HAVNET I BAKLEKSA: 2019-utgaven av Paris-Roubaix var heller ikke gangen det store skulle skje for Alexander Kristoff. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Kristoff: – Jeg visste at jeg gamblet, og det fungerte ikke

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.04.19 17:14

Del på    

Lover å ikke benytte de samme dekkene under neste Paris-Roubaix.

(procycling.no): Tre punkteringer tok det før Alexander Kristoff kasserte sin sykkel med såkalt «tubeless tyres» for godt.

Alt i forkant av Arenberg var rittet over for 31-åringen fra Stavanger, som mange pekte på som en favoritt i forkant av Paris-Roubaix.

– Jeg følte meg ganske bra, men jeg hadde tatt en stor risiko ved å kjøre med en ny type hjul. Jeg punkterte ikke med dem i Belgia eller på rekognosering, men det gikk ikke så bra her. Jeg tok en risiko for jeg hadde ikke prøvd det ut i dette løpet før. Selv om det fungerte bra i Wevelgem og Flandern, så fungerte det ikke bra her. Jeg punkterte tre ganger før jeg bytte de ut med en sykkel som hadde andre dekk på, sa Kristoff selvransakende til TV 2 og procycling.no i etterkant av det litt over 25 mil lange rittet.

Langt bak favorittene i mål

31-åringen endte på 56.-plass over 14 minutter bak vinneren Philippe Gilbert under den 117.-utgaven av rittet som ble et mareritt for de norske håpene.

En stor gruppe på 23 ryttere slet seg løs i forkant av det første brosteinspartiet under søndagens Paris-Roubaix.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I etterkant av skogholtet var Kristoff allerede 2:35 bak de beste, og del av den beryktede kortesjen av følgebiler.

Blant favorittene hadde fremdeles Edvald Boasson Hagen en plass blant de 30 fremste rytterne. Rudsbygdingen hadde dog utur med en punktering i forkant av Mons-en-Pévèle, og mistet kontakten med gruppa der blant andre Greg Van Avermaet og Oliver Naesen satt. Dermed foregikk seierskampen uten norske innslag.

– En forferdelig dag

UAE-laget mistet Fernando Gaviria med feber i forkant av rittet, og underveis mellom Compiegne og Roubaix, florerte det med uhell i UAE-leiren.

Sven Erik Bystrøm mistet en kontaktlinse underveis, Tom Bohli var i bakken og Alexander Kristoff hadde mer å gjøre med følgebilen enn han hadde med favorittgruppa i den avgjørende fasen av rittet.

– En forferdelig dag for oss, sa Alan Peiper til procycling.no i etterkant.

Kristoff angret på utstyrsvalget han tok, og avviste ikke helt at han kunne ha kjempet helt der framme uten sin sedvanlige utur i «brosteinsdronningen».

– Hadde jeg sluppet unna alle velt og punkteringer så hadde jeg nok kjempet om et eller annet, men det er vanskelig å si, sier han til TV 2.

– Men jeg må jo spørre; hvorfor velger du å gamble foran et ritt som Paris-Roubaix? spurte TV 2.

– Hvis du ikke våger, så vinner du ikke, vettu.

Angrep fra Gilbert

Wout Van Aert var også forfulgt av uhell underveis, men klarte likevel å komme seg løs i en gruppe sammen med Philippe Gilbert, Sep Vanmarcke, Peter Sagan, Nils Politt og Yves Lampaert.

Rittet ble avgjort etter en rekke angrep fra Philippe Gilbert. Det andre av dem kom med 28 kilometer igjen til streken, og som vanlig sikret Deceuninck Quick Step seg tallmessig overtall mot foran finalen av rittet.

På vei inn til mål gikk det hovedsakelig ut på å mørne Peter Sagan og Wout Van Aert foran spurten inne på velodromen. Gilberts støt sendte ham løs med Sagan og Politt. Bak støtet Lampaert litt senere, noe som fikk Van Aert til å slippe.

