Prøv Procycling Pluss idag

FAR OG SØNN: Frode Forfang og Ole Forfang har for øyeblikket to vidt forskjellige karrierer. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix og Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg har nok arvet en del av hans politiske interesser

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.10.16 08:42

Del på    

Det er ikke sikkert du vet hvem Ole Forfang er - men faren hans har du nok hørt om.

DOHA (procycling.no): I fjor høst sto Frode Forfang midt oppe i kaoset da flyktningstrømmen fra borgerkrigen i Syria eskalerte, og en rekke andre også så sitt snitt for å komme seg inn i Europa.

Trolig snappet du også opp navnet hans i media.

Han er nemlig direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI). Sønnen hans, Ole, startet sesongen som en relativt anonym sykkelrytter.

Også det har endret seg kraftig.

Etter en flott sesong både hos Team Joker Byggtorget og på det norske U23-landslaget, er Oslo-gutten nå i Qatar i håp om å trekke Kristoffer Halvorsen til VM-gull.

Så hvor like er egentlig far og sønn Forfang?

– Jeg har nok arvet en del av hans politiske interesser, men syklingen hindrer meg i å utforske det noe særlig mer – i hvert fall for øyeblikket. Jeg hadde nok fort havnet innenfor samme område om jeg ikke hadde syklet, sier Ole Forfang til procycling.no i Qatar.

– Flink til å holde maska
Hans foreldre skilte lag for en del år tilbake, og de siste årene har han bodde mest i pappa på Skøyen, i Oslo.

– Hvordan opplevde du perioden i fjor da det sto på som verst?

– Han var god til å holde maska hjemme, sier Ole Forfang.

Det ble lange dager. Noe som ikke er uvanlig i lederstillinger av et visst kaliber.

– Han var nok mer sliten enn han ga uttrykk for. Det var vel mer at han dro hjemmefra før jeg sto opp, og kom hjem senere på kvelden. Når han kom hjem måtte han slappe av og ta det helt med ro.

Det passet egentlig bra. Om kvelden hadde nemlig Ole også behov for ro og hvile etter lange treningsøkter på landeveissykkelen.

– Han dukket opp en god del i media denne perioden òg, hvordan synes du han taklet det?

– Ja, det var en periode det var daglige intervjuer og diverse. Jeg følte han taklet det rimelig bra. Han er såpass nøktern at han verken tar av eller blir stresset, lyder skussmålet fra sønnen.

Brennende sykkelinteresse
Frode Forfang har jobbet i UDI helt siden 1998. For fire år siden ble han direktør.

– Før det var jeg statssekretær for bistandssaker i Utenriksdepartementet. Jeg har jobbet i Arbeiderpartiet i noen år med internasjonale spørsmål også, forteller han til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oslo 20151110. UDI-direktør Frode Forfang lytter når statsminister Erna Solberg taler til UDI-ansatte under sitt besøk til Utlendingsdirektoratet (UDI) i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

VIKTIG MANN: Frode Forfang har blitt en relativt profilert mann gjennom jobben sin i UDI. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mens han har mastergrad i statsvitenskap fra London School of Economics og er Cand. Mag fra Universitetet i Oslo, har altså sønnen valgt å sykle på landeveissykling.

– Hva synes du om det Ole gjør? spør vi ham.

– Dette med sykling er noe han har kommet på helt selv. Jeg har aldri drevet med det. Det er noe han startet med på eget initiativ. Han har en brennende interesse for det og innsatsen har økt jevnlig helt siden han begynte som 13-åring. Det har tiltatt veldig i seriøsitet med årene.

– Dere har støttet ham i valget han har gjort?

– Ja, både jeg og moren hans har gjort det. Og vi har aldri pushet på. Han har sterk indre motivasjon. Han er selvdreven og brenner voldsomt for dette.

Den store flyktningstrømmen
Det er ganske åpenbart at de respekterer hverandres karrierer, og at de egentlig ikke er så veldig ulike.

Begge er sindige og reflekterte. De velger sine ord med omhu, og har fullt fokus når situasjonen betinger det.

Fjorårets enorme folkevandring mot Europas grenser, ble naturlig nok en voldsom utfordring for UDI. Det var lange køer av personer som søkte asyl, og hele Norge var i en periode med på en slags dugnad for å få dette til.

– Normalt hadde vi nok tenkt at ta imot så mange, på så kort tid, nesten hadde vært umulig. Men vi fikk opprettet mottak med litt støy, men mindre enn man kunne forvente. Det viste seg også at kommuner er villige til å bosette flere flyktninger enn før. Jeg synes hele situasjonen skapte en vilje til å håndtere det.

– Hva kan du si om hvorfor det skjedde?

– Det er litt vanskelig å si. Det var flere ting som skjedde samtidig. Krigen i Syria hadde kommet på et stadium som lagde en stor flyktningstrøm der. Mange flyktninger både fra Syria og andre steder så nok at veien inn til Europa fremsto som mer åpen enn man trodde var tilfellet. Det var nok mange som hadde tenkt lenge på at de skulle flykte, og tenkte at dette var en mulighet man måtte bruke nå, ellers forsvinner den igjen. Det ble en slags rusheffekt. Det var en voldsom tilstrømning i løpet av en kort periode. Det ble veldig konsentrert, forklarer Frode Forfang.

– Ole så deg vel ikke så mye i den perioden da?

– Han så meg litt mindre i hvert fall, men jeg kom hjem hver dag. Ole var mye ute og syklet, men dette skjedde jo i høstmånedene og da er sesongen i ferd med å avslutte. Han så noe til meg hver dag, selv om jeg kommer litt senere hjem til middag. Ole er selvgående. Han klarer seg fint selv.

Får mer ansvar i Joker
Hvor fint han klarer seg, skal han vise fram under torsdagens fellesstart med U23-landslaget.

Siden han fikk muligheten under Gent-Wevelgem i mars, har 21-åringen gjort det vrient for Stig Kristiansen å utelate ham fra uttakene.

– Forventningene er ganske store til den gutten, sier Kristiansen og tenker på sesongene som venter.

– Han brukte litt tid til å tilpasse seg. Han har en enorm kjørestyrke. Litt høyere nivå og litt selvtillit oppå der igjen, så begynner snøballen å rulle på samme måte som med Amund Grøndahl Jansen, sier landslagssjefen.

Team Joker Byggtorget har da også planene klare for å få det beste ut av Oslo-gutten i 2017.

– Han har lidenskapen og elsker virkelig idretten han driver med, sier Gino Van Oudenhove.

– Han synes alt som har med sykling å gjøre er kult. Ole har nok havnet litt i skyggen av Amund og Kristoffer (Halvorsen), men slik han har levert vil det ikke ta lang tid før han begynner å vinne selv, fortsetter belgieren overfor procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cycling: Road World Championships 2013 / TT Junior Men Ole FORFANG (Nor)/ Firenze - Firenze (22Km)/ Time Trial Contre la Montre Tijdrit / Hommes Mannen / Championat du Monde Wereldkampioenschap UCI /(c)Tim De Waele

JUNIOR-VM: Forfang var ingen barnestjerne, men i VM i 2013 imponerte han med en sterk sjetteplass på tempoen. Foto: Tim De Waele

– Trodde ikke han ville bli så god
Det var blant annet prestasjonene han gjorde i belgiske gateritt for Team Ringeriks-Kraft som gjorde at Joker-ledelsen ble klar over ham.

Da Sindre Lunke forsvant til Giant-Alpecin på tampen av sesongen, åpnet muligheten seg – kanskje noe overraskende for en del – for Forfang.

Pappa Frode innrømmer at utviklingen kom litt overraskende på:

– Jeg trodde heller ikke for noen år tilbake at han skulle bli en veldig god syklist. I aldersbestemte klasser hadde han ikke store resultater å vise til. Det endret seg noe som sisteårs junior, da begynte han å få det.

Blant annet ble han sjettemann under tempoøvelsen i VM i Firenze i 2013.

– I det siste har han tatt ett nivå opp for hver sesong som har gått. Han har kanskje sagt de siste to-tre årene at han ønsket å bli proff, men det er først i det siste at jeg har tenkt at det er innenfor rekkevidde.

Viktig mann for «Doffen» Halvorsen
Det er motivasjon, gode holdninger og seriøsitet i treningshverdagen som har brakt Ole Forfang dit han er i dag.

– Den indre drivkraften er ekstremt velutviklet. Han har god treningsdisiplin både når det gjelder trening og kosthold. Jeg er ingen treningsekspert, men jeg føler han gjør alt det som er mulig å gjøre. Det han ikke får til, må skyldes andre ting, mener Frode Forfang.

Fram til nå i karrieren har en av hovedoppgavene vært å gjøre andre gode.

Han sier at han det ikke plager ham i stor grad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Doha, Qatar 20161012. Fellesstart menn U23 laget Foran :Kristoffer Halvorsen, Kristiansand CK/Team Joker Byggtorget .Bak fra venstre:Amund Grøndahl Jansen, Nes SK/Team Joker Byggtorget Anders Skaarseth, Lillehammer CK/Team Joker Byggtorget Ole Forfang, Lillehammer CK/ Team Joker Byggtorget Henrik Evensen, IK Hero/SEG Racing Academy Fridtjof Røinås, Grimstad SK/Team Sparebanken Sør på sykkelforbundets pressekonferanse onsdag i årets VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

VIKTIG HJELPER: Kristoffer Halvorsen (i front) er den store stjernen på det norske U23-laget. Om han skal ta VM-gullet er han avhengig av hjelp fra en rytter som Ole Forfang (ytterst til venstre). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Sånn det har vært i år har jeg gitt bort mange muligheter som jeg kunne ha brukt selv, men det er ikke med tungt hjerte jeg gjør det. Jeg tenker sånn at det er bedre om jeg bruker alle kreftene mine for å prøve å gi Kristoffer (Halvorsen) en seier, enn at jeg skal ende opp som nummer seks eller sju. Jeg har ikke gitt bort så mange seirer, men mange topp 10-plasseringer for å hjelpe laget til bedre plasseringer. Ved å ta et steg til fysisk og få litt mer ansvar og spare meg mer inn til en finale, er jeg klar for å ta steget opp som kaptein neste år.

– Og nå er du klar for å ofre deg i morgen. Hva tror du Doffen få til?

– Ja, jeg er klar. Det blir kjempekult. Det er bedre å ofre seg for laget enn å få en ganske god plassering selv. Jeg tar muligheten selv om jeg får den, men jeg er også forberedt på å gjøre en innsats for at vi skal vinne. Det er det som er målet.

PS! Torsdagens fellesstart vises direkte på TV 2.

Tagget med: , ,

Les også disse