<b>DA HAN BLE OPPDAGET:</b> Det var gjennom strålende kjøring i Tour of Norway profflaget Delko Marseille først fikk opp øynene for Fredrik Strand Galta. Femteplassen på den fjerde etappen la grunnlaget for en fjerdeplass sammenlagt. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)

SLUTTER: Fredrik Strand Galta har ikke fått trent skikkelig siden mai på grunn av skader og sykdom. Nå har 24-åringen bestemt seg for å avslutte toppidrettskarrieren, i håp om å bli helt frisk igjen. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)

– Mitt livs beste avgjørelse

Magnus Wikan
Tips meg

Publisert 3.03.17 20:30

Del på    

Fredrik Strand Galta har funnet tilbake sykkelgleden etter returen til Team Coop.

(procycling.no): Stemningen er god i Team Coop om dagen. Med god hjelp fra lagkameratene, sørget Krister Hagen for en strålende start på sesongen forrige helg, da han kjørte inn til en fjerdeplass i 2.1-rittet Volta ao Alentejo.

Søndag håper Coop at de skal flyte videre på medgangsbølgen, når endagsrittet Grand Prix de la Ville de Lillers står for tur. Coop-gjengen drar til Frankrike med de samme ambisjonene som i Portugal, men laget har fått en liten forandring. Erlend Blikra erstatter storebror Håvard, som ikke er friskmeldt etter velten i Alentejo.

Dessuten er det usikkert om Fredrik Strand Galta blir med sørover.

– Vi tar en avgjørelse på lørdag. Personlig har jeg lite igjen for å bli, men vi ønsker jo å stille med fullt lag, sier 24-åringen til procycling.no.

Forkjølet

På morgenen før den fjerde etappen i Volta ao Alentejo var han snufsete da han våknet. Galta trodde det var en allergisk reaksjon, og bestemte jeg for å kjøre etappen. Men da han var tilbake på hotellet etter etappen, merket han at noe var galt.

Stavanger-karen hadde pådratt seg en forkjølelse, og stilte aldri til start på den siste etappen.

– Siden har jeg vel bare fått én time med trening, sier Galta.

Planen per nå er likevel at han skal kjøre det fransk endagsrittet i Frankrike. Han står i alle fall oppført i troppen. For Galta selv spiller ikke det så stor rolle, for i den store sammenhengen er forkjølelsen bare et bittelite tilbakesteg.

– Det passer aldri å bli syk, men akkurat nå er jeg inne i en så god periode at det ikke setter meg nevneverdig tilbake, sier Coop-rytteren.

Skeptisk

For på de etappene han kjørte i Portugal, viste den tidligere Delko Marseille-rytteren overraskende god form. Til tross for at sykdom på senhøsten tvang ham til å starte oppkjøringen en måned etter lagkameratene, hadde Galta mye krutt i beina – noe 16.-plassen på den andre etappen til Portel beviste.

– Han viste veldig lovende takter i Portugal. Han er der han skal være, til tross for at han ble satt tilbake av et virus i vinter, sier sportsdirektør Olav Aleksander Benjaminsen.

Han var forberedt på å gi Galta god tid til å finne tilbake til formen, og hadde i utgangspunktet tenkt til å vente med å la 24-åringen kjøre ritt til april. Men under vintertreningen viste Galta så gode takter, at han ba om å få starte sesongen med Alentejo.

– De var skeptiske, men lot meg kjøre. Det tror jeg var lurt. Jeg trengte å komme i gang, forklarer han.

En ny mann

Iveren har sin naturlige forklaring. Etter et tungt, sykdomspreget år som proff i Delko Marseille Provence KTM, har Galta funnet tilbake sykkelgleden denne vinteren. Returen til Team Coop har gjort ham godt.

– Det er nok mitt livs beste avgjørelse, uansett hvordan det går fremover. Jeg føler meg som en helt annen person, sier han, og legger til:

– Sykling er blitt kjekt igjen. Alt er bare kjekt.

MISLYKKET: Profflivet i Delko Marseille Provence KTM ble ikke helt slik Fredrik Strand Galta så for seg. FOTO: Procycling.no

Med fransk arbeidsgiver følte en pliktoppfølgende Galta seg nødt til både å trene og sykle ritt på skortende overskudd, og han fullførte bare åtte av 26 ritt. Sykdommen slapp aldri helt taket.

– Det gikk dårlig. Jeg ble syk, men jeg fikk jo aldri muligheten til å bli ordentlig frisk. Jeg fikk liksom aldri sjansen til å bli god. Det var en ond sirkel, forklarer Galta, som setter pris på å være tilbake i kjente omgivelser.

– Nå er alt mye roligere. I Coop er de mye mer opptatt av at jeg må ta det ro når jeg trenger det.

Hagen i storslag

Derfor vil det ikke være noen overraskelse om Galta ikke sitter på flyet til Frankrike lørdag. Selv uten den hjemvendte proffen stiller jo Team Coop med et godt lag, tross alt.

Under Grand Prix de la Ville de Lillers i fjor markerte Håvard Blikra seg med å gå i brudd og ende på syvende plass, men på grunn av velten i Alentejo må en annen stå frem i år.

Benjaminsen peker på Krister Hagen.

– I den formen han er i nå, så kan han gjøre det veldig bra. Han takler regn ganske dårlig, men forhåpentlig pakker han med seg en ekstra regnjakke, sier sportsdirektøren, som forventer seg en lignende rittutvikling som i fjor.

– Vanligvis er det bare en liten gruppen igjen i finalen, så der skal vi sitte. Vi har som mål at noen skal sette sitt preg på rittet, sier han.

Galta tror et annet norsk lag er ute etter å ta styringen.

– Det er vel Jokers første ritt for sesongen, så de vil nok vise at de kan ta kontrollen. Men vi er også kommet godt i gang, sier vestlendingen.

Team Coops lag i GP Lillers: Erlend Blikra, Krister Hagen, Fredrik Strand Galta, Philip Lindau, August Jensen, Ole André Austevoll, Even Rege og Øivind Lukkedal.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse