Prøv Procycling Pluss idag

(Photo by Michael Steele/Getty Images)

«Han blir motivert av å si høyt foran lagkameratene sine at han skal vinne»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.05.19 15:15

Del på    

Det samme kan man ikke si om Krister Hagen. Foreløpig.

(procycling.no): Som typer kan man si at lagkompisene Krister Hagen og Alexander Kamp på noen områder er de to ytterpunktene.

LIVE: Følg helgas Sundvolden GP og Ringerike Grand Prix direkte via procycling.no!

30-åringen fra Kristiansand blir rost opp i skyene av sportsdirektør Michael Skelde for hvordan han er proff til fingerspissene når det gjelder kosthold, trening og forberedelser til sykkelritt.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Det er likevel én ting Skelde, som har jobbet med de beste danske rytterne i en årrekke, gjerne skulle ha endret på:

– Først og fremst er Krister Hagen et fantastisk menneske, og dersom jeg får muligheten til det, så vil jeg gjerne jobbe med ham så lenge han sykler. Når det gjelder trening, kosthold og alt det der, så gjør han det 100 prosent. Det er slike forbilder man trenger internt i et sykkellag, i hvert fall når man skal jobbe med unge ryttere som er på en slags mellomstasjon i karrierene sine på et prokontilag. Krister er en som betyr vi i laget vi bygger opp nå, fordi han har alle verdiene på plass som trengs for å bli sykkelproff. Innvirkningen han har hatt på miljøet vårt, er jeg en stor fan av, sier Michael Skelde til procycling.no.

– Du nevnte én ting du gjerne skulle ha endret på og?

– Det eneste jeg ser har sett som en svakhet, slik jeg kjenner Krister i den perioden vi har jobbet sammen til nå, er at han ikke tror nok på seg selv og blir for beskjeden. Han er bedre enn han gir uttrykk for og får ikke alltid resultatene han kunne ha fått. Det er noe vi jobber med, og vi lærer hverandre fortsatt å kjenne, men det er noe jeg ønsker for ham: At han skal få oppleve den suksessen han fortjener.

Sørlendingen var blant annet strålende under 1HC-rittet GP Industria & Artigianato i starten av mars, men mente selv han ble altfor ivrig under spurten om tredjeplassen og endte til slutt på en noe skuffende 11.-plass.

Forsøkte å knekke Team INEOS

Etter helga slikker Riwal Readynez Cycling Team nå sårene etter en hard batalje mot Team INEOS, CCC Team, Dimension Data og Katusha-Alpecin under Tour de Yorkshire.

Anført av blant andre Krister Hagen tok det danske PCT-laget kontroll over egen skjebne ved å invitere opp til hardkjør i sidevind på vei inn mot finalen av etappe 3 i Scarborough.

Les også: Tiller imponerte under knallhard etappe

Det endte med at danskene satt igjen med fire mann mot slutten av dagen – og spurtoppgjøret gikk Alexander Kamp seirende ut av:

– Det startet egentlig med at Torkil Veyhe satt langt framme hele veien. Så kom det vind fra siden og jeg satte meg fram sammen med Alexander og så kjørte vi på. Det var vi som tok initiativet og da er det lettere å sitte med slik vindretningen var. Det strakk seg skikkelig ut og vi kunne hatt fem eller seks mann om alle hadde orket med på hardkjøret. Det er gøy å sitte i sidevinden og kjøre på med gode bein. Etter hvert fikk Alexander spart seg så mye som mulig foran avslutninga, mens vi tre andre gjorde så god jobb vi kunne, sier Hagen til procycling.no.

GUTTER PÅ JOBB: Torkil Veyhe og Krister Hagen startet hardkjøret som til slutt gjorde at hovedfeltet sprakk opp på vei inn mot Scarborough. (Photo by Michael Steele/Getty Images)

Etter Kamps etappeseier og andreplass i sammendraget på lik tid som Chris Lawless (Team INEOS) var moralen høy i det danske laget foran den avgjørende etappen mellom Halifax og Leeds.

Riwal Readynez valgte å gå offensivt til verks i et forsøk på å knekke INEOS-laget på hjemmebane. Både Hagen og Sindre Lunke ble brukt aktivt i håp om å sette Chris Lawless sjakk matt. I stedet fikk etappen motsatt utfall etter at briten gikk etter Greg Van Avermaet over en kort stigning som snittet på rundt seks prosent. Kamp ble sittende på hjulet til Froome, og da han slapp maktet ikke dansken å tette luka på egenhånd.

– Rett etterpå sitter man igjen med fornemmelsen at man har tapt. Men etter å ha fått det litt på avstand må jeg si at jeg er enormt stolt av kampen vi valgte å ta på søndag. Vi la en plan for hvordan vi trodde at vi kunne vinne, og holdt oss til den. Sindre Lunke var vår road captain og han styrtet taktikken som vi la opp sammen i forkant. Han satt med inn sammen med Alexander i den siste bakken, og vi kan ikke se dette på noen annen måte enn at vi vant en fjerdeplass i sammendrag og ble nest best i lagkonkurransen. Lucas Eriksson ble også stemt fra som etappens mest offensive rytter via Twitter, og tolker det slik at folket har stemt på laget vårt fordi vi har gjort inntrykk på fansen underveis, sier Skelde.

Spår Kamp som framtidig slugger i Ardennene

Alexander Kamp vant den avsluttende etappen under fjorårets Tour of Norway, etter at mekanisk trøbbel gjorde at han tapte litt for mye tid til sammenlagtvinner Eduard Prades underveis.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

25-åring har hatt en vanvittig utvikling på sykkelsetet de siste sesongene og ble i forkant av rittet utpekt av feltet.dk som den største forhåndsfavoritten bak Greg Van Avermaet.

– I forkant håpet vi på å kjøre inn resultater under Tour de Yorkshire. Alexander Kamp er blant verdens beste til akkurat slike løp. Han viste det i Tour of Norway og han viste det her. Han er selvsikker og leverer alltid. I den formen han er i nå, var han kanskje den aller sterkeste rytteren som stilte til start i Yorkshire. INEOS hadde et bra lag her, CCC var bra. Men jeg er kanskje litt overrasket over at vi kjørte bedre enn både Dimension Data og Katusha-Alpecin, sier Hagen som selv var usikker på egen form etter at han pådro seg infeksjon i etterkant av Giro di Sicilia – og ikke fikk trent slik han ville i siste halvdel av april.

Sportsdirektør Skelde legger lite imellom når han beskriver ritt som bør være innenfor danske Kamps rekkevidde i åra som kommer:

– Fysisk sett er han et av de aller største talentene i sykkelsporten per dags dato. Bortsett ifra lange, lange, lange bakker er det ikke mye han ikke kan gjøre. To kilometer lange bakker á 10 prosent, som han blant annet møtte i Lillehammer i fjor, er ikke noe problem. Alexander kan nå veldig, veldig langt. Han er nødt til å beholde iveren etter å stadig utvikle seg til å bli en bedre sykkelrytter, men jeg er ikke fremmed for tanken om at han en dag begynner å vinne ritt som Amstel Gold Race eller Liège-Bastogne-Liège. Han er allerede nå på nivået rett under Greg Van Averamet. Han ble nummer åtte i Brabantse Pijl, og det var ikke mye som skilte ham fra de aller beste når de kjørte vekk helt på slutten av det rittet. Han var også nære ved å sitte helt inn i Tour de Yorkshire, og selv om ikke alle de store lagene var der, så får man ikke så mye bedre matching enn å måle krefter mot navn som Chris Froome og Greg Van Avermaet. Jeg håper jeg får sjansen til å arbeide med Alexander i noen år til, selv om jeg skjønner fristelsen i å skrive under for et WorldTour-lag etter hvert. Heldigvis viser en rytter som Mathieu Van der Poel fram at ikke alle ryttere trenger å kjøre for Quick Step, sier han.

– Du nevnte mentaliteten til Krister Hagen litt tidligere, det er ganske stor forskjell fra han og til en rytter som Alexander Kamp?

– Det er meget stor forskjell, innleder Skelde.

– Alexander Kamp blir motivert av å si høyt foran lagkameratene at han kommer til å vinne løpet. Du får aldri Krister til å si at han vinner noe i en slik setting. Han si at han er god form, men at noe alltid kunne ha vært litt bedre. Han jobber alltid med detaljer. Men det er et ønske jeg har, at han skal reise seg opp å si det en dag. Og så er det ikke så farlig om han ender å vinne opp eller ikke den aktuelle dagen. I går vi laget vi et fantastisk sykkelløp i Yorkshire, og kanskje kunne vi ha reist derfra med et bedre resultat hvis vi ikke kjørte så offensiv. Kanskje hadde det vært bedre enn oss bare å henge med de andre, og heller se om Alexander kunne ha vunnet spurten til slutt. Men vi kjørte for å vinne, og da skal man også tåle å tape. Det er helt OK å gjøre det, bare man gjør sitt beste underveis, sier Skelde.

PS: Riwal Readynez Cycling Team ankommer lørdagens Sundvolden GP og søndagens Ringerike Grand Prix til helga. På lagets foreløpige oppstilling står både Krister Hagen og Sindre Lunke oppført, i tillegg til Mathias Jørgensen, Tobias Mørch, Andreas Stokbro og Emil Vinjebo. Alexander Kamp legger inn en treningsperiode og har ikke meldt sin ankomst til Norge før under Tour of Norway.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

VANT PÅ SUNDVOLDEN I FJOR: Alexander Kamp. Den gangen var Carl Fredrik Hagen danskens nærmeste utfordrer opp Krokkleiva. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Tagget med: , , , , ,

Les også disse