Prøv Procycling Pluss idag

DEN NYE KONGEN: Det var nærmest som en tronovertagelse da Alexander Kristoff spurtet forbi Thor Hushovd på oppløpet i Tromsø under den siste etappen i Arctic Race i 2014. Det var også de to det stod mellom i kåringen av tidenes beste norske rytter, men som i Tromsø, gikk Kristoff seirende ut. Foto: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

procycling.nos vurdering: Alexander Kristoff er den aller beste

Procycling
Tips meg

Publisert 30.04.20 10:49

Del på    

5 falt ned på Stavanger-mannen. Den siste valgte Thor Hushovd.

(procycling.no): De siste ti dagene har vi her i procycling.no presentert de ti landeveisrytterne vi mener har vært de beste gjennom den norske sykkelhistorien på herresiden.

Norge har etter hvert vokst til å bli en sykkelnasjon å regne med, og det ser man virkelig på merittene til de ti rytterne som vi valgte ut. 18 etappeseirer i Tour de France, VM-gull på elite- og U23-nivå, OL-medaljer, EM-gull, seier i Flandern rundt, seier i Milano-Sanremo, flere seirer i Gent-Wevelgem, seier i Tour de Romandie og seier i Tirreno-Adriatico er noe av det som topper deres samlede merittliste.

Men hvem er så den beste av Kurt Asle Arvesen, Edvald Boasson Hagen, Thor Hushovd, Knut Knudsen, Alexander Kristoff, Atle Kvålsvoll, Dag Otto Lauritzen, Lars Petter Nordhaug, Dag Erik Pedersen og Jostein Wilmann?

Leserne våre har falt ned på Thor Hushovd som tidenes beste norske rytter, mens et knippe sykkelkjennere hadde vanskeligheter med å skille Kristoff og Hushovd.

Den offisielle lista stem fram av folket:

OVERLEGEN SEIER: Brorparten av de som har stemt, 1280 og hele 59 prosent av stemmene, mener Thor Hushovd er vår beste syklist gjennom tidene. Alexander Kristoff har ligget stabilt rundt 25 prosent under nesten hele avstemninga.

procycling.no: Kristoff på topp

Innad i redaksjonen har vi alle laget hver vår topp ti-liste, slik at vi i procycling.no kunne kåre det som vi mener er den beste norske herresyklisten.

Listene og en kort begrunnelse kan leses i sin helhet under. 

Nummer én får ti poeng, nummer to får ni poeng og videre frem til nummer ti altså får ett poeng. Basert på våre seks lister har det dermed vært mulig å få 60 poeng, og den totale fordelingen ble slik:

1. Alexander Kristoff – 59 poeng
2. Thor Hushovd – 55 poeng
3. Edvald Boasson Hagen – 46 poeng
4. Knut Knudsen – 42 poeng
5. Jostein Wilmann – 32 poeng
6. Dag Otto Lauritzen – 29 poeng
7. Dag Erik Pedersen – 27 poeng
8. Kurt Asle Arvesen – 23 poeng
9. Atle Kvålsvoll – 9 poeng
9. Lars Petter Nordhaug – 9 poeng

Som vi ser har altså vi i procycling.no-redaksjonen kommet frem til Alexander Kristoff som tidenes beste norske herrerytter, tett fulgt av Thor Hushovd. Kampen om tredjeplassen ble også ganske jevn, men det var til slutt Edvald Boasson Hagen som tok den foran Knut Knudsen.

Våre topp ti-lister:

Jarle Fredagsvik, redaktør:
1. Alexander Kristoff:
2. Thor Hushovd
3. Edvald Boasson Hagen
4. Knut Knudsen
5. Dag Otto Lauritzen
6. Jostein Wilmann
7. Dag Erik Pedersen
8. Kurt Asle Arvesen
9. Atle Kvålsvoll
10. Lars Petter Nordhaug

Begrunnelse: To helt ualminnelige norske idrettsutøvere. Begge med en ekstrem evne og vilje til å grave fram til det lille ekstra bare anledningen er stor nok. Hushovd med svært imponerende allsidighet i Tour de France, og en VM-tittel ingen kan ta ifra ham. Kristoff som har angrepet nedenfra gjennom omtrent hele karrieren, og som produserte en fortryllende triumf i Oudenaarde i løpet av en mektig 2015-sesong. Jeg er ikke blant dem som klarer å vifte bort et VM-sølv som en ikke-prestasjon fordi én rytter som var hakket bedre den ene dagen troner på toppen av podiet. I min bok vipper to monumentseirer, EM-, OL- og VM-medalje, i tillegg til noen flotte prestasjoner i touren og endagsritt det hele i Stavanger-mannens favør. Han har også vist en stabilitet i toppen ingen andre norske ryttere er i stand til å matche.

Magnus Drivenes:
1. Alexander Kristoff
2. Thor Hushovd
3. Edvald Boasson Hagen
4. Kurt Asle Arvesen
5. Dag Otto Lauritzen
6. Dag Erik Pedersen
7. Knut Knudsen
8. Jostein Wilmann
9. Lars Petter Nordhaug
10. Atle Kvålsvoll

Begrunnelse: Alexander Kristoff får knepent førsteplassen på min liste. Det er summen av antall seire og store seire som gjør det. De to monumentene henger svært høyt, og han er foran Hushovd på antall proffseire på færre år. Hushovds VM-seier, grønne trøyer og etappeseirer i Tour de France gjør det jevnt, men Kristoffs stabilitet og topper i klassikerne gjør at han trekker det lengste strået for min del.

Knut Andreas Lone:
1. Alexander Kristoff
2. Thor Hushovd
3. Knut Knudsen
4. Edvald Boasson Hagen
5. Jostein Wilmann
6. Dag Erik Pedersen
7. Dag Otto Lauritzen
8. Kurt Asle Arvesen
9. Lars Petter Nordhaug
10. Atle Kvålsvoll

Begrunnelse: Thor Hushovd vil alltid være den største og den som for alvor brakte sykkelsporten opp og frem i Norge. En utrolig evne til å levere i Tour de France, etappeseirer i alle Grand Tours og en rekke andre seirer – ikke minst VM-tittelen. Men her handler det enkelt og greit om hvem som er best og det er i mine øyne Alexander Kristoff, som også har vært banebrytende i norsk sykkelhistorie, som den første vinneren av et monument og har i tillegg vunnet to. Medalje i både EM, VM og OL, etappeseirer i Tour de France og en formidabel stabilitet i monumenter og mesterskap gjør at han topper min liste.

Theis Magelssen: 
1. Alexander Kristoff
2. Thor Hushovd
3. Edvald Boasson Hagen
4. Knut Knudsen
5. Jostein Wilmann
6. Dag Erik Pedersen
7. Kurt Asle Arvesen
8. Dag Otto Lauritzen
9. Lars Petter Nordhaug
10. Atle Kvålsvoll

Begrunnelse: Vår aller beste like foran vår aller største. Akkurat som i Tromsø i august 2014. Hushovd er norsk sykkelsport for veldig mange nordmenn.  Ti etappeseirer i Tour de France og to grønne trøyer er årsaken til det. VM-gullet er enormt. Men Kristoff har levert fra sesongstart til sesongslutt, nesten uten svake perioder, siden 2014. Flandern rundt, Milano-Sanremo, Gent-Wevelgem, tre etapper i Tour de France for å bare nevne noen av toppene. Fem ganger topp ti i VM mot Hushovds ene gang (som riktig nok ble gull), 14 ganger topp ti på 26 forsøk i vår-monumentene mot Hushovds åtte ganger på 39 forsøk. Tre sesonger med tosifret antall seirer er en bekreftelse på den stabiliteten som gjør Kristoff til vår beste gjennom tidene.

Espen Johannessen Lee
1. Thor Hushovd
2. Alexander Kristoff
3. Knut Knudsen
4. Edvald Boasson Hagen
5. Jostein Wilmann
6. Dag Otto Lauritzen
7. Dag Erik Pedersen
8. Kurt Asle Arvesen
9. Atle Kvålsvoll
10. Lars Petter Nordhaug

Begrunnelse: Rent statistisk burde kanskje Alexander Kristoff toppet rangeringen, men idrett handler nok mer om øyeblikkets magi enn tall og sifre. Av den grunn tror jeg Thor Hushovd har en høyere standing enn Kristoff hos det norske folk. Hushovd kan ikke matche Kristoffs meritter i klassikerne, men han vant etapper i touren – på flatene, i brudd, i spurt, i fjellene, på tempo – over et helt tiår, i en tidvis giftig kontekst da mange konkurrenter ikke skydde prestasjonsfremmende midler. Helt siden U23-klassen var han en naturlig leder i alle lag. Han var en stayer, tilpasset seg vanskelige omstendigheter, gikk fra å være ren spurter, til å bli en slags baroudeur som vant i Pyreneene. Lourdes, Gap, Champs-Elysees, ti dager i gult, blodig i Strasbourg, VM-tittel. Øyeblikkene impregnert i den norske idrettssjelen er mange.

Simon Zetlitz Nessler:
1. Alexander Kristoff
2. Thor Hushovd
3. Edvald Boasson Hagen
4. Knut Knudsen
5. Jostein Wilmann
6. Dag Otto Lauritzen
7. Dag Erik Pedersen
8. Kurt Asle Arvesen
9. Atle Kvålsvoll
10. Lars Petter Nordhaug

Begrunnelse: Kristoffs fireårsperiode fra 2014-2017 er det ingen i norsk sykkelhistorie som kan matche. I den perioden tok han de to første norske monumentseirene i Milano-Sanremo og Flandern rundt, og han viste en enorm stabilitet med tolv av tolv plasseringer blant de åtte beste i Milano-Sanremo, Flandern rundt og VM i løpet av de fire årene. Kristoff har også med årene opparbeidet seg en enorm bredde i merittene, med seier i en tredel av alle éndagsrittene på WorldTouren. Hushovd var på sin side en seiersgarantist i Tour de France og står som den eneste nordmannen med etappeseirer fra alle de tre treukersrittene, samt VM-gullet i 2010. For min del gjør likevel det at han ikke helt knakk koden i de største klassikerne at havner bak Kristoff.

Tagget med: , , ,

Les også disse