MER AV DETTE? Her er Amund Grøndahl Jansen på podiet under Tour de Gironde. I mars, neste år, får han muligheten i spurtene for LottoNL-Jumbo. Foto: Alban Cordoba og Hervé Bidou (Tour de Gironde)

Trenerne: - Det går an å «dra en Kittel»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 20.12.16 09:18

Del på    

Norsk proff med spurtansvar i debutsesongen.

(procycling.no): I mars kommer fire muligheter Amund Grøndahl Jansen skal ta godt vare på. Under Le Samyn, Dwars door West Vlaanderen, Ronde van Drenthe og Nokere Koerse sykler han trolig med spurtansvaret for LottoNL-Jumbo.

Både Moreno Hofland (Lotto-Soudal) og Tom Van Asbroeck (Cannondale-Drapac) pakket sakene og reiste ut på nye eventyr. Spanske Juanjo Lobato sikter mot Amstel Gold Race og Milano-Sanremo.

I flatt terreng står 22-åringen fra Haga som andrespurter i LottoNL-Jumbo, bak det nederlandske stortalentet Dylan Groenewegen.

– Så lenge Dylan er med, er det han det spurtes for. Jeg skal prøves ut i ulike roller i opptrekket, men i noen av 1.1-rittene etter Kuurne, så får jeg spurte selv. De har trua på at jeg skal utvikle meg videre som spurter, sier Grøndahl Jansen til procycling.no.

– Hvis du hadde kunne velge mellom et opplegg som hadde spikret de største klassikerne eller å få en periode tidlig med resultatansvar, hva hadde du valgt?

– Egentlig er jeg ganske fornøyd med hvordan det ligger an nå. Hvis jeg viser at jeg er i bra form, har jeg fortsatt muligheten til flere av klassikerne. Jeg er glad for å kjøre for egne sjanser i mindre løp. Det trigger meg at jeg får forsøke å vinne sykkelløp.

I Paris-Roubaix-troppen

Når det drar seg til mot Gent-Wevelgem og E3 Harelbeke, er det uavklart om den ferske nordmannen blir å finne ved klassikerkaptein Lars Booms side.

Men klassikerne ble også nevnt da han diskuterte en overgang med det nederlandske WorldTour-mannskapet allerede i midten av september.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NY MANN I LOTTO-JUMBO: Men Juanjo Lobato er først og fremst tiltenkt en rolle i ritt som Milano-Sanremo og Amstel Gold Race. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.

NY MANN I LOTTO-JUMBO: Men Juanjo Lobato er først og fremst tiltenkt en rolle i ritt som Milano-Sanremo og Amstel Gold Race. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.

Derfor er han også innlemmet i bruttotroppen til Paris-Roubaix for å ha en skikkelig gulrot i siktet.

For øyeblikket er det spurttrening som tar det meste av fokuset. Den tidligere Joker Byggtorget-rytteren har levert testresultater det står respekt av.

– Jeg er god til å spurte over en lengre distanse. På en test i treningslaboratoriet hadde jeg den høyeste 30-sekunders-verdien i laget. Så holder jeg på lenge nok, er mulighetene gode.

Sjelden sjanse i første proffår

Akilleshælen til Grøndahl Jansen har fram til nå kicket.

– Det er de første fem sekundene av spurten, som avgjør hvor høy utgangshastighet du kommer opp i, så jeg må jobbe mer med det, forklarer han.

Romerikingen får nå en muligheten som verken Kristoffer Skjerping eller Daniel Hoelgaard har nytt godt av tidlig i sine proffkarrierer.

Og de selv om de nok kjørte inn flere resultater og tok flere spurtseirer selv på vei inn mot sine respektive proffkarrierer.

Les også: – Han kommer til å bli en god rytter i WorldTouren

Grøndahl Jansen leverte selv en strålende 2016-sesong, men ble framfor alt portrettert som en kjøresterk rytter med god avslutning i en mindre gruppe.

– Jeg har en god motor i bunnen og har syklet mye uten å ha fokus på spurtene. Hvis jeg klarer å utvikle toppfarten min enda mer, så er jeg plutselig med i gamet. Jeg vet at jeg tåler en trøkk før det skal spurtes, og det kan også gjøre at jeg kommer unna med gode bein inn mot spurten. Jeg får noen muligheter i Belgia denne våren, og så får vi se hvor godt jeg lykkes.

Drar en Kittel?

Blant trenerne i LottoNL-Jumbo befinner det seg navn som jobbet med Marcel Kittel da han ankom Skil-Shimano.

Heller ikke den tyske kraftpluggen var en durkdreven spurter, og enkelte røster tror Grøndahl Jansen kan han en utvikling som minner om det den nåværende Etixx-stjernen opplevde.

– Det stemmer, det. Noen av trenerne prøver å fortelle meg at det går an å «dra en Kittel».

– Hva betyr egentlig det?

– Han var heller ingen spurter da han ankom Skil-Shimano, men det utviklet seg slik etter hvert. Det er fortsatt områder det går an å utvikle seg videre på, som jeg ikke har jobbet så mye med fra før. Andre verdier er meget gode allerede.

Ankommer Norge i mai

LottoNL-Jumbo ligger fortsatt på samling i den spanske byen Mojácar, nær Almería.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE BARE SPURT: Marcel Kittel var blant annet en meget god temporytter da han ankom Skil-Shimano. Nå er han spurter hos Etixx-Quick Step. (c)Tim De Waele

IKKE BARE SPURT: Marcel Kittel var blant annet en meget god temporytter da han ankom Skil-Shimano. Nå er han spurter hos Etixx-Quick Step. (c)Tim De Waele

Her er det «Omloop Het Nieuwsblad-forhold» for tida, noe som gjør at rytterne innimellom bygene er å finne på rulla.

Rytterne har fått presentert deler av 2017-programmet og testet den nye kleskolleksjonen Shimano har uvtiklet.

Grøndahl Jansen har fått beskjed om at Tour of Qatar og Kuurne-Brussel-Kuurne i februar blir de to første rittene.

– Jeg har gode minner ifra Qatar, gliser han.

Men mars måned har allerede overtatt en god del av tankevirksomheten hans.

– Og så sykler jeg Tour of Norway sammen med Dylan Groenewegen, mens det blir meg som skal prøve meg i avslutningene under Tour des Fjords, avslutter Grøndahl Jansen.

Foreløpig program for Grøndahl Jansen:

6.-10, februar: Tour of Qatar
15.-19. februar: Volta ao Algarve
26. februar: Kuurne-Brussel-Kuurne
1. mars: Le Samyn
5. mars: Dwars door West-Vlaanderen
11. mars: Ronde van Drenthe
15. mars: Nokere Koerse
9. april: Paris-Roubaix, bruttotropp
17.-21. mai: Tour of Norway
23.-28. mai: Tour des Fjords

Tagget med: , , ,

Les også disse