Prøv Procycling Pluss idag

PÅ GODT OG ONDT: Sindre Lunke mener Sunweb er en bra plass å starte dersom man trenger systematisering og struktur. Men han opplevde det også til tider krevende innenfor lagets rekker i 2016 og 2017-sesongen. FOTO: ASO

Norsk proff på startstreken i Birken

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 23.08.17 16:04

Del på    

- Da får jeg i hvert fall kjørt løp.

(procycling.no): Sindre Lunke har alliert seg med Frederik Willmann for å finne godfølelsen foran lørdagens jubileumsutgave av Birken.

Terrengrittet fyller 25 år, og Sunweb-proffen stiller til start med en 29´er fra Giant.

– I dag kjørte jeg den første intervalløkta siden Arctic Race. I morgen og på fredag skal jeg ut med terrengsykkelen. Jeg har skiftet drev og gaffel på den, og må sjekke at alt fungerer slik det skal, sier Sindre Lunke til procycling.no.

Han ble nylig nummer 13 sammenlagt i Arctic Race. Hans første ritt for Sunweb siden Ster ZLM to måneder i forveien.

– Føler meg skarp på trening

Dessverre ble han syk i etterkant av firedagersrittet i nord.

– Hva slags ambisjoner har du foran Birken; skal vi gå ut ifra at du vil melde inn i seierskampen?

– Jeg føler meg ganske skarp på trening, men helst skulle jeg jo unngått sykdom etter Arctic. Det passer aldri bra når det slår inn, så jeg tror nok jeg må ha litt flyt for å vinne. Jeg kjører egentlig mest for å få et løp i beina, og å ha det litt artig.

Trønderens forrige opptreden i Birken var for snart fire år siden. Da ble han nummer 23 for Team Plussbank.

– Den gangen gjorde jeg ikke mange endringene med sykkelen. Jeg tror nok jeg er nødt til å kjøre litt tøffere i terrengpartiene. Sist var det en del som fløy forbi nedover Ballettbakken. De hadde nok enda bedre utstyr enn meg, men var nok også litt mer gale i hodet enn meg, gliser han.

I eliteklassen er det en god del kjente sykkelnavn til start. Uno-X har Audun Brekke Fløtten, Erik Nordsæter Resell, Torjus Sleen, Syver Wærsted og Hans Kristian Rudland på plass. FixIT.no har Ken-Levi Eikeland og Åsmund Løvik, Sparebanken Sør har Eirik Bruland – mens også evigunge Frederik Willmann skal i aksjon.

Håpet på Polen og vueltaen

For Lunkes del er det viktigste å kjøre et aktivt ritt. 24-åringen har fortsatt en uavklart kontraktssituasjon for 2018-sesongen. Og selv om profflagene nok ikke tråler resultatlistene fra Birken, er det bedre enn ingenting.

– Når de ikke gir meg løp, må jeg finne løp selv. Jeg er en av de siste rytterne som blir vurdert (opp mot en eventuell kontraktsforlengelse) og er nødt til å lete etter andre lag selv. Det kan fortsatt ende opp med en bonus mot slutten av året, men det aller kjedeligste er jo at man ikke får kjøre løp. Det går i hvert fall veldig lang tid mellom løpene. Jeg synes det er litt uproft, og det gjør også at det er umulig å vise seg fram for andre lag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKULLE GJERNE HA VÆRT MED HER: Verken Polen rundt eller Clásica San Sebastian ble en arena Sindre Lunke kunne vise seg fram på denne sommeren. FOTO: © Tim De Waele

Det ser litt bedre ut utover høsten, men han innrømmer at han gjerne skulle syklet Polen rundt eller Clásica San Sebastian.

– Har du fått noen forklaring?

– Sunweb har kjørt litt lite løp fra sommeren av. Jeg skulle egentlig ha startet i Polen, men så ble det noe kluss der. Jeg hadde også håpet på å starte vueltaen, men der sto jeg oppført som førstereserve.

– Det er jo noen unggutter som får sjansen i vueltaen, men de har kanskje kontrakter som strekker seg utover årets sesong?

– Det er vel litt sånn at man satser på de man med sikkerhet vet vil fortsette i laget. Samtidig kan det jo oppfattes som et signal om at de ikke satser like hardt på meg.

– I neste års WorldTour blir både lagene til Grand Tours og flere éndagersrittene i WorldTouren redusert med én rytter per lag. Er det noe som rammer deg?

– Det kan være. Jeg er en hjelperytter som går greit i bakkene, men det finnes mange slike. Og så er det litt sånn at du føler deg mer utrygg i utenlandske lag. Det er en del utledninger som forsvinner fra Sunweb nå, samtidig som det konsentreres mer rundt Nederland og Tyskland. Utviklingslaget deres holder også til i Tyskland. Det er nok lettere å rekruttere derfra, sier Lunke.

Lunkes sjef: – Ikke ideellt

Det er danske Morten Bennekou som har hovedansvar for treningen til trønderen, mens svenske Aike Visbeek holder i rittplaner og sesongopplegget.

Svensken gir procycling.no følgende forklaring på hvorfor det har blitt langt mellom oppdragene etter NM i Stjørdal i slutten av juni.

– Vi har også andre ryttere i laget vårt med huller i rittprogrammet slik Sindre har opplevd. Han er førstereserve til flere ritt i august, september og oktober. Han har et etapperitt hver måned i Arctic, Danmark rundt og Ganxi (kinesisk etapperitt i oktober). Det er ikke et ideelt program, og det har også å gjøre med at vi sykler færre ritt i denne perioden enn tidligere år. Jeg forventer at Sindre får noen ekstra løp ettersom han står oppført som reserve. Jeg tror også det er bra for ham å kjøre Birken, fordi det er et hardt løp som også vil gi ham litt ekstra motivasjon, påpeker Visbeek.

Har ikke gitt opp VM

Selv om han ikke har gitt opp, innrømmer han at det ser mørkt ut med tanke på proffkontrakt akkurat nå.

– Jean (Erik Gaundal) jobber litt for meg opp mot andre lag i WorldTouren, men de sitter også litt og venter. Har jeg flaks, kan jeg kanskje ende opp som sistemann inn i et av lagene der. Han er også i god dialog med et par lag fra prokonti-nivået.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MÅTTE BENYTTE SJANSENE GODT: Ster ZLM, NM i Stjørdal og Arctic Race of Norway er de siste tre rittene Sindre Lunke har syklet. Her er han igang med forberedelsene til NM på hjemmebane. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Og dersom det ikke fører fram?

– Da må jeg nok hjemover. Jeg er i hvert fall motivert for å satse mer på sykling. Det er opp til meg selv å vise at jeg kan kjøre fort nok igjen.

Den jobben starter med Birken lørdag. Deretter står han som førstereserve til WT-rittene i Canada, før han er blitt lovet plass til både Brussels Cycling Classic og Danmark rundt.

– Hva med VM? Har du slått ifra deg det?

– Nei, jeg har ikke det. Men jeg vet jo ikke helt hvordan de tenker. Det er vanskelig å si når jeg ikke har fått kjøre løp. Jeg viste fram bra grunnform i Arctic, selv om jeg vel kjørte litt på det jevne. Det ble litt for eksplosivt for meg under avslutningene i den løypa. Jeg føler jeg har vist at jeg kan holde meg i form etter to måneder uten noe særlig med konkurranser. Får jeg signaler om at VM kan være aktuelt, skal jeg gjøre jobben og komme godt forberedt dit. Danmark rundt slutter uka i forveien, så det bør passe ganske bra. Jeg gleder meg i hvert fall til å kjøre et nytt etapperitt, avslutter trønderen.

Tagget med: , , ,

Les også disse