Prøv Procycling Pluss idag

ALLSIDIG: Thibaut Pinot er en av verdens beste sykkelryttere, men er ikke helt ueffen på langrennsski heller. Han går 1500 kilometer i året. FOTO: Tim De Waele/Getty Images og Strava/Thibaut Pinot

Pinot går 1500 kilometer på ski i året: – Verdifullt for å ikke bli lei

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 21.02.19 08:00

Del på    

Den franske sykkelstjerna er en av flere toppsyklister som bruker langrenn aktivt som trening.

(procycling.no): Torsdag begynner VM i nordiske grener med langrennssprinter for kvinner og menn i Seefeld. Store deler av Norges befolkning sitter da klistret foran TV-skjermen for å følge nasjonalidrettens helter i de østerrikske alper.

Langrenn og sykling er nært beslektede idretter. Det stilles store krav til utøvernes kondisjon og utholdenhet, og de senere år har taktiske egenskaper, feltkjøring og spurtegenskaper fått større plass i skisporten.

Det finnes mange eksempler på syklister som har vært gode langrennsløpere i aldersbestemte klasser. Kurt Asle Arvesen har en 17.plass fra junior-NM på ski, mens tidligere Sky-lagkamerat Lars Petter Nordhaug kan skimte med en 28.plass fra Hovedlandsrennet i 1999. 

På kontinentalnivå i Norge i dag er det også flere med bakgrunn fra langrenn. Uno-X-brødrene Anders og Iver Skaarseth har begge hevdet seg topp 15 i Norgescup for juniorer.

Markus og Daniel Hoelgaard har også vært habile skiløpere i ung alder, men ga seg tidlig. I langrennsmiljøet er riktignok storebror Stian bedre kjent. Han konkurrerer i toppen i Ski Classics, og kan vise til podieplasser i både Vasaloppet og Marcialonga.

Groupama-FDJ-duo hevdet seg i fransk maratonrenn

Grunnet langrenn og sykling sine flerfoldige likheter er det mange syklister som bruker ski hyppig som alternativ trening i vinterperioden. Blant dem er Daniel Hoelgaards franske lagkamerat, Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

Franskmannen melder overfor procycling.no at han går 1500 kilometer i året. Pinot, som tok den siste plassen på podiet i Tour de France i 2014, går hovedsakelig skøyting – stilarten som ligner mest på sykling muskulært. 

I januar i år gikk Pinot og lagkameraten Rudy Molard skøyterennet Marathon de Bessans. 42 kilometer sto på programmet, og syklistene kom inn på henholdsvis på 30.- og 20.plass på tidene 2:00:02 og 1.56:14. Det tilsvarer godt over 20 kilometer i timen.

Molard ble forøvrig juniorverdensmester i vintertriatlon fra 2008 i Freudenstadt. Vintertriatlon består av løping, sykling og langrenn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SYKLISTER PÅ SKI: Rudy Molard (t.v) og Thibaut Pinot på trening dagen før Marathon de Bessans. FOTO: Strava/Thibaut Pinot.

Kun en måned etter Pinot og Molards langrennskonkurranse, åpnet duoen sesongen i Tour de la Provence. Der kjempet de helt i toppen med henholdsvis fjerde- og femteplass sammenlagt etter offensiv kjøring.

– Langrenn gir meg muligheten til å variere aktivitetene mine samtidig som jeg blir bedre fysisk. Som syklist akkumulerer du mange kilometer på sykkelen i løpet av et år, og for å unngå å bli lei, er det virkelig verdifullt å bytte aktivitet noen ganger. Det gjelder spesielt i en region som min, hvor klimaet er vanskelig om vinteren, sier den franske sykkelstjernen til procycling.no. 

Pinot er født og oppvokst i Mélisey i Haute-Saône, der han fortsatt bor.

Også Pinots rival i AG2R, Romain Bardet, bruker skiene hyppig i løpet av vinteren. Han går ikke like mye som sin jevnaldrede landsmann, men også har han begitt seg ut på langrennskonkurranser i løpet av årene som proff. 