Lampaert tok så med seg Vanmarcke opp til teten igjen, så nå var de fem mann i tet.

Avgjørelsen

Gilbert angrep for tredje gang over Carrefour de l’Arbre. Det fikk Sagan over i rød sone.

LIVE: Vi fulgte rittet direkte – les referatet her!

På neste parti, sektor 3 mot Gruson, gikk så Politt til. Kun Gilbert kunne svare.

Med girproblemer for Vanmarcke i gruppa bak, ble jakten enda tyngre for de tre som satt igjen bak. Det munnet ut i en duell mellom Gilbert og 11 år yngre Politt inne på velodromen i Roubaix.

Der viste rutinen seg å veie tyngst. Gilbert tok en overlegen seier i spurtduellen, og Quick Step-laget fikk også Yves Lampaert inn på tredjeplass.

– Det var utrolig. Dette var et stort mål for meg. Jeg var så skuffet etter at jeg ble syk foran Flandern rundt, sa Philippe Gilbert til TV 2 etter at seieren var et faktum.

En sluttkjørt Sagan tapte duellen mot Vanmarcke om femteplassen, Florian Senechal ble nummer seks. Deceuninck-Quick Step hadde også Zdenek Stybar på 8.-plass og dermed fire mann blant de sju beste i Roubaix.

Korte resultater:
1. Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step)
2. Nils Politt (Katusha-Alpecin)
3. Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step)
4. Sep Vanmarcke (EF Education First)
5. Peter Sagan (BORA Hansgrohe)
6. Florian Senechal (Deceuninck-Quick Step)
7. Mike Teunissen (Jumbo-Visma)
8. Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step)
9. Evalds Siskeviskius (Delko Marseille)
10. Sebastian Langeveld (EF Education First)

Saken blir oppdatert! Les referat videre nedover!

Slik gikk det til:

Det ble en ellevill støtecup ut fra starten i Compiège. Brede veier og motvind ga vanskelige forhold for opportunister. Blant disse Mads Pedersen, Magnus Cort, Jurgen Roelandts, Mads Würtz og Casper Pedersen var blant rytterne som forsøkte seg, men ingen fikk den nødvendige luka.

Da det begynte å nærme seg det første brosteinspartiet, sektor 29, drøye 160 kilometer unna velodromen i Roubaix, tok det fullstendig fyr i feltet.

En mindre gruppe der blant annet Alexis Gougeard, Michael Schär, Frederik Backaert og Kris Boeckmans befant seg, ble etter hvert slått sammen med et kontrastøt der også store navn som Stefan Küng (Groupama FDJ), Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step), Nils Politt (Katusha-Alpecin) og Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) befant seg. Totalt dreide det seg om en potensielt meget skummel ansamling av ryttere, og hele 23 navn.

Jasper Philipsen og Vegard Stake Laengen (begge UAE Team Emirates) satt også der idet feltet dundret over dagens første brosteinsparti, men duoen måtte av en eller annen gruppe slippe seg tilbake til hovedfeltet igjen.

Punkteringene starter

På vei over sektor 27 (Viesly á Quiévy) begynte problemene å tårne seg opp. Først punkterte store, tunge André Greipel, deretter Alexander Kriostoff og så Matteo Trentin i bruddet. Verst gikk det utover italieneren som måtte vente lenge på hjelp og endte opp på halen av hovedfeltet på grunn av punktering.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRØBBELET STARTER: To punkteringer alt i forkant av Arenberg var dårlig nytt for Alexander Kristoff og UAE-laget. FOTO: Skjermdump via Eurosport Norge

Det foregikk fremdeles en heftig duell mellom feltet og bruddet i denne delen av rittet. Avstanden ble holdt rundt halvminuttet og foreløpig var ingenting avgjort.

Bahrain-Merida og Team Sky var blant lagene som misset bruddet, i tillegg til UAE-laget som fikk to av sine i retur. Det gjorde at de måtte ta mer ansvar bak som en følge av dette.

Det gikk mot samling av gruppene for Arenberg-skogen. Hardkjøret fra Bahrain-Merida i feltet bidro til å dele hovedfeltet opp i flere fraksjoner. Tempoet var selvsagt frenetisk i forkant av det ikoniske skogholtet.

Boasson Hagen hang med

Over sektor 22 i Quérénaing, tre stjerner over 2,5 kilometer, gikk blant andre Daniel Oss ned i en velt. I forkant hadde Alexander Kristoff punktert, noe som var dårlig nytt da hovedfeltet delte seg i to akkurat over det partiet.

Deceuninck-Quick Step hadde flere av rytterne sine godt plassert, noe som gjorde at Florian Senechal ledet en gruppe med blant andre Lars Boom, Tom Devriendt, Marco Haller og Julien Duval først ut i andre enden av partiet. Gruppa besto av en miks blant ryttere fra hovedfeltet og bruddet, og bak dem var feltet pulverisert i mange forskjellige konstellasjoner.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Noe senere hadde rundt 30 ryttere tatt plass i første gruppe. Den ble ledet av Deceuninck-Quick Step og CCC. Ergo satt Greg Van Avermaet, Zdenek Stybar og Yves Lampaert med flere der framme. Det gjorde også Wout Van Aert (Jumbo-Visma).

I gruppe to, som var hakket større, jobbet BORA Hansgrohe og Ag2r for Peter Sagan og Oliver Naesen. Edvald Boasson Hagen satt også med der.

Nok en punktering for Kristoff

Alexander Kristoff befant seg enda lengre bak der igjen, etter å ha blitt rammet ikke bare en med to ganger av punkteringer underveis.

Foran Arenberg organiserte CCC, Trek-Segafredo, Deceuninck-Quick Step og Ag2r seg godt i forkant av hovedfeltet. Van Avermaet ledet feltet inn, mens det var Stijn Vandenbergh (Ag2r) som var først ut på motsatt side. Underveis fikk Wout Van Aert tekniske problemer, og holdt på å rive med seg Peter Sagan ut i grøfta.

Jumbo-Visma kapteinen fikk en tung reise igjennom skogen og hadde 40 sekunder opp igjen til teten i etterkant. Det skulle ikke gå bedre for Van Aert enn at han punkterte på nytt og veltet (!) i etterkant av Arenberg.

Også Kristoff fikk det tungt. Han ble tauet av Stake Laengen og Philipsen etter beste evne, men havnet bak i bilkøen over brosteinspartiet. Hele 2:35 bak ble han målt til av TV 2. Noe som gjorde at rittet var over for hans del.

Edvald Boasson Hagen satt et sted rundt de 30 fremste over Arenberg og fremdeles muligens hadde en rolle å spille.

Trek, Ag2r, Quick Step og BORA

I den delen av rittet virket det dog som dette kunne vippe i favør av ryttere som John Degenkolb (Trek-Segafredo), Oliver Naesen (Ag2r), Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step) eller Peter Sagan (BORA-Hansgrohe).

Over sektor 16 (Warlaing til Brillon) hadde Wesley Kreder (Wanty), Cyril Lemoine (Cofidis), Nathan Van Hooydonck (CCC Team) og Anthony Turgis (Total Direct Energie) åpnet en lite luke til feltet bak dem. I gruppa med favorittene satt det nå rundt 50 ryttere, mens Van Aert etter hvert klarte å gjenopprette kontakten med dem.

I den andre langesonen med 67 kilometer igjen til mål, spilte Katusha-laget ut nok et kort. Denne gangen kaptein Nils Politt som sklei unna favorittene mens de satt og krafset nedi matposene sine. Philippe Gilbert været faren og kastet seg på bakhjulet. Også BORA-Hansgrohe ville være med i kraft av Rudiger Selig. Trioen kjørte kjapt inn Wesley Kreder som hadde støtet seg vekk fra bruddkompisene sine. Det gjorde samtidig at Trek-Segafredo måtte kalle sine menn til fronten i det stadig skiftende maktspillet underveis.

Over sektor 14 ble det hardkjør. Trek-Segefredo skrudde opp farten, Peter Sagan og Zdenek Stybar gikk instiktivt til fronten, mens Boasson Hagen igjen virket noe spak og endte opp i sitte andre halvdel da det splittet seg opp over brosteinsstrekket.

Trioen foran ble holdt på rundt 20 sekunder av Trek, Ag2r og Groupama FDJ.

Vanmarcke viser seg for første gang

Sektor 12 fikk Luke Rowe til å teste leggene, et stunt som Wout Van Aert kontret på. Det fikk igjen Peter Sagan til å akselerere, noe som ebbet ut i en fascinerende duell mellom BORA-rytteren og cyclocross-stjernen over Orchies á Bersée. På bakhjulet lå også Sep Vanmarcke (EF Education First) og Yves Lampaert (Deceuninck Quick Step).

Van Aert så dog sprekest ut, selv etter en brutal vei opp fra Arenberg.

Mens Kristoff ble meldt håpløse fire og et halv minutt bak, tråkket Gilbert på med tunge gir helt der framme. Det blåste alt håp ut av Rudiger Selig. Også landsmann Nils Politt fikk smake vreden til «Villsvinet fra Ardennene».

Det samlet seg på nytt i front. Gilbert, Lampaert, Sagan, Laporte, Politt, Sarreau, Vanmarcke, Garcia og Van Aert fikk innpass – og det foran brosteinsmonsteret Mons-en-Pévèle.

Garcia og Sarreau ble blåst av. Lampaert ofret seg for Gilbert og la seg i front av gruppa. Over den grove brosteinen økte de nå bakover til gruppa der blant andre John Degenkolb og Edvald Boasson Hagen befant seg. Et realt utskillingsritt som selve brosteinsdronningen når alltid et punkt der gruppa foran øker forspranget bakover til resten av favorittkobbelet, og det punktet nærmet seg for alvor nå, med 10 brosteinspartier i 45 kilometer igjen til velodromen i Roubaix.

Gilbert på offensiven

Stillingskrigen begynte nå for alvor å vippe i favør av gruppa som ble ledet an av den belgiske mester, Yves Lampaert.

Greg Van Avermaet forsøkte å gå etter selv over Mons-en-Pévèle, men det hjalp ikke stort. Tross iherdig jobbing fra hjelperytterne til CCC, Ag2r og Groupama-FDJ, gikk ikke avstanden betydelig ned – men stabiliserte seg i stedet rundt minuttet.

Boasson Hagen røk på nok en dårlig timet punktering, og forsvant ut av den store gruppa minuttet bak de seks helt der framme. Paris-Roubaix 2019 sto dermed uten norske håp om topplasseringer.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Med 28 kilometer igjen kom dagens andre angrep fra Philippe Gilbert. Det delte første gruppe i to. Litt senere fulgte Yves Lampaert opp, og angrepet hans fikk Van Aert til å slippe.

Rutinen avgjorde

Gilbert angrep for tredje gang over Carrefour de l’Arbre. Sagan hjalp til med å tette den luka, men på sektor 3 i Grusdon var det outsideren fra Køln, Politt sin tur til å støte.

Denne gangen maktet kun Gilbert å svare. Den samkjørte jakten bak fungerte dårlig da Sagan alt var kokt. Da Vanmarcke pådro seg sitt sedvanlige sykkeltrøbbel, så det ut til at spurten i Roubaix ville stå mellom kun to mann.

Gilbert gjorde kort prosess mot Politt inne på velodromen, og Yves Lampaert toppet en god dag for Deceuninck-Quick Step ved å sikre seg tredjeplassen.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse