PANGSTART: Alexander Kristoff har kommet meget godt ut startblokkene denne sesongen. Sammen med sin nye lagkamerat Jacopo Guarnieri (til venstre) har nordmannen vunnet tre etapper på fem dager i Tour of Qater. Trener Stein Ørn sier Katjusja-rytteren er på et høyere fysisk nivå enn før. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Kristoffs trener forklarer pangstarten

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 12.02.15 16:35

Del på    

«Team Kristoff» mobiliserer på flere fronter for å vinne Flandern rundt.

Alexander Kristoffs har fått en formidabel sesongåpning i Tour of Qatar. Tre etappeseire og et opphold i ledertrøyen skaper store forventninger til 27-åringen fra Stavanger foran klassikersesongen i vente.

Kristoffs favorittstatus foran de store klassikerne er nå en udiskutabel kjensgjerning, ifølge trener og stefar Stein Ørn. Fordelene ved å være en underdog er borte, mens fait accompli stjernestatus er noe man er nødt til å leve med etter monumentsuksess i Milano-Sanremo og etappeseire i Tour de France. Kristoff tar gjerne en ny Sanremo-seier, men aller høyest henger Flandern rundt.

Team Kristoff mobiliserer på mange fronter og den sterke åpningen er synergieffekten av flere grep. For å samkjøre klassikerlaget rundt Kristoff har alle rytterne fulgt samme treningsopplegg denne vinteren. Ørn sitt opplegg. Signeringen av Jacopo Guarnieri ser også ut til å være vellykket. Italieneren har vært sterk og til god støtte for Kristoff i spurtene så langt. Forbedringer er gjort på utstyrsfronten også. Posisjonen på sykkelen er mer aerodynamisk. Men viktigst av alt, hovedpersonen selv er også på et høyrere nivå.

– Ettersom Alex er en selverklært «slow starter», er du overrasket over hvor sterkt han åpner i år?

– Nei, ikke veldig. Med det mener du implisitt at han vil ha bedre formutviklingen også. Og det er ikke sikkert at formutviklingen blir annerledes enn den har vært tidligere. Jeg tror han har nådd et bedre formnivå og befinner seg på et fysisk høyere nivå enn tidligere. Men nivået relativt de andre vil nok jevne seg litt ut over tid. I går så vi Kittel slite etter å ha kommet fra Australia. Resultatene til Alexander er heller ikke bare uttrykk for en bedre fysisk kapasitet, men også at han får en helt annen støtte nå enn tidligere, sier Ørn.

– Katjusja virker bedre samkjørt enn tidligere.

– I fjor (i Qatar) var han uheldig og veltet, og da trekker man seg seg litt i konfrontasjonene i feltet. Men da hadde han heller ikke i nærheten av den samme statusen som han har nå. Nå får han mer plass til å manøvrere seg, særlig når feltet pakker seg sammen. Katjusja jobber også mye bedre sammen. Før forsvant de ofte når det ble kjørt hardt på de siste kilometerne. I går så vi hvordan de taklet formasjonskampen mye bedre. Paolini fungerer bra som road captain, men ha har ikke lenger den samme kapasiteten til å takle de siste hektiske kilometerne. Marco Haller er ung og god, men mangler litt av den tøffheten som er nødvendig. Guarnieri gjør en stor jobb der og gjorde en super bra jobb med å bringe Alexander opp igjen på slutten av etappen i går. Kapasiteten hans er god nok til å få Alexander fremover på de siste 1000 meterne. Det er veldig oppmuntrende å se hvordan strukturen i laget begynner å sette seg.

– Sitter Alexander bedre med i sidevinden enn før fordi han er fysisk sterkere? Eller har han brutt ned noen mentale barrierer også?

– Han er fysiske bedre ja, men han sitter også mer aerodynamisk på sykkelen. Vi så det allerede på treningen i vinter at han sitter i en mer aerodynamisk posisjon og at han kjører på lavere wattverdier. Luftmotstand er en veldig viktig del av syklingen, og selv om det fysiske er avgjørende, må man også jobbe med de ytre tingene. Der har veldig mye falt på plass i vinter, hvilket viser seg i wattverdiene hans.

– Han sa etter seieren på den andre etappen at han var ikke over syregrensen før oppløpet omtrent. For mange var det en av de hardeste dagene de har hatt.

– Svaret på det ligger nok i kombinasjonen av bra utstyr og at han er bedre trent enn noen gang. Han har reist en del i vinter, men har han har opprettholdt formen fra i sommer fordi han har trent kontinuerlig gjennom vinteren. Ikke like intensivt hele veien, men likevel holdt det gående jevnt. Hvis man skal bygge opp kapasitet over tid, kan man ikke ha lange avbrekk. Dette rittet (Qatar) er viktig for å finspisse fysikken, den mentale biten og måten laget jobber sammen. Og alt ser veldig lovende ut. Sagan burde jo ikke tapt mot Alex i går. Sagan fikk et perfekt opptrekk, mens Alex åpnet tidlig i motvinden. Det var nok en superknekk for Sagan og en sterk markering innad i feltet om at Alex blir en av favorittene.

– Og Sven Erik (Bystrøm) har også kommet veldig godt i gang?

– Sven Erik er veldig imponerende. Dette er første rittet hans med skikkelig WorldTour-nivå og han ligger som femtemann i ungdomskonkurransen. Han kjører som det skulle vært hvilket som helst ritt og det er meget imponerende. Han har tatt steget på en formidabel måte. Mer innad i laget er det også bra. Klassikergruppen har fått trent mer sammen med Alex og Sven Erik. De fulgte vårt opplegg på samlingen i Spania sist og det tror jeg gir resultater.

– Kan du avsløre noen spesifikke tegn ut i fra treningen hans i vinter at han kommer til å forbedre femteplassen i Flandern?

– Ikke annet enn at han leverer wattverdier på nivå med sist sommer. Og med vinterklær og full påpakning er det veldig bra i seg selv. Det betyr at han absorberer treningen svært godt. Han tåler mer og mer trening. Etter hver treningsperiode ser vi en også økning i prestasjon. Han har hatt ingen skader eller sykdom, hvilket vil si at han har hele tiden vært i balanse. Både han og Sven Erik blir sterkere av å kjøre løp. Et ritt med belastning er til fordel for dem når de gjennomfører så bra som de gjør.

– Alexander overrasket seg selv litt med prestasjonen i Flandern i fjor og følte at han kanskje var litt for avventende på Paterberg. Deler du den oppfatningen?

– Alex er ekstremt flink til å kjenne på kroppen hvor grensen går. Jeg har respekt for hans evne til å føle hvor maksbelastningen ligger. Hvis han presser seg for langt går det utover prestasjonen. På Kwaremont i fjor kjørte han maks det han kunne, og på Paterberg hadde han kapasiteten til å følge de beste. Hvordan vi skal forbedre den biten har vært fokuset på treningen i vinter. Å stå det løpet. Han må ha kapasitet til å skape noe på egen hånd, for ingen vil ha han med inn på oppløpet. Han er nødt til å utvide repertoaret.

– Han regnes ikke som en ren spurter i dag, men slo igjennom som en da han var ung. Tror du den naturlig avventende innstillingen som spurtere ofte har kan være et hinder for han i Flandern for eksempel?

– Nei, det tror jeg ikke. Dette har vi vært veldig bevisst på hele karrieren, og hele sykkelutviklingen hans er basert på å eliminere den problemstillingen du nevner der. En avventede innstilling kan også være viktig. Han har en veldig sterk spurt og det er viktig å holde kniven skarp. Det handler om å kjenne kroppen sin. Og Alex slipper seg ned med en gang han vet at seieren er utenfor rekkevidde. Da velger han heller å hvile seg. Samtidig har han vist større evne til å mobilisere mot slutten av ritt. Han kan skape mulighetene på egenhånd. Repertoaret hans blir større hele tiden.

– Klarer han nå å se for seg hvordan han kan henge med de beste på Kwaremont og Paterberg?

– Et av hovedmålene for utviklingen hans er at han skal klare det, og utvikle egen kapasitet for å kjøre mer offensivt. Men han trenger ikke alltid å gjøre det. Han er veldig sterk i en spurt. Nå er det sjeldent at Flandern avgjøres i en spurt. Men skulle han klare å henge på hjulet til (Fabian) Cancellara på Paterberg er det langt fra sikkert at Cancellara kommer til å kjøre med Alex. Den type konstellasjoner er problematisk på grunn av Alex sin sterk spurt. Cancellara vil nekte, de andre kommer opp, og Alex må mobilisere på ny. Da kan han slite seg ut og plutselig er løpet kjørt. Det kan bli problemet vårt.

Tagget med: ,

Les også disse