Kristoff fikk BMC-slakt for å gå på ski – uten å ha gått på ski

Alexander Kristoff fikk ikke det store gjennombruddet i BMC, og etter to sesonger i storlaget bar det over til Katusha. Resten er historie.

BMC-sjef Jim Ochowicz var alt annet enn fornøyd med nordmannen i 2011. Han mente den kommende Milano-Sanremo- og Flandern rundt-vinneren ikke var seriøs nok som bodde i Norge.

– Man kan ikke gå på langrenn også vinne sykkelritt rett etterpå. Det går ikke, sa Ochowicz til procycling.no den gangen. 

Stein Ørn, Kristoffs trener og stefar, husker godt Ochowicz uttalelser for syv og et halvt år siden.

– Jeg husker artikkelen godt. Alexander har aldri brukt langrenn som trening, men vi gikk mange lange turer da han var yngre. Han stod en del på snowboard i eldre klasser, men ikke etter at han ble proff, forklarer Ørn til procycling.no.

– Fint å koble av

Carl Fredrik Hagen og Edvald Boasson Hagen befinner seg begge i Portugal og kjører Volta ao Algarve for øyeblikket.

Begge to har gått mye på ski i løpet av de siste årene, selv om begge helt klart sykler desidert mest gjennom vintermånedene.

– Jeg synes det er bra trening. Det blir dessverre ikke så mye. Ofte når jeg har tid og mulighet, så er det ikke så mye snø. De gangene jeg har mulighet, synes jeg det er veldig bra. Det er fint å kunne bruke andre muskelgrupper, og det er bra stabilitetstrening. Det er fint å kunne koble av litt og gjøre noe annet enn å bare sykle, forklarer Boasson Hagen overfor procycling.no.

 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Winter wonderland. 👌☀️❄

Et innlegg delt av edvaldbh (@edvaldbh)

Carl Fredrik Hagen har på sin side vært aktiv langrennsløper før han begynte å satse på sykkelkarrieren.

Allerede som 16-åring gikk Lotto Soudal-rytteren 120 kilometer på ski fra Lygna til Asker. Det er liten tvil om at den allsidige utholdenhetskarrieren til 27-åringen har bidratt til å gjøre Hagen til den rytteren han er i dag.

Nå blir det derimot ikke like mye ski som tidligere. På spørsmål om det har blitt noe reaksjoner fra den belgiske ledelsen i WorldTour-laget, svarer Hagen at han har gått så lite at det ikke har vekket noe oppmerksomhet.

– Jeg har vel bare hatt et par små turer denne sesongen. Det har vært mest for restitusjon og avkobling for hodet, og det er vel så viktig det. Det ser de bare på som positivt, forklarer neoproffen.

– Ingen vits i å kave rundt på ski

Stein Ørn legger også vekt på alternativ trening som redskap for å forbedre det maksimale oksygenopptaket hos utøveren, men for Alexander Kristoffs del har ikke langrenn blitt brukt.

– Vi er veldig opptatt av å bruke alternative måter å trene på for utvikle O2-en hos utøverne. Sykling er mer spesifikt muskulært, mens det er flere muskelgrupper involvert i løping og langrenn, noe som gjør at det er bedre å bruke for å utvikle høyt maksimalt oksygenopptak.

– Men Alexander er jo fra Vestlandet, han klarte aldri å komme seg rundt på ski. Det er ikke noe vits i kave rundt hvis man ikke har teknikk. Derfor er det ikke noen voldsom hensikt at han bruker det i treningen sin. For vår del har vi brukt løping om høsten, utdyper Ørn. 

Boasson Hagen er også klar på at det er essensielt å ha grunnleggende skiteknikk innabords før det skal gi ønsket effekt.

– For oss er det veldig naturlig å gå på ski. Det blir ikke det samme hvis en som aldri har gått på ski skal ut å trene på det. Da vil han ikke få samme effekt. Men jeg vet at mange ryttere som er oppvokst på steder med mye snø og bor der om vinteren bruker ski som alternativ trening, sier Boasson Hagen.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse