SEIER NUMMER TRE: Tadej Pogacar har virkelig imponert i årets Vuelta a España. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

Pogacar kjørte seg opp på podiet etter imponerende etappeseier

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 14.09.19 17:33

Del på    

Carl Fredrik Hagen sikret seg samtidig åttendeplassen.

(procycling.no): Mens de andre favorittene ble sittende og lure på hverandre, grep Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) sjansen til det fulle på den 20. etappen i Vuelta a España.

På de siste fem kilometerne av stigningen opp Puerto de Peña Negra opparbeidet han seg en luke på rett over halvannet minutt, et forsprang han også holdt på de 25 kilometerne inn mot den siste bakken opp mot Plataforma de Gredos (8,4 kilometer á 4,2 prosent). Der hadde han mulighet til å ta sin tredje etappeseier, kjøre seg inn i ungdomstrøya og kjøre seg opp på podiet i sammendraget.

Det første hadde han full kontroll på og da både Miguel Ángel López (Astana) og Nairo Quintana (Movistar) fikk det tøft på de siste kilometerne, tok han også over ungdomstrøya og er nå nummer tre i sammendraget før den siste etappen til Madrid. 

Og ja, han er fremdeles bare 20 år!

Landsmannen Primoz Roglic (Jumbo-Visma) hadde få problemer med å forsvare sammenlagtledelsen og må dermed bare komme seg gjennom søndagens etappe i Madrid for å vinne et treukersritt for første gang.

Pogacar vant til slutt etappen 1:32 foran Alejandro Valverde (Movistar).

Hagen sikret seg åttendeplassen

Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal) satt fint med favorittene inn til den avsluttende bakken.

Der klarte han ikke å være med da Valverde, Roglic og Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) angrep, men han hadde ingen problemer med å forsvare åttendeplassen i sammendraget.

Hagen kom til slutt inn på 15. plass, 2:45 bak etappevinner Tadej Pogacar.

Dermed må han bare fullføre søndagens etappe inn til Madrid for å kjøre inn til det som vil være den beste norske sammenlagtplasseringen i en Grand Tour noensinne. Dag Erik Pedersens tiendeplass fra Giro d’Italia i 1984 er tidligere det beste norske sammenlagtresultatet i de tre treukersrittene. 

NUMMER ÅTTE: Carl Fredrik Hagen beholdt åttendeplassen etter lørdagens fjelletappe. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Tøff start

Det ble lagt press på Jumbo-Visma fra første kilometer på lørdagens etappe. Ti ryttere seg seg løs allerede etter ti kilometer, men etter hvert som man gikk inn i 18 kilometer lange Puerto de Pedro Bernard ble det ytterligere fyrverkeri. I feltet ble det satt høy fart og Astana angrep hardt, for å legge press på det nederlandske laget, men ingen maktet å sende noen av gårde i front.

Rygg-i-rygg Puerto de Pedro Bernard ventet også ni kilometer opp Puerto de Serranilos, og over toppen på klatringen hadde noen falt av og andre kommet opp i bruddet, og syv ryttere satt igjen: Damien Howson (Mitchelton-Scott), Steve Morabito (Groupama-FDJ), Ruben Guerreiro (Katusha-Alpecin), Sergio Henao (UAE Team Emirates), Mark Padun (Bahrain-Merida), Sergio Samitier (Euskadi-Murias) og Nicolas Edet (Cofidis).

Avstanden til feltet lå og vaket rundt 40 sekunder, ettersom forsøkene der fortsatte og roet seg gjorde det ikke før man hadde syklet et par mil til, og kommet seg over fire kilometer lange Alto de Navatalgordo, som Tao Geoghegan Hart (Team Ineos) brukte som rampe for å støte seg opp til bruddet. Samtidig var Morabito, Henao og Padun hektet av. I feltet roet det seg og Jumbo-Visma kunne få samlet troppene og gripe tøylene, og slippe bruddet noen minutter opp i veien.

Etter litt varierende vær i den innledende delen av etappen tiltok regnet igjen etter hvert, og mange ryttere tok på seg regnjakkene. I det lettkjørte terrenget i bakkant av Alto de Navatalgordo og de neste drøyt 50 kilometerne mot Puerto de Chía, gikk avstanden til kvintetten i front opp til nærmere fem minutter.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Første angrep fra López

Opp Puerto de Chía satt Astana seg frem og med et videre kjør inn mot Puerto de Peña Negra (14,4 kilometer à 5,9 prosent) ble avstanden kuttet til to minutter før den siste førstekategorien i årets ritt.

James Knox (Deceuninck-Quick-Step) måtte slippe allerede opp Puerto de Chía og fikk dermed noen tøffe avslutningsmil for å beholde niendeplassen i sammendraget. I favorittgruppa satt ellers alle sammenlagtrytterne og med ni kilometer igjen av stigningen gikk Miguel Ángel López (Astana) til.

Resten av topp fem var umiddelbart på hjul og hjulpet av Felix Grossschartner (Bora-Hansgrohe) kom også resten av gruppa opp, inkludert Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal). 

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Pogacar fikk stor luke

López angrep igjen seks kilometer før toppen, men igjen ble det raskt hentet inn igjen. Langt større luke ble det da Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) angrep fem kilometer før toppen. Ingen svarte på angrepet og med 3,8 kilometer igjen av stigningen var han oppe hos Geoghegan Hart og Guerrerio, som hadde vist seg som de sterkeste rytterne i bruddet.

De to måtte begge slippe i løpet av 300 meter etter at Pogacar kom opp. I front opparbeidet sloveneren seg en god ledelse, samtidig som López og Valverde/Quintana ventet inn hjelperytterne sine. 

Over toppen hadde Pogacar fått over halvannet minutt ned til feltet, men da gjenstod det fremdeles 34 kilometer i et vekslende terreng.

Han holdt likevel godt unna og sikret seg sin tredje etappeseier i årets ritt.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse