I HARDT VÆR: Team Sky-sjef Dave Brailsford. FOTO: Manuel Lopez, EPA

«Det er lett å la seg blende av store ord»

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 6.03.18 09:50

Del på    

KOMMENTAR: Knusende dopingrapport bør bli Brailsfords endelikt.

Det er lett å la seg blende av store ord. I en tid preget av omerta og på ryggen av et langt tiår – preget av doping – kom Team Sky inn i sykkelsporten som et friskt pust i 2010.

Jeg skal ikke legge skjul på at jeg også lot meg begeistre av det nye, britiske laget, med sine store ord. De skulle være sportens messias. De skulle være ultra-profesjonelle, gjøre alt annerledes, være helt åpne og viktigst av alt: de skulle være rene.

Åtte år senere later det til at det kun var fagre ord og løfter, og ikke mye mer enn det.

Medisinske fritak

De siste to årene har vært ekstremt turbulente for laget, siden hackergruppen Fancy Bears publiserte konfidensielle dokumenter om Bradley Wiggins og Chris Froomes medisinske fritak (TUE; therapeutic use exemption). Like etter kom også saken omkring den mystiske medisinske pakken som ble levert til Wiggins under Critérium du Dauphiné i 2011, kalt Jiffy bag-saken.

Froomes fritak var allerede kjent for offentligheten, men Wiggins’ fritak vekket reaksjoner. Tour de France-vinneren hadde nemlig fått tre fritak for kortikosteroidet triamcinolone (kenacort), i forkant av Tour de France (’11, ’12) og Giro d’Italia (’13).

For å få fritak for stoffet må man ha et genuint medisinsk behov, men det lar seg også gjøre å konstruere legeerklæringen som rettferdiggjør bruken. Stoffet er omtalt som et ekstremt potent prestasjonsfremmende stoff av tidligere dopingtatte ryttere som David Millar og Michael Rasmussen, som begge har fått fabrikkert medisinske fritak for stoffet under egne karrierer.

FØRSTE BRITISKE VINENR: Bradley Wiggins vant Tour de France i 2012. Like før rittet hadde han fått et medisinsk fritak for kortikosteroidet traimcinolone. FOTO: Tim De Waele (TDWSport.com)

Millar har uttalt at det ga en betydelig prestasjonsøkning og at det var så belastende for kroppen, at han bare kunne ta det én gang i året.

– Det ville utsette følelsen av utmattelse, korte ned restitusjonstiden og viktigst av alt, og ganske enkelt, det vil sørge for at vekten din dropper med ett eller to kilo. […] Kroppen vil kvitte seg med alt overflødig fett på svært kort tid. Det er et raskt og veldig effektivt dop på den måten, har Michael Rasmussen fortalt.

Mange mener at Team Sky har utnyttet systemet. I en fersk rapport fra komiteen for digitalt, kultur, medier og idrett (Digital, Culture, Media and Sport Committee) i Det britiske parlamentet – har man gransket om det kan ha forekommet doping i laget og dommen er knusende.

– Vi tror legemidler ble brukt av Team Sky, innenfor WADA-reglene, for å øke rytternes prestasjoner, er konklusjonen fra rapporten.

Utnytter systemet

Rapporten fokuserer i stor grad på bruken av triamcinolone, som mange vil ha fjernet fra fritakslisten, deriblant den nye UCI-presidenten David Lappartient.

– Fra bevisene som komiteen har mottatt, angående bruken av triamcinolone hos Team Sky i granskningsperioden – og spesielt i 2012 – mener vi det kraftfulle kortikosteroidet ble brukt for å forberede Bradley Wiggins, og muligens rytterne som skulle hjelpe ham, til Tour de France, påstås det i rapporten.

– Hensikten med dette var ikke å behandle et medisinsk behov, men for å forbedre forholdet mellom kraft og watt (watt per kg). Søknaden om det medisinske fritaket for triamcinolone for Bradley Wiggins, i forkant av Tour de France 2012, betød også at han fikk nytte av de prestasjonsfremmende effektene til stoffet under rittet.

LES OGSÅ: Hardtslående anklager mot Brailsford og Team Sky i ny dopingrapport

I rapporten skrives det at Wiggins hele ni ganger i løpet av en fireårsperiode kan ha blitt behandlet med triamcinolone, både i og utenfor konkurranse. Utenfor konkurranse trenger man ikke noe medisinsk fritak, for å ta stoffet. Stoffet brukes gjerne, som i Wiggins’ tilfelle, til å behandle allergiske lidelser.

– Så hyppig bruk av stoffet, gitt dets potensial som prestasjonsfremmer, stiller alvorlige spørsmålstegn ved David Brailsfords påstand om at Team Sky bare bruker medisiner for å behandle medisinske behov.

Team Skys handlinger er i tråd med WADAs (verdens antidopingbyrås) regelverk, men man tråkker tydelig over en etisk grense og utnytter systemet for å øke prestasjonen. Man kan hevde så hardnakket man vil at dette ikke er doping slik som regelverket er, men man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at dette er (doping)misbruk, ettersom prestasjonen får et signifikant løft.

I samme rapport konkluderer også DCMS-komiteen med at de ikke kan slå fast hva som var i den medisinske pakken som ble levert til Bradley Wiggins i 2011.

«Utilgivelig og uprofesjonell»

En rekke påstander og beviser begynner nå å hope seg opp mot laget. Det er en påfallende trend at laget til stadighet befinner seg i situasjoner relatert til doping.

Stikk i strid med deres eget premiss og uttalelser, gjennom årene.

Team Sky skulle nemlig ikke kunne assosieres med noen relatert til doping, da de laget ble grunnlagt. En såkalt «nulltoleranse». Derfor ble ryttere som David Millar, som brite et naturlig valg å hente inn, ikke funnet verdig en plass på laget.

Team Sky har gjentatte ganger presisert sine høye, etiske standarder. Men ikke alle grep som er blitt gjort lever opp til standardene de selv valgte å sette. De har flere ganger hatt personer med dopingrelasjoner i sitt mannskap. Mest oppsiktsvekkende er den tidligere Rabobank-legen, Geert Leinders, som var lege i laget i 2011 og 2012. Et Google-søk ville være nok til å spore en viss risiko i å ansette han. I 2015 ble han utestengt fra all idrett på livstid, for å ha bistått ryttere med doping i Rabobank.

Laget har det største budsjettet i World Touren og at de ikke klarer å fremlegge bevis for hva som var i pakken som ble levert til Bradley Wiggins er skremmende. Det samsvarer ikke med den profesjonaliteten laget påstår de har og det er ufattelig at man ikke har full kontroll på alle detaljer. Samtidig befinner man seg også i en pågående, potensiell dopingsak med Chris Froome.

BRØT DOPINGREGLEMENTET: Chris Froome avga en urinprøve med for høye verdier for astmamedisinen salbutamol under Vuelta a España i 2017. Saken har ennå ikke vært oppe til behandling. FOTO: Tim De Waele (TDWSport.com)

– Team Skys uttalelser om at trenere eller team-managere i stor grad er ukjent med metodene brukt av det medisinske støtteapparatet for å forberede proffsyklister til store ritt virker utrolig, og inkonsekvent med det originale målet om å ‘vinne rent’, og opprettholde de høyeste etiske standarder i sporten.

Videre sier rapporten at Brailsford har styrt laget på en «utilgivelig og uprofesjonell» måte. Det siste året har han gått hardt ut mot journalister som har vært kritiske til Team Sky og blant annet boikottet journalister fra sykkelnettstedet Cyclingnews.com fordi «dere har skrevet dritt om meg».

Ikke veldig åpent, slik laget opprinnelig skulle operere.

Når jiffy bag-saken dukket opp, reagerte Brailsford med å forlede Matt Lawton, Daily Mail-journalisten som avslørte leveringen av pakken. Først skal han ha sagt at bussen med Wiggins hadde kjørt fra rittet, før pakken ankom. Så at pakkens bærer, Simon Cope, hadde vært i Frankrike for å besøke Emma Pooley. Ingen av delene stemte. Som en siste utvei skal Brailsford ha prøvd å vri seg unna, med å tilby en oppsiktsvekkende sak om et konkurrerende lag i retur.

Ikke kompatibelt med sportens fremtid

Team Sky skulle være et stort steg vekk fra råttenskapen som har preget sykkelsporten i flere tiår, men nå er de i ferd med å bli dratt ned i gjørma selv. Løftene de selv ga blir ikke fulgt opp og flere av avsløringene som kommer er katastrofalt dårlige nyheter for sportens allerede dårlige image.

Laget er diskutabelt sportens mest suksessfulle, med seier i Tour de France i fem av de seks siste utgavene. I lys av rapportene og påstandene fra de siste årene tegner det et bilde av en sport hvor juks fremdeles er normen – i hvert fall om skal vinne Grand Tours.

Lagets ethos er i ferd med å skylles  bort og det må snart noen stå til ansvar for. Gitt kritikken i rapporten og måten Dave Brailsford har styrt laget på, tilsynelatende uten kontroll, holder ikke mål. Det er en gjengående trend at laget er assosiert med doping, og tiden hvor dette kunne bortforklares som tilfeldigheter er for lengst forbi. Sporten må bevege seg bort fra dette.

– Jeg er meg selv i speilet, jeg går ikke gjennom dette i blind og helt naivt tror jeg bare kan fortsette. Jeg setter høye standarder for meg selv. Hvis jeg ikke kan gjøre hva jeg satte ut for (å gjøre), så vil jeg tenke på det når vi kommer dit, sa Brailsford i 2017.

Den tiden har nå kommet Sir Dave og det er på tide at du tar din hatt og går, for sykkelsportens beste. Slikt lederskap er ikke forenlig med sportens fremtid. Denne rapporten bør bli avslutningen på Brailsfords kapittel i Team Sky.

Knut Andreas Lone, journalist hos procycling.no.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse