Prøv Procycling Pluss idag

ENDELIG! Alexander Kristoff slo tilbake med seier i Drammen. Og fikk sammenlagtrøya med på kjøpet. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

Kristoffs lettelse i Drammen: – Ekstra godt når du nesten kastet det bort

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 1.06.19 19:53

Del på    

Etter mye nesten fikk Kristoff den etterlengtede etappeseieren i Tour of Norway.

DRAMMEN (procycling.no): Tour of Norway hadde vært en saga om nesten-seirer for Alexander Kristoff før den femte etappen. Han selv var rimelig forbanna etter at han følte de «kastet bort muligheter» etter den fjerde etappen.

Da seieren endelig kom i massespurten i Drammen var det et realt jubelbrøl som kom fra Kristoff, som måtte grave nedover etasjene for å i det hele tatt være i posisjon til spurten. 

– Det var nesten stang ut i dag også, da jeg falt av feltet en stund. Da er det ekstra godt når du klarer å dra det i land, etter at du nesten har kastet det bort. Når det sitter langt inne er det ekstra godt, og det har jo sittet ganske langt inne i dette rittet. Det har vært mye nesten og vi har ikke fått det helt til å stemme, men i dag stemte det mot slutten, sier en lettet Kristoff.

Stivnet på den innlagte spurten

Som på fredagens etappe gikk det flere mil før bruddet gikk, men det var i bakken opp fra Notodden og mot Meheia med 75 kilometer det virkelig ble satt fart fra Lotto Soudal.

– Der klarte jeg faktisk å sitte med, så jeg trodde vi hadde ristet av de fleste spurterne. Men da jeg så meg tilbake etter den innlagte spurten var de alle der, så da var jeg litt skuffa.

For over toppen av Meheia var det Marc Hirschi (Sunweb) og Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick-Step) som ledet an. De to var også først over den innlagte spurten ved Kongsberg. Dermed var det ett sekund igjen å kjempe for, som Edvald Boasson Hagen og Kristoff gjorde opp om. 

– Jeg hadde lest meg opp på den første, men jeg hadde ikke tenkt at man skulle kjempe om bonussekund på den andre. Hadde jeg visst at det var så mye oppover hadde jeg nok droppet det. Jeg stivnet godt og kjente at det her ville jeg ikke bruke mer krefter på, sier han med et smil.

Timet avslutningen bra

Det kan også ha vært grunnen til at han fikk den tøft i den siste bakken opp fra Vestfossen med drøyt 20 kilometer igjen.

– Jeg kom litt langt bak over toppen og så sprakk det opp i sidevinden. Da var det vanskelig å tette luka, men heldigvis var Sven (Erik Bystrøm) og (Roberto) Ferrari ganske sterke. Vi kom oss rimelig kjapt tilbake, men jeg måtte ta en del føringer selv også.

Kristoff fryktet en stund at de skulle bli jaktende i et ingenmannsland, men da de kom seg over Drammenselva og fikk vinden i ryggen klarte de å ro seg inn igjen. Etter å ha gjemt seg i samlet flokk i bakre del av feltet fikk de også restituert seg, og inn mot spurten fikk Bystrøm og Ferrari levert Kristoff i en god posisjon.

– Jeg følte jeg også timet det bra i avslutningen. Jeg følte jeg hadde rimelig kontroll, men jeg vet ikke hvor mye krefter Halvorsen og Hodeg hadde. Jeg følte jeg hadde kontroll på Edvald i hvert fall, men jeg vet ikke helt hva som skjer bak meg.

– Edvald gikk til rundt 300 meter. Det er litt langt når det er motvind, men han hadde jo også en spurt på 500 meter i Kristiansand som så veldig sterk ut, så du vet aldri med ham.

Har hengt med over Knestang/Smeden tidligere

Med seieren overtok han også ledelsen i sammendraget før avslutningsetappen til Hønefoss. Der er det kombinasjonen Knestang og Smeden, med toppunktet 11,6 kilometer fra mål som blir den store utfordringen.

– Alt er jo mulig, men jeg har følt meg litt tung i bakkene. Jeg kjenner Knestang-bakken, så jeg vet hva som venter. Første halvdel passer meg egentlig ganske greit. Der er det såpass bratt at alle sliter og det går mer på styrke. Det er nok den Harehaugveien (Smeden) som nok blir en større utfordring, når du skal oppover i to minutter til.

– Jeg vet jeg har hengt med der i Tour of Norway tidligere, i 2013. Jeg vet det er mulig, men da var nok nivået på feltet noe lavere, mens jeg var i bedre form den gang. Jeg frykter at det blir for tøft. Jeg kan ikke forvente at det skjer underverker til i morgen, men vi skal prøve å beholde den. Hvis ikke har vi Sven som kan gå med de beste om det sprekker opp.

I 2013 vant han, som han sier, etappen til Hønefoss med Knestang/Smeden som siste bakke, foran Sondre Holst Enger og Edvald Boasson Hagen.

Tagget med: , ,

Les også disse