PAUSE: Sondre Holst Enger måtte ta en pause fra sykkelen etter at kroppen ikke var på ønsket nivå. Foto: Chris Graythen/Getty Images

Overtrent Holst Enger måtte ta pause: – Jeg har vært overmotivert

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 1.08.19 12:40

Del på    

Er tilbake igjen i trening etter å ha prioritert hvile i juli.

(procycling.no): For de som følger Sondre Holst Enger på Instagram, har det vært mye bading og ferie i juli, mens sykkelen har fått lite plass. Det er det også en god grunn til, etter at 25-åringen måtte ta en fot i bakken etter NM i slutten av juni.

Onsdag kveld la han nemlig ut et innlegg på Instagram og Facebook, hvor han kunne fortelle at han har slitt med kombinasjonen overtrening og en «matchvekt» som har blitt holdt litt for nøye.

– Det har vært ganske tøft i år. Jeg har vært litt overmotivert, så det har gitt utslaget. Jeg har trent så hardt og pushet vekta, sier Holst Enger til procycling.no.

Motivasjonen har ligget i å komme tilbake på samme nivå som i 2016, da han debuterte og gjennomførte Tour de France.

– Sondre vil jo gjerne og prøvde å ha en skikkelig god oppkjøring til NM. Etter NM tok vi en god prat og han sa at «dette er ikke normalt». Da begynte vi å gå skikkelig gjennom treningsdagbøker og tok en laktatprofiltest hos Olympiatoppen, for å sjekke verdiene opp mot tidligere. Der viste testene at han lå ganske mye lavere enn tidligere, sier trener Atle Kvålsvoll til procycling.no.

– Da jeg først fikk syra, kom den skikkelig. Jeg testet på Olympiatoppen og da hadde jeg 300 watt i terskel, sier Holst Enger.

Treneren forteller at han vanligvis er oppe på rundt 350 i slike tester, og Holst Enger sier selv at han har vært oppe på 380 på det beste.

(Saken fortsetter under Instagram-innlegget)

 

 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 

 

ATTENTIOOON‼️ The last half year I’ve been struggling with overtraining. I have trained too hard on the easy rides and at the same time pushed my self to have a stable weight (match weight). My intention was to be as healthy as I possibly could during the spring. This worked for a little while. Unfortunately, my body worked against me and I have struggled to find my “good shape”. I took some tests that showed 300 watts in threshold, a number that is really low at my level. A proof that something is wrong. I’ve used July month to get a lot of rest, and I have finally started my way “back in business”. It’s been too long since my last dance show…😄🕺So let’s get it on!!

Et innlegg delt av Sondre Holst Enger (@sondrehe93)


Uten sykkelen i ti dager

– Etter at han var inne hos Olympiatoppen ble vi enige om å kutte helt. Han var uten sykkelen i rundt ti dager, før han startet med lette turer på rundt to timer igjen i forrige uke. Denne uka har han startet på treningsprogram igjen, sier Kvålsvoll.

– Følelsen i muskulaturen er mer normal, men det er veldig viktig å bygge gradvis opp. Begynner du å bli for ivrig for tidlig, vil jo det slå i retur, sier Kvålsvoll.

– Nå har jeg tatt det med ro en god stund. Jeg håper det skal hjelpe, for det er ikke så mye annet jeg kan gjøre enn å hvile, sier Holst Enger.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Israel Cycling Academy-rytteren skulle etter planen kjørt Østerrike rundt i juli, men droppet rittet hvor han tok sin første proffseier for fire år siden. Det neste på planen hans er i utgangspunktet Arctic Race og Danmark rundt.

– Arctic Race blir neste. Så får vi se videre. Jeg håper at det løsner og at jeg blir helt kvitt overtreningen, sier Holst Enger.

– Det er alltid litt vanskelig å si hvor det dypt det har satt seg. Det er utrolig viktig at han får den tiden han trenger på å bygge seg opp igjen, sier treneren. 

Resultatene har uteblitt etter god start på sesongen

Holst Enger viste gode tendenser i de første rittene denne sesongen. På Mallorca klatret han veldig bra og fra Valenciana tok han med seg to plasseringer blant de ti beste fra de to massespurtene.

– Han startet sesongen veldig bra. Det var det lagt opp til også, men så flatet han litt ut. Så var det planen å bygge videre mot de største rittene i løpet av våren. Han har holdt seg sykdomsfri i flere måneder gjennom grunntreningen, men så fikk han en forkjølelse i mars/april. Det gjorde at han måtte endre på rittprogrammet.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Da kom han litt ut av den gode rytmen han hadde. Siden har han aldri kommet opp på normalnivået.

Etter å ha studert treningsdagbøkene, virker Kvålsvoll sikker på hvor det ble for mye.

– Han har kjørt for hardt på langturene, spesielt på samling på Kanariøyene. Rett og slett vært litt for ivrig. Han har hatt to år hvor han ikke har vært på nivå, og ville vise at han at kunne kjempe i toppen igjen. Da ble han rett og slett for ivrig. Sondre har hele tiden vært flink til å skille mellom intensitet på trening, men nå ville han kjøre litt halvhardt, som egentlig er det verste man kan gjøre, for å stå distansen bedre.

– I tillegg har han holdt «matchvekta» si gjennom vinteren. Det er også en klassisk feil som mange har gjort, at man har blitt for ivrig på å holde vekta nede. Det er en veldig balansegang og det må gjøres på rett måte. En spurter som Sondre kan ikke være for skrapa, for da mister du «punchen». Det er en fordel å kunne legge på seg noen ekstra kilo i grunntreningsperioden. Det er fornuftig med tanke på at det ikke tærer på reservene, sier treneren.

På utgående kontrakt

Holst Enger har en kontrakt med Israel Cycling Academy som strekker seg ut årets sesong.

Foreløpig er det ikke avgjort hvor han sykler neste år.

– Det er Joona (Laukka, agent) som fikser det. Vi prøver å få til noe snart, sier Holst Enger.

En forlengelse med Israel Cycling Academy er aktuelt for Holst Enger, som også kan være en mulig signering for Uno-X Norwegian Development Team.

– Det er et interessant lag det. Men jeg aner ikke hva som skjer. Vi har ikke bestemt oss, sier nordmannen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse