Prøv Procycling Pluss idag

HVEM FALLER FOR FRISTELSEN? Liège-Bastogne-Liège kan for første gang håpe på besøk av enten Peter Sagan eller Greg Van Avermaet. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Slik blir La Doyenne-avslutningen i Liège

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.01.19 13:16

Del på    

En invitasjon til Sagan, Van Avermaet og Matthews.

(procycling.no): Å inkludere flere av sykkelsportens aller største stjerner, har nok vært en av målsettingene når målgangen i Liège-Bastogne-Liège for første gang siden 1991 legger målgang til sentrum av Liège.

Den gangen stakk Moreno Argentin av med seieren etter å ha vunnet en spurt mellom fire mann.

Fram til nå har bakkene underveis – og passasjen videre inn mot mål, ført monumentseieren utenfor rekkevidden til navn som Peter Sagan, Greg Van Avermaet og Michael Matthews.

Når passeringen av Côte de la Redoute og Côte de la Roche-aux-Faucons gjøres unna med henholdvis 37 og 15 kilometer igjen til mål (Roche-aux-Faucons er den siste bakken), vil rittet være mer åpent enn på lenge.

På tide med et steg til siden

Siden 2006 har Alejandro Valverde vunnet Liège-Bastogne-Liège ved fire anledninger, men hver gang har også målgang vært lagt til Ans.

Små endringer har blitt gjort på ruta og sammensetningen av bakkene, men den kjøresterke og relativt spurtsterke spanjolen har likevel kjørt inn til topp 3-plasseringer fire av de siste seks årene.

Med 38-åringens hegemoni under hardt press fra 12 år yngre Julian Alaphilippe, var det kanskje også på tide for arrangøren å ta et steg til siden, hvis ikke hadde kanskje franskmannen vist seg å bli like dominerende som Movistar-kapteinen har vist de siste årene.

Sagan vurderer Liège

I etterkant av bolken mellom Milano-Sanremo og Paris-Roubaix, har Peter Sagan alt vist interesse for å innlemme Ardennene som en del av vårprogrammet sitt.

Dog vil han klokelig antesipere formutviklingen og vurdere kursen videre i etterkant av «Helvete i nord».

Etter 27 år utenfor sentrum av Liège er nå det nå klart at rittet de neste fem åra avsluttes nedover Boulevard d’Avroy. Det var også her den andre etappen av Tour de France ble avsluttet i 2017. En relativt grisete inngang var det for et såpass stort felt, men uansett var det Marcel Kittel som trakk det lengste strået ved den anledningen.

– De siste 15 kilometerne vil foregå i en variasjon av utforkjøringer, bakker, svinger og forhøyninger, uttaler Jean-Michel Monin i ASO til lavenir.net noe som indikerer at inngangen til Liège kanskje ikke er så strømlinjeformet som den ser ut på profilen.

I forhold til fjorårets trasé er ikoniske Côte de Saint-Nicolas noe overraskende utelatt. Bakken er kjent for sin trange passasje, yrende folkeliv og store flagg.

Samme avslutning for jentene

Én ting som i hvert fall er sikkert, er at oppløpet i Liège er flatt, noe som kan få ryttere som Peter Sagan eller Coryn Rivera (i kvinneutgaven) til å drømme om en monumental opptur i den slitne, belgiske byen. Kvinnene benytter seg av de siste 35 kilometerne av mennenes utgave, og totalt 138,5 kilometer.

Michael Matthews kjørte for øvrig alle Ardenner-klassikerne i fjor og ble nummer fem i La Flèche Wallonne, mens Greg Van Avermaet har for vane å hoppe bukk over det hele i etterkant av Amstel Gold Race.

ASO har også kunngjort at Cofidis, Euskadi-Murias, Israel Cycling Academy, Rally UHC Cycling, Sport Vlaanderen-Baloise, Wallonie-Bruxelles og Wanty-Gobert inviteres til La Flèche Wallonne, mens Arkéa Samsic, Cofidis, Direct Energie, Sport Vlaanderen-Baloise, Vital Concept-B&B Hotels, Wallonie-Bruxelles og Wanty-Gobert ønskes velkomne til Liège.

PS: Nytt av året for La Flèche Wallonne er tre passeringer av Mur de Huy. Den første med 58 kilometer igjen, den andre med 29 og siden målgang.

Tagget med: , , , ,

Les også disse