HEKTISK SPURT: Guarnieri og Kristoff (avbildet) var ikke på samme bølgelengde i spurten. Det ødela spurten på mandagens etappen i Criterium du Dauphiné. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

HEKTISK SPURT: Guarnieri og Kristoff (avbildet) var ikke på samme bølgelengde i spurten. Det ødela spurten på mandagens etappen i Criterium du Dauphiné. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Opptrekks-trøbbel spolerte Kristoff sin spurt

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 6.06.16 19:34

Del på    

– Det var en misforståelse, sier Katusha-rytteren - som måtte gi tapt i boksekampen mot Bouhanni.

En rolig start banet vei for en eksplosiv finale. Det så lenge ut som en oppskriftsmessig massespurt mot slutten av 1. etappe i Critérium du Dauphiné mandag. Men det hele endte i et realt basketak mellom storfavorittene Nacer Bouhanni (Cofidis) og Alexander Kristoff (Katusha).

– Jeg skulle til å starte spurten, men hjulet mitt kom borti bakhjulet til Jacopo (Guarnieri). Da krasjet jeg nesten og spurten min var over, sier Kristoff etter en heseblesende avslutning i Saint-Vulbas, hvor han måtte se Bouhanni ta seieren mens hans selv endte på 11.plass.

– Jeg følte at kraften var der på slutten, men da jeg nesten krasjet med 200 meter igjen, var sjansen borte, sier Katusha-rytteren til procycling.no.

Den feberaktige kampen mellom Kristoffs og Bouhannis opptrekkere havnet i sentrum. Den hetet seg virkelig opp innenfor siste kilometer. Flere sammenlagtlag, som Tinkoff og Team Sky, ønsket også å være i front, hvilket gjorde avslutningen enda mer komplisert. Chris Froome var heldig som ikke gikk i bakken på et tidspunkt.

Cofidis-rytter Christophe Laporte og Katusha-rytter Michael Mørkøv barket sammen på ordentlig, en fight som endte med et hodestøt fra franskmannen. UCIs kommisærer har ikke slått ned på hendelsen. Cofidis-toget kjørte svært aggressivt for å sikre seg bakhjulet til Kristoff.

– Ja, det virket sånn. Men det var ikke akkurat det som gjorde at vi ikke vant i dag. Å «head-bange» så mye, er kanskje ikke lov. De brukte mye krefter mot oss, men jeg det var jeg som fikk tak i hjulet, sier Kristoff – motvillig til å kritisere sin spurtrival for mye.

Hyllet Muhammed Ali

Passelig nok feiret Bouhanni sin åttende seier for sesongen ved å gestikulere bokseslag gjennom luften. Franskmannen er en ivrig bokser og dediserte seieren til den nylig avdøde legenden Muhammed Ali.

Edvald Boasson Hagen, som ble nummer fire på etappen, observerte basketakene mellom Kristoff og Bouhanni fra nært hold.

– Det var veldig hektisk. Jeg satt på hjulet til Kristoff og satt egentlig godt der. Den boksekampen Bouhanni og Alex hadde, den var ikke jeg med på, sier Boasson Hagen til TV 2.

– Jeg følte jeg hadde en god spurt, men jeg ble sperret litt her og der. Så jeg følte jeg hadde en del å gå på, legger rudsbygdingen til.

Andre Greipel og John Degenkolb var mer tydelig i sin kritikk av Bouhanni og Cofidis.

– Jeg lurer på om Nacer Bouhanni og Cofidis skammer seg hvis de ser på opptaket av dagens finale… beklager, men det er for mye, skrev John Degenkolb på Twitter.

Greipel karakteriserte hele spurten som usportslig og viste til en liknende hendelse i Tour de France 2010, da Mark Renshaw ble disket for å ha slått hodet inn i Julian Dean.

Misforståelse med Guarnieri

Kristoff selv er bare glad for ikke å ha gått i asfalten på en dag der marginene ikke spilte på lag. På oppløpet skjedde en misforståelse mellom han og sisteopptrekker Jacopo Guarnieri som til slutt ødela hele spurten for nordmannen.

– Normalt sett så spruter jeg rundt han på innsiden (venstre side), men akkurat der og da følte jeg at jeg lå mest på høyre side. Vinden talte også for å gå på høyre side. Han gikk også rundt Michael (Mørkøv) på høyre. Han mente jeg burde komme rundt på venstre, mens jeg mente høyre. Vi var ikke helt enige. Det var en misforståelse rett og slett, sier Kristoff – som touchet borti bakhjulet til sin opptrekker.

– I dag følte jeg meg ganske OK. Jeg er litt irritert på meg selv, for vi lå an til å vinne. Det er skuffende. Det nytter ikke å bremse med 250 meter igjen, da må man akselerere dobbelt så mye. Vi hadde egentlig bra opptrekk og nesten hele laget lå der på slutten. Det var misforståelsen som ødela.

Critérium du Dauphiné fortsetter med en kupert finale på etappen til Chalmazal-Jeansagnière tirsdag. De to påfølgende etappene er derimot muligheter for Kristoff til å ta revansj mot Bouhanni, som også tok skalpen til Katusha-rytteren i Paris-Nice tidligere i vår.

– Jeg får prøve. Det er hvertfall en sjans på fire og kanskje etappe tre, hvis jeg henger med over siste bakke. Vi skal prøve igjen. Enda bedre.


Summary – Stage 1 (Cluses / Saint-Vulbas… by criteriumdudauphine_en

Tagget med: ,

Les også disse