HAR HOVEDANSVARET: Martin Vestby hoppet på muligheten som sportsdirektør i Mitchelton-Scott denne sesongen. Her er han avbildet under Giro d'Italia. Neste år vil han ha overordnet ansvar for styringen av kvinnesatsingen i det australske laget. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

Nordmann til topps i Mitchelton-Scott

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.12.18 13:22

Del på    

Martin Vestby får en utfordring med å toppe Van Vleutens 2018.

(procycling.no): Foran årets sesong fikk Martin Vestby fra Tønsberg et tilbud om å hoppe på som sportsdirektør hos Mitchelton-Scott.

Det var et miljø han kjente godt til fra før av, ettersom kona Emma Johansson tilbrakte tre sesonger i det australske satsingen.

Han delte oppdraget sammen med Gene Bates i år, men neste år blir 37-åringen fra Stirling å se innenfor herrenes satsing.

Dermed blir det mer å gjøre for Martin Vestby:

– Det blir litt mer å holde kontrollen på, ja. Jeg blir hovedsportssjef og har dermed ansvaret for hele laget. Men det er også gøy nå som de siste bitene begynner å falle på plass og det nærmer seg det som er aller mest moro: De små detaljene, forandringene og de nye tingene man ønsker å gjøre i løpet av sesongen, forteller Vestby til procycling.no.

– Vi vet ikke bedre

Han sitter hjemme og planlegger 2019-sesongen innimellom julestria og tilværelsen som småbarnspappa etter at han ble far for første gang tilbake i april måned.

Det gjør også familiekabalen litt mer interessant, ettersom det ikke er noen hemmelighet at konas fantastiske idrettskarriere, med blant annet to OL-sølv og tre individuelle VM-medaljer, var høyt prioritert i en del år.

– Så nå er det du som er ute og reiser og Emma som holder fortet hjemme?

– Jeg har enten jobbet parallelt eller sammen med Emma oppigjennom, så vi har aldri vært vant til noe annet heller. Du kan si at vi ikke vet bedre. Jeg har forsøkt å ha en A4-jobb tidligere, og det var ikke enkelt å leve med meg da. Hvis jeg skal ha det bra, må jeg reise litt og ha en jobb jeg trives med. Det kan være det endrer seg litt med familiesituasjonen, men vi planlegger å tilbringe våren sammen i Belgia, forteller han.

Rollebytte

Etter at han selv ga seg som syklist, jobbet han som juniorlandslagssjef i Norge i 2008. Deretter var han med på å bygge opp Hitec (der også Emma syklet i 2011-2012), før det senere ble jobbing for det svenske forbundet med perspektiv inn mot OL i Rio de Janeiro (der kona tok sølv bak Anna van der Breggen).

I 2017-sesongen jobbet han i britiske Wiggle-High5.

Etter at Johansson la opp har hun blant annet holdt treningssamlinger for unge, svenske talenter, holdt foredrag og vært TV-ekspert for SVT.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HOLDER FORTET: Tidligere måtte Martin Vestby vike for kona Emmas karriere, men neste år er det nok den tidligere svenske OL-medaljøren som må holde seg mest i ro. Foto: Eventfotografene

At hennes aktive karriere også svingte innom Oirca-AIS – med Vestby som trener og manager – gjorde sitt til at det ikke ble registrert utslag på Richters skala, da Vestby tok plass i følgebilen hos Mitchelton-Scott foran årets Omloop Het Nieuwsblad.

– Jeg vet jo fra dagene da Emma syklet der, hvor godt organisert laget er. Derfor var det ikke vanskelig å takke ja til den jobben i år. Mitchelton-Scott har vært i gamet lenge og har gjort en god jobb både innenfor herre- og kvinnesiden. De er helproffe i alt de gjør og det er en helhetlig satsing som kanskje var et steg opp fra det jeg har jobbet med før. Etter at det ble klart at Gene (Bates) går over til herrelaget, ble jeg spurt om å ta over hele damelaget selv.

Kanonsesong

Som DS i Mitchelton-Scott er han i ferd med å legge en drømmesesong bak seg.

Giro d’Italia-vinner Anniemiek van Vleuten var utvilsomt sesongens store rytter (sammen med Anna van der Breggen) og i sjiktet like bak storlaget Boel-Dolmans, er det nettopp Vestby satsing som kommer nærmest på de fleste rankingene.

– Vi har hengt med der oppe hele sesongen. Det har vært et kjempe-år, innrømmer Vestby.

– Noe spesielt som har lagt seg på minne av mange høydepunkter?

– I det litt større bildet har prosessene vi har etablert rundt laget i løp vært noe som har fungerte veldig bra. Det går på møtene Gene og jeg har holdt i forkant og hvordan vi skal organisere tingene rundt løpene. Det har vært veldig gøy når du får det til å funke og se at det har hatt positiv innvirkning på rytterne.

– Annemieks seier i giroen er nødt til å henge høyt?

– Giroen var nok rittet som toppet det, ja – selv om jeg hadde krampe i rumpa på motorsykkelen opp Monte Zoncolan. Men å ha en rytter som Annemiek der, med den kapasiteten, nærmest fjernstyrt og som følger det vi har planlagt. Når du ser henne gå over toppen der og vinne; det var selvsagt veldig stort.

Opptrekk fra læreboka

En annen som har hatt en god sesong er belgiske Jolien d’Hoore, som har etablert seg som en av de aller beste spurterne.

Blant en rekke topplasseringer – og en håndfull seirer, er det åpningen av Women’s Tour som Vestby er mest fornøyd med.

