BLIR HJEMME: Norges Cykleforbund kom tidligere i høst fram til at de ikke vil sende noen sykkelproffer til EM i Plumelec, Bretagne. Norge hadde 9 plasser til rådighet til fellestarten for herrer elite. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kunne sendt 9 menn til proffenes EM – sjekk hvor mange som reiser

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.09.16 17:18

Del på    

- Vi var nødt til å ta en avgjørelse, sier sportssjefen.

Europamesterskapet i sykling har tidligere vært en arena for utøvere i U23- og juniorklassene.

Her har Vegard Stake Laengen og Tobias Foss sikret seg bronsemedaljer på temposykkelen.

I år hadde UEC (det europeiske sykkelforbundet) et sterkt ønske om å innlemme proffsyklistene i mesterskapet som arrangeres mellom 14.-18. september.

Den opprinnelige planen bød på den harde klatringen opp mot Col d’Eze fire ganger i løpet av en 217 kilometer lang løype.

Avlyst etter terroranslaget mot Nice

Grunnet terroranslaget mot Promenade des Anglais i Nice, og intens jobbing for byens politistyrke, besluttet man så å avlyse mesterskapet.

Det ble søkt etter ny arrangør på kort varsel, og i denne perioden begynte også Norges Cykleforbund (NCF) å telle på knappene for hvorvidt de skulle sende full tropp ned til mesterskapet.

– Helt fra starten av, da vi først hørte om idéen om et nytt mesterskap for eliterytterne, har vi nok vært litt motstandere av det. Vi mener de har nok konkurranser som det er, i tillegg knyttes det ekstra kostnader for forbundet å få rytterne ned dit. Vi hadde forberedt oss på å reise ned til Nice, og hadde planer om å sende noen av våre beste rytterne ned dit, sier sportssjef Hans Falk til procycling.no.

For oppdraget oppover Col d’Eze hadde landslagsledelsen snakket med Vegard Stake Laengen (IAM Cycling), Odd Christian Eiking (FDJ) og Sindre Lunke (Giant-Alpecin).

Ny trasé passet Edvald og Holst Enger best

Når mesterskapet i all hast ble flyttet til Plumelec og Bretagne, sank samtidig snittprosentene på etappeprofilene.

De nye løypene hadde passet bedre for Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Sondre Holst Enger.

EMs plassering mellom OL i Rio de Janeiro og VM i Doha er ikke ideell. Da det i tillegg var usikkert om forbundet ville få refundert beløpene de alt hadde betalt inn for overnatting til den norske troppen i Nice, ble det tatt en avgjørelse om å la utøvere i junior- og U23-klassen være de norske representantene i EM også i 2017.

– Vi kjører med juniorer og et begrenset antall U23-ryttere. Vi sender ingen eliteutøvere i herre- eller dameklassen. Da dette ble bestemt, var det ennå ikke avklart om vi fikk igjen utleggene våre i Nice. Dessuten så vi fort at det ville bli vanskelig å få tilgang på de beste seniorutøverne våre.

Ni norske plasser står tomme

UEC har benyttet seg av UCI WorldTour og UCI Europa Ranking for å dele ut de nasjonale kvotene til mesterskapet.

I poengberegningen befinner Norge seg på 7.-plass noe som ville gitt 9 ryttere klarsignal til å konkurrere i herrenes eliteklasse.

EM-ENTUSIAST: Harald Tiedemann Hansen sitter som visepresident i UEC, og hadde nok håpet å se norske sykkelproffer under EM i Plumelec. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

EM-ENTUSIAST: Harald Tiedemann Hansen sitter som visepresident i UEC, og hadde nok håpet å se norske sykkelproffer under EM i Plumelec.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I tillegg kunne man sendt 8 utøvere til damenes fellesstart (elite- og U23-klassen er slått sammen), samt to utøvere til eliteklassenes tempoøvelser.

Sender liten EM-tropp

Cykleforbundet vil onsdag presentere er tropp bestående av to utøvere i U23-klassen (tempo og fellesstart), seks juniorer i herreklassen, to juniorer i dameklassen og én U23-utøver som skal sykle både tempo og fellesstart.

– Sitter man igjen med litt dårlig samvittighet når man benytter null av ni plasser i et slikt mesterskap?

– Det er litt trist, men man kan ikke tenke sånn heller. Vi hadde ønsket oss å ha tilgang på våre beste ryttere og sende det beste laget dit, men det hadde vi ikke fått til. Det har vært et OL i år, og det kommer et VM. Vi ser ikke helt behovet for å ha de beste elitesyklistene i et EM i tillegg. Men det er jo klart at når søndagen kommer, og det er klart for EM-fellesstart, så vil man jo sikkert ønske at man hadde noen til stede, innrømmer han.

Foran VM har Norge muligheten til å stille med 9 mann i herrer elite, 3 i kvinner elite, 6 i herrer U23, 6 i junior herrer og 5 i kvinner junior.

– Vi kommer ikke til å sende fullt lag i alle klasser til VM, heller, varsler forbundets sportssjef.

Slik er EM-programmet:
14.9, 09:30: Kvinner junior tempo, 12,9 km
14.9, 12:00: Herrer junior tempo, 25,4 km
14.9, 15:00: Herrer U23 tempo, 25,4 km
15.9, 10:30: Kvinner tempo elite, 25,4 km
15.9, 14:00: Herrer tempo elite, 44 km
16.9, 10:00: Kvinner junior fellesstart, 68,5 km
16.9, 14:00: Herrer junior fellesstart, 125,1 km
17.9, 08:45: Herrer U23 fellesstart, 152,9 km
17.9, 13:45: Kvinner U23 og elite fellesstart, 111,2 km
18.9, 10:50: Herrer elite fellesstart, 236,3 km

PS! Det er NRK som har sikret seg rettighetene til å vise Europemesterskapet i sykling på norsk TV.

Tagget med: , , ,

Les også disse