Prøv Procycling Pluss idag

HOLDT UNNA: Feltet knappet inn, men Marianne Vos ble for sterk. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

Mesterlig Vos vant etter soloangrep

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 23.08.19 18:38

Del på    

Holdt unna på de siste meterne.

ASKIM (procycling.no): Marianne Vos har vunnet de to foregående utgavene av Ladies Tour of Norway og dominerte fjorårets ritt, da hun vant alle etappene. Fredag viste den tredoble verdensmesteren sin klasse igjen.

På den tøffe, avsluttende runden rundt Askim angrep hun flere ganger, før hun rev seg løs alene rundt fem kilometer fra mål. I redusert hovedfelt var det ingen som maktet å organisere forfølgelsen ordentlig, noe CCC-Liv-rytteren nøt godt av.

På de to siste kilometerne kom feltet raskt og var bare noen sekunder bak inn på den siste kilometeren. På oppløpet kom Alice Barnes (Canyon-SRAM) raskt, mens Vos hang over styret og presset ut de siste kreftene, men på de siste meterne kunne hun slippe styret, reise seg og juble over nok en etappeseier i det norske etappe rittet.

Torsdagens etappevinner og sammenlagtleder Lorena Wiebes (Parkhotel Valkenburg) ble nummer syv på etappen og dermed overtar Vos også ledertrøyen i rittet på bedre etappeplasseringer (1 og 5, mot Wiebes’ 1 og 7).

– Smertefullt, virkelig smertefullt. Et øyeblikk tenker du ‘dette er et godt angrep’ og i det neste ‘dette kommer ikke til å gå’, men lagkameratene mine heiet meg frem. Det var åtte sekunder, så tolv, så 15, men så følte jeg de komme bak meg. Det var ikke en enkel finale og en stor jakt bak, men det holdt med noen meter, fortalte Vos i seiersintervjuet med NRK.

Etappeseieren var Vos sin sjette etappeseier i Ladies Tour of Norways historie.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Moberg i poengtrøyen

Team Virtu Cycling-rytter Emilie Moberg gikk offensivt til verks allerede på den første etappen av Ladies Tour, hvor hun sanket poeng på de innlagte spurtene. Etter etappen sto hun à poeng med Lorena Wiebes og Lisa Klein (Canyon-SRAM), med syv poeng.

På fredagens etappe var hun igjen frempå. Etter 18 kilometer skulle det spurtes om poeng i Rakkestad og fra en liten gruppe som skled av gårde spurtet hun først over streken og sikret ytterligere fire poeng.

På den andre og siste innlagte spurten i Mysen, etter 81 kilometer, fikk hun ta poengene uten motsand, og dermed sikret hun også den grønne poengtrøyen etter etappen, som betyr at hun kan ikle seg den på den tredje etappen, som har målgang på Fredriksten festning i hjembyen Halden.

– Det er veldig gøy! Det var mitt mål i dag og lagtaktikken var at jeg skulle gå for de spurtene, så skulle jeg hjelpe Marta [Bastianelli] og Barbara [Guarischi] inn på den siste rundene her, så de hadde et godt utgangspunkt. Det fungerte veldig bra i dag, så det var kjempegøy. Skikkelig bra atmosfære her og masse folk, fortalte hun livlig til NRK etter etappen.

Gul trøye i bakken

Etter 106 kilometer nådde rytterne målstreken i Askim for første gang, og la ut på åtte kilometer lange rundløypen, som skulle sykles tre ganger. En tøff runde ventet rytterne, med en bratt knekker etter et par kilometer.

Her ble det satt fart allerede første gang og en grupppe bestående av blant andre Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM) rev seg løs. Parkhotel Valkenburg plukket umiddelbart opp hansken i hovedfeltet og kjørte det inn etter noen kilometer.

Like etter ble det dramatisk for det nederlandske laget, da Lorena Wiebes gikk i bakken. Den gule trøyen var imidlertid raskt tilbake på sykkelen og kjørte seg tilbake til hovedfeltet med hjelp fra lagvenninnene.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Vos på offensiven

I bakken på den andre runden gikk Vos til og initierte et nytt brudd. Sammen med Alena Amialiusik (Canyon-SRAM), Ruth Winder (Trek-Segafredo), Soraya Paladin (Alé Cipollini) og Leah Kirchmann (Team Sunweb). Gruppen skulle imidlertid ikke holde unna mer enn noen kilometer, før de ble tauet inn.

Det var dermed et samlet felt som gikk ut på den siste runden og mot den siste forseringen av bakken tok CCC-Liv ansvar, og posisjonerte Vos i front inn i bakken. 32-åringen angrep umiddelbart i det man gikk inn i bakken og distanserte feltet i stor fart.

Over bakketoppen hadde hun fått en betydelig luke, og satte av gårde utfor. Feltet brukte lang tid på å få satt farten ordentlig opp, og med to kilometer igjen så det mørkt ut, men plutselig hentet de mye på nederlenderen. Inn på den siste kilometeren angrep Grace Brown (Mitchelton-Scott) og australieren hadde bare fire sekunder opp, med felet like bak.

Vos maktet imidlertid å holde oppe momentet og svingte ut på oppløpet fremdeles med en liten luke. I den lille kneikka opp mot mål spurtet hun det hun var god for, og klarte akkurat å holde unna.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse