(procycling.no)

FIKK LOKAL HJELP: Alexander Kristoff kjempet hardt for å vinne på hjemmebane. Katjusja-rytteren allierte seg med lokale talent hos Øster Hus Ridley for å sikre etappesieren i Stavanger lørdag kveld. (foto: procycling.no)

Øster Hus-allianse reddet Kristoff-seier

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 31.05.14 20:33

Del på    

Sondre Holst Enger innhentet få kilometer før mål.

STAVANGER (procycling.no): Latente vennskapsbånd kom tydelig til overflaten i finalen av Tour des Fjords’ fjerde etappe i Stavanger lørdag.

Med bare sju kilometer igjen støtet Sondre Holst Enger (Sparebanken Sør) seg bort fra feltet. Den unge og fremadstormende kronprinsen ville ødelegge hjemmefesten for den lokale spurtkongen, Alexander Kristoff (Katjusja).

Oppgaven med å nøytralisere Kristoffs erkerival falt på hans treningspartner og pontenseille lagkamerat, Sven Erik Bystrøm (Øster Hus).

Den sterke haugesunderen tettet luken frem til Holst Enger og Davide Formolo (Cannondale), og da samarbeidet i tetgruppen kollapset kom feltet seg opp – med Kristoff godt posisjonert på oppløpet.

Spurten ender med Stavanger-syklistens etterlengtede hjemmeseier foran sine egne fans i Vågen.

– Ja, det var deilig. Vi måtte jobbe hardt for dette, sier sliten og fornøyd Kristoff til procycling.no.

Etter sin andre seier i årets Tour des Fjords ligger 26-åringen bare ni sekunder bak Magnus Cort Nielsen (Team Cult) i sammendraget. Mellom de to ligger belgieren Jerome Baugnies (Wanty), åtte sekunder bak den ledende dansken.

Sammenlagt er Holst Enger 20 sekunder bak på en sjuendeplass.

– Jeg begynner å bli lei av tredjeplasser nå. Jeg gjorde et forsøk for seieren på slutten, men det gikk litt tregt med Cannondale-karen, og da Bystrøm kom opp stoppet det ytterligere opp, fortalte Holst Enger til procycling.no, etter sin tredje tredjeplass i årets Tour des Fjords.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tour des Fjords etp 4 2014

HJEMMESEIER: Alexander Kristoff fikk endelig sin Tour des Fjords-seier i Stavanger (foto: Einar Landa/procycling.no)

Jobbet sammen i bakkene
Sørmarkbakken (250 meter à 17 prosent) ble kjørt tre ganger og var et nøkkelpunkt på lørdagens 179 kilometer lange etappe.

Stigningen er godt kjent for både Kristoff og Øster Hus-rytterne. Rittdirektør Roy Hegreberg la den inn i traseen etter tips fra Stein Ørn (Kristoffs trener) og Kristoff selv.

34 kilometer før mål kom den lokale alliansen godt til synet, da tandemet Bystrøm og Kristoff skrudde opp tempo over den korte, trappebratte stigningen. Begge dansende i pedalene og lette i tråkket. Talentfulle Fredrik Strand Galta (Øster Hus) klatret også sterkt i stigningen som bikker 20 prosent.

– På slutten gikk det angrep hele tiden. Men de (Bystrøm og Galta) gjorde en god jobb. De er veldig sterke i dag, sier Kristoff til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sven Erik Bystrøm

STERK IGJEN: Sven Erik Bystrøm kjørte nok en gang lysende i Tour des Fjords. I finalen av rittets fjerde etappen var han svært aktiv. (foto: procycling.no)

Mens Sparebanken Sør og Holst Enger var tydelig innstilt på å sprenge laget til Katjusja ved å angripe gjentatte ganger – slik flere av de andre lagene har lykkes med på tidligere etapper denne uken – gikk Øster Hus og Katjusja inn for å holde det samlet inn mot spurten i Stavanger sentrum.

– Vi jobbet med Katjusja for å holde det samlet på slutten. Jeg var ikke helt der fremme i finalen, men det gikk vel veien, smiler Øster Hus-rytter Tormod Hausken Jacobsen.

Katjusja strever
Både på første og tredje etappe viste Katjusja klare svakhetstegn, noe som tydelig har irritert Kristoff. På de hektiske rundene i Stavanger sentrum virket assistansen fra Øster Hus sårt tiltrengt.

– Når ikke alle er 100 prosent trenger man faktisk flere enn de fem rytterne. Da er det helt naturlig at man henter hjelp fra andre lag, sier eks-syklist Dag Otto Lauritzen under TV2 sin sending.

Både på åpningsetappen til Ulvik og på hjemmebane i Haugesund viste Bystrøm sitt solide kaliber og hvorfor han ryktes en overgang til Katjusja denne sesongen. Lørdag demonstrerte han nok en gang hvorfor Kristoff ønsker 22-åringen som lagkamerat.

– I dag ville jeg aller helst komme avgårde med Kristoff. Vi prøvde å strekke ut feltet en del ganger, men det gikk ikke, sier Bystrøm – som var den eneste sterkt nok til å ta opp jakte på Holst Enger og Formolo innenfor siste seks kilometer.

– Jeg går etter i utforkjøringen (av Sørmarkbakken) og klarte å tette luken frem til de to i tet. Det kostet ganske mye og jeg hadde ikke så mye krefter igjen. Det var ikke noe samarbeid da jeg kom opp, sier Bystrøm etter målgang idet Kristoff passerer og klapper han på skulderen.

Takknemlig er nok også publikummet i Stavanger. En haugesunder sikret kveldens fest i oljebyen.

Tagget med: , ,

Les også disse