– Det var et opptrekk rett ut av læreboka. Vi hadde sett nøye på den finalen i forkant og lagt en spesifikk plan for de siste 10 kilometerne, og hvordan vi skulle gjøre opptrekket for henne. Var det kanskje det aller beste opptrekket på damesiden i fjor? Det ga i hvert fall en godfølelse å se at det klaffet for hele laget på akkurat den etappen.

Konkurrenter satser voldsomt

Ingenting varer som kjent evig, og kanskje må det også noe helst spesielt til for å gjenskape 2018-sesongens oppturer for Mitchelton-Scott-laget.

Siden sist har Trek-Segafredo Womens Team stablet en voldsom satsing på beina. Inn har blant annet Lizzie Deignan, Lotta Lepistö, Ellen Van Dijk, Trixi Worrack, Elisa Longo Borghini og Letizia Paternoster kommet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAR MELDT OVERGANG: Siden sist: Lizzie Deignan sykler for Trek neste år. © Tim De Waele

Samtidig har WaowDeals fusjonert med CCC-Liv, noe som gjør at Marianne Vos og Ashleigh Moolman-Pasio forener krefter neste år.

I tillegg har Boels-Dolmans forsterket seg ytterligere ved å påta seg lønnskostnadene (og vel så det) for nettopp spurtraske D’Hoore.

– Hvordan skal dere demme opp for tomrommet Jolien D’Hoore etterlater seg?

– Det er et lite tap sånn sett å miste en spurtrask rytter som Jolien. Heldigvis er det stort sett sånn at om du tar bort en leder vil andre stige fram og fylle den rollen. Jeg tror også det vil skje hos oss. Vi må kjøre visse løp på en litt annen måte og litt endringer på taktikken blir det. Vi har også Sarah Roy på laget som også vant en av etappene under Women’s Tour, påpeker han.

The Mitchelton-Scott way

Ut av Hitec-systemet forsvant Susanne Andersen denne sesongen og skrev under for Team Sunweb.

Vestby forteller at de hadde flere spurtere på lista, og at Andersen var en rytter de kunne ha forhørt seg med, men interessen var likevel ikke noe som ble fulgt opp.

– Jeg fikk aldri inntrykk av at Susanne ønsket seg til laget vårt.

Budsjettmessig befinner nok Mitchelton-Scott seg på omtrent samme nivå som Sunweb-laget, mens det nok er en god vei opp til Boels og Trek.

– Boels har en helt annet økonomi enn oss, særlig på lønningssida. Vi har en policy om at vi velger ryttere som vi mener passer inn hos oss og vår filosofi. Jeg tror nøkkelen til en stor del av vår suksess er at vi har en gruppe som passer godt og fungerer godt sammen. Du finner ikke de høyeste lønningene her, i stedet velger ryttere oss fordi de ønsker å være en del av miljøet vi skaper. Jeg tippe at vi holder oss på omtrent samme nivå som Sunweb og Movistar lønnsmessig, samtidig som i kraft av satsing og ressursbruk er fullt på høyde med de største lagene.

– Annemiek er fantastisk

Mitchelton-Scott sitter naturlig nok også på et ess i kraft av den 36 år gamle lagkapteinen fra Vleuten.

Hun ble verdensmester i tempo for andre år på rad og stakk igjen av med seieren under La Course by Le Tour de France.

I tillegg vant hun Boels Ladies Tour og Giro d’Italia.

Brosteinsklassikerne var arenaen der Anna van der Breggen, støttet av Amy Pieters og Megan Guarnier, klarte å holde Van Vleuten fra livet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TUT-TUT! Bak på denne motorsykkelen så Martin Vestby at Annemiek Van Vleuten festet grepet om giro-trofeet. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

I tillegg var nok sjuendeplassen fra VM-fellesstarten i Innsbruck (der samme Van Breggen vant) en liten nedtur, i hvert fall helt til det ble konstatert at hun pådro seg en kneskade i velten underveis.

Men at 2018 var et rått, rått år for Van Vleuten – det kan ingen ta ifra henne:

– Annemiek er en fantastisk utøver, konstaterer Vestby.

– Hun har veldig god uttelling på løpene hun kjører. Hun er utrolig dedikert og profesjonell og er flink til å peake i form foran store løp. Hun holder utrolig høyt nivå og har en fantastisk sesong.

Flagger ut til Belgia

Så er spørsmålet selvsagt om Mitchelton-Scott og Van Vleuten klarer å gjenskape dette neste år, innenfor kvinnesyklingen som utvikler seg i ekstremt høyt tempo for tida.

De første månedene kommer Martin Vestby og familien til å tilbringe i Belgia for å være «nærmest mulig det tingene skjer».

– Det sparer oss for en del reising, samtidig som vi har savnet å være tett på syklingen. Vi har vel flere bekjente i Belgia enn hjemme i Tønsberg, etter at vi også har bodd der tidligere. Neste år bli det tre måneder på «loftet» der vi leier husly rett utenfor Oudenaarde, forteller Vestby.

Først blir det imidlertid avreise til Australia og Santos Womens Tour for vestfoldingen. Deretter går det slag i slag med de belgiske klassikerne, Ardennene, Yorkshire, Giro d’Italia, La Course, Vårgårda, Ladies Tour of Norway og Boels Ladies Tour.

Hektisk mener noen, men egentlig er reiseplanen akkurat slik Vestby ønsker å ha det:

– Dette er en jobb man påtar seg fordi man elsker og brenner for sykling. Det handler om passion.

Tagget med: , , ,

Les også disse