Prøv Procycling Pluss idag

KAN BLI KUTT: Greg Van Avermaet er åpen for å kutte lønninger under pandemien. Foto: David Ramos/Getty Images

Store endringer i CCC: Kun et fåtall ansatte igjen og stort lønnskutt for rytterne

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 3.04.20 14:04

Del på    

Drastiske endringer grunnet pandemien.

(procycling.no): Som dere kan lese under, kom det torsdag rapporter på at det gikk mot store forandringer i sykkellaget CCC som følge av dårlige tider for den polske skobutikken CCC, lagets hovedsponsor.

Fredag kveld kom også laget med en pressemelding, hvor de forteller at store deler av støtteapparat nå får kontraktene sine «suspendert», mens rytterne går kraftig ned i lønn.

– Avgjørelsen om å ta brede kutt har vært en smertefull prosess, og en som vi ikke så komme for noen uker siden. De økonomiske følgene av Covid-19-pandemien har hatt en drastisk effekt på driften til vår hovedsponsor CCC og som andre profesjonelle lag går vi inn i en periode med mangel på likviditet på grunn av uforutsette reduksjoner av sponsorat, sier lagsjef Jim Ochowicz i en pressemelding.

– For å ha et budsjett om sesongen starter igjen, må vi midlertidig suspendere alle uten en håndfull gruppe av ansatte og kraftig redusere rytternes lønninger. Så fort man er tilbake i konkurranse, håper vi å være i en posisjon hvor vi kan få inn så mange fra vårt støtteapparat som mulig og gjøre en ny evaluering av budsjettet, sier han.

Ifølge en artikkel fra Het Laatste Nieuws skal 75 prosent av lagets ansatte, alle selvstendig næringsdrivende, ha fått beskjed om at kontraktene deres ville opphøre, mens rytterne ble bedt om å ta et lønnskutt på 80 prosent. Sykkellaget har ikke selv kommentert omfanget konkret.

Sviktende omsetning og stupende aksjekurs

Det polske selskapet CCC har blitt store på å selge sko, men er nå blant de mange selskapene verden over som har blitt påvirket av Covid-19-pandemien.

Butikker har blitt stengt ned de siste ukene, omsetningen i første kvartal er ned ni prosent sammenlignet med fjoråret og aksjekursen har stupt. Det gjør nå at selskapet må kutte kostnader der de kan, og da står sykkelsponsoratene i fare.

Under en pressekonferanse torsdag var beskjeden klar fra eier Dariusz Milek.

– Vi har en kontrakt som forplikter oss ut det neste året, men selskapet må og ønsker å trekke seg fra den til en lav kostnad ettersom syklistene enkelt og greit ikke kan levere tjenestene. Vi har ikke 265 rittdager på Eurosport, sier han ifølge avisen Sportowe Fakty. 

Alle sykkelritt er nå stanset frem til 1. juni, og flere andre ritt i tidsperioden etter har også allerede blitt avlyst.

– Så det gir ingen mening å investere i dette sponsoratet, siden vi ikke tjener noe på det, sier han videre.

CCC har i mange år vært hovedsponsor for flere lag, og i 2019 tok herrelaget steget opp til WorldTouren da de fusjonerte med BMC. I tillegg har de også et damelag, CCC-Liv, hvor Marianne Vos er den største stjernen, og et utviklingslag på kontinentalnivå.

Herrelagets største stjerne, Greg Van Avermaet, har forståelse for at hovedsponsoren nå er i en vanskelig posisjon. Under en videokonferanse torsdag fortalte han blant andre Cyclingnews.com at rytterne er åpne for lønnskutt, slik det allerede har blitt i flere andre WorldTour-lag.

– Jeg synes det er normalt i denne tiden. Jeg gjør ikke min jobb 100 prosent siden jeg ikke kan kjøre ritt. Vi må være lojale mot sponsorene våre og stå bak dem i denne krisa, og forhåpentligvis kan vi komme sterke ut sammen, sier belgieren. 

Selv om han ikke kan kjøre ritt utendørs, er Van Avermaet blant de 13 rytterne som skal sykle finalen av Flandern rundt på treningsplattformen Bkool søndag.

Tagget med: , ,

Les også disse