Prøv Procycling Pluss idag

NYE TIDER: Med et fransk lag som arbeidsgiver, er Tour de France blant de store målene til Sindre Lunke for neste sesong. FOTO: ASO

– Må komme inn i den franske kulturen

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 12.11.17 18:19

Del på    

Nordmannen ser fram til nye utfordringer i Fortuneo-Oscaro etter det han beskriver som en tung høst i Sunweb.

I midten av september var sesongen over for Sindre Skjøstad Lunke. Sykdom sørget for at han brøt Danmark rundt, og at det ikke ble noen tur til WorldTour-avslutningen i Tour of Guangxi.

– Det var noe kyssesyke-aktig virus som jeg har slitt med denne høsten. Jeg hadde litt forhåpninger etter Danmark, at det skulle være en kort sykdomsperiode, men det satt i lenge. Kombinert med lave jernverdier fant vi ut at det ikke ble Kina etter det. Da fikk jeg hvilt kroppen skikkelig, sier Lunke til procycling.no.

Nå er kroppen igjen bra, men sesongavslutningen ble noe symptomatisk for avslutningen i Sunweb. Etter en god vårsesong, som toppet seg med da han var med på å hjelpe Tom Dumoulin til seier i Giro d’Italia, ble andre halvdel av sesongen en nedtur. Etter NM-fellesstarten 25. juni var Arctic Race of Norway, Brussels Cycling Classic og Danmark rundt de eneste rittene han deltok i.

– Etter NM var sesongen nærmest over, sier han selv.

– Jeg skulle helt klart hatt noe mer. Enten Polen rundt eller Spania rundt eller lignende. Det var litt kjedelig å ikke bli satset på, og kun ha Arctic Race, og ingen ritt å kjøre seg i form til det på. Det har vært en tung høstperiode, men det er godt å ha en kontrakt for neste år. Det er opp og ned i dette gamet, så jeg føler meg ganske heldig som kan fortsette å drive med det.

Han er likevel klar på at det ikke er noe ondt blod mellom ham og Sunweb.

– Det var en grei avskjed. Det som jeg synes var veldig dumt var at jeg ikke fikk kjørt så mange ritt i en ganske kritisk periode ut på sommeren der. Løpsprogrammet var veldig dårlig, med Arctic Race, et éndagsritt i Belgia i mellom, Danmark rundt og så en måned til Kina. Det er veldig oppstykket og lite gjennomtenkt. Så de kaster kanskje bare rytterne som ikke skal fortsette på laget litt rundt. De bryr seg nok ikke like mye om dem. Jeg skjønner det på en måte. Slik er gamet, så jeg har ikke noe ondt blod mot dem.

EUFORI: Team Sunweb i ekstase over Tom Dumoulins sammenlagtseier i Giro d'Italia. Foran Piazza Duomo i Milano holder norske Sindre Skjøstad Lunke "Senza fine"

HØYDEPUNKT: Sunweb feirer Giro d’Italia-triumfen til Tom Dumoulin i Milano, med Sindre Lunke som holder trofeet. Foto: Tim de Waele

Ble invitert i bryllupet til Barguil

Fra de to årene i Sunweb er det ikke overraskende årets Giro d’Italia som trekkes fram som høydepunktet.

– Jeg har lastet ned noen etapper fra giroen, så når jeg sitter på rulla hjemme sitter jeg og mimrer tilbake. Det var stort, sier han.

Til neste sesong sikret han seg en kontrakt med Fortuneo-Oscaro, og for Lunke er det et stort mål å komme seg til Tour de France neste år. Før Lunke ble klar for det franske prokontinentallaget signerte de også Warren Barguil. Etter at Barguil tok to etappeseirer, klatretrøya og tiendeplass i årets utgave av touren, er det mye som tyder på at laget vil inviteres til rittet. Barguil var også aktiv i å få Lunke over til laget.

– Vi (Lunke og agenten Jean Erik Gaundal) hadde dialog med flere andre lag. Dialogen med de andre lagene var ikke like aktiv som den etter hvert ble med Fortuneo. I tillegg snakket jeg litt med Barguil. Han sendte med en melding og spurte hvordan det gikk med andre lag, og om jeg virkelig ville på et fransk lag. Etter det gikk ganske fort, da jeg sa at jeg heller ville ha det i orden med et lag istedenfor å vente.

Etter to år sammen i Sunweb, har de to blitt godt kjent.

– Vi har et ganske bra forhold. Vi kjørte ikke så mye sammen i år, men på treningsleirene har vi klikket veldig bra sammen. Det blir veldig bra å møte ham igjen. Jeg ble faktisk invitert til bryllupet hans også (i slutten av oktober), men da kunne jeg dessverre ikke komme, sier Lunke.

– Må være tilpasningsdyktig

Nordmenn og franske lag har vært en kontrastfylt historie. Mens noen har lykkes veldig bra, er det også klare eksempler på det motsatte. Sondre Holst Enger avbrøt kontrakten sin med AG2R La Mondiale i høst, og sa nylig at «det var dårlig for meg å være i AG2R. Det var egentlig ganske katastrofe».

Både Vegard Stake Laengen og Vegard Breen har vært innom laget de siste fem årene, og Lunke har noen fått noen indikasjoner på hva som venter ham.

– Jeg har snakket litt med Stake Laengen om det, og jeg bodde med Vegard Breen i Girona da han kjørte i laget. Jeg tror det handler om å komme inn i den franske kulturen. Du kommer inn i noe nytt, så du må være tilpasningsdyktig. Du må gjøre det de gjør, du kan ikke gjøre det på din egen måte. Du får heller smile litt og følge dem.

– Det er veldig betryggende å ha en god kamerat i Barguil i tillegg. Han er den største stjernen i laget. Jeg føler meg ganske trygg, men det er selvfølgelig noe nytt og spennende.

Lunke har nå kun signert kontrakt for 2018, nettopp fordi han selv og laget ville se hvordan han glir inn i gruppa. Trønderen har startet med franskkurs på nettet, og gleder seg nå til første samling.

Den kommer neste lørdag, hvor rytterne og personalet møttes i Rennes i en fire-fem dager. Der skal de både bli kjent og teste utstyr. Lunke drar selv til Mallorca i ni dager i etterkant, før han drar hjemom om en tur før lagets andre samling i Calpe i midten av desember.

Tagget med: , ,

Les også disse