 6-7 plasser der igjen. Det var altså ikke over, men de norske var nå avhengige av samling mot slutten dersom de skulle klare å hente topplasseringer i Harelbeke.

I enden av Oude Kwaremont hadde Bettiol, Van Aert, Naesen, Van Avermaet, Sagan, Stybar og Jens Keukeleire i underkant av 40 sekunder opp til bruddet der Jungels fremdeles hadde selskap av Sütterlin, Pollitt og Hirschi.

Bakfra var også Langeveld, Colbrelli, Lampaert, Gilbert, Benoot, Terpstra og Sprengers på vei opp. Over Oude Kwaremont var det for øvrig Bettiol og Van Aert som virket friskest blant de jaktende rytterne, også Naesen virket fresh.

Jungels går solo

Det hjalp imidlertid lite da det fremdeles var over halvminuttet opp til Jungels & Co. i tillegg hadde hovedfeltet med blant andre Kristoff og Grøndahl Jansen ikke gitt opp at dette kunne samle seg på de 30 kilometerne inn til mål.

Klokka tikket ikke den riktige veien for Kristoff & Co. 27 kilometer fra mål var det over minuttet opp til Jungels i tet, mens det var 40 sekunder å hente inn på gruppa der Van Avermaet satt og svingte pisken. Bak der igjen satt en gruppe med blant andre Tiesj Benoot, Niki Terpstra og Gilbert.

De to gruppene mellom Jungels og hovedfeltet så ut til å samle seg. Van Avermaet ønsket å forsvare en mulig topplassering og angrep to ganger fra tet. Det var faktisk nok til å kjøre Peter Sagan og Jens Keukerleire av lasset. Duoen ble straks kjørt inn av gruppa til Gilbert. Van Avermaet åpnet en større luke bakover og fikk selskap av Stybar, Van Aert og Bettiol. Dermed ble også Naesen og Trentin blåst av, i tillegg til Sagan/Keukeleire.

Van Avermaets voldsomme kjør over Tiegemberg spiste opp 15 sekunder av forspranget til Jungels. 17 kilometer til mål og 18 sekunder – det er mulig å hente inn.

Problemet var dog at Jungels hadde lagkamerat Stybar i gruppa bak, og i tillegg hadde Lampaert og Gilbert i gruppa bak der igjen.

Jungels innafor rekkevidde

Kvartetten bak hadde nå Jungels innenfor synsfeltet sitt, men det er aldri enkelt å hente så lite som 10 sekunder på en av verdens beste temporyttere. Stybar sto dessuten over alt av føringer, og lot Van Aert, Bettiol og spesielt Van Avermaet gjøre grovjobben.

Under sju kilometer før mål fikk kvartetten kontakt med Jungels. Mens gruppa bak fremdeles hadde 15 minutter å tette for å nå dem i kapp. Der satt Naesen, Trentin, Sütterling, Pollitt og Hirschi.

3,5 kilometer unna mål angrep Stybar og fikk med en gang Jungels på hjulet. Også Bettiol og Van Avermaet hev seg på, mens Jungels virket tung. 500 meter senere gikk så nettopp Jungels kontra, men Van Avermaet nøytraliserte.

Med to kilometer igjen angrep Stybar på nytt. Igjen agerte Bettiol mesterlige. Jungels falt av, mens også Van Aert og Van Avermaet hadde krefter igjen.

Inn på oppløpet lå Jungels igjen i front, med Van Avermaet på hjulet. CCC-kapteinen var favoritten under disse omstendighetene. Det skulle vise seg at Zdenek Stybar nøt godt av å jobbe lite under jakten på Jungels, tsjekkeren – som også vant Omloop Het Nieuwsblad den første helga i mars, var sterkest på oppløpet og fortsatte jubelsesongen for Deceuninck-Quick Step.

Wout Van Aert ble nummer to, Van Avermaet tre, Bettiol fire og Jungels fem.

Både Bystrøm og Kristoff satt med hovedfeltet inn, men det fikk ikke resultatet den norske duoen hadde ønsket seg denne gangen. Nye sjanser venter søndag, da sykles Gent-Wevelgem!

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse