HAR HJULPET HVERANDRE: Med det er fremdeles ikke sikkert at Alexander Kristoff og Fernando Gaviria forblir lagkompiser neste sesong. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

Kristoff etter UAE-forlengelsen: – Føler jeg får nok plass på laget

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 2.07.19 23:24

Del på    

31-åringen vedgår samtidig å ha lagt vekk ambisjonene om å være førstespurter for de kommende årene.

SUNDVOLDEN HOTEL (procycling.no): Det var lite som tydet på at Alexander Kristoff skulle signere en ny kontrakt med UAE Team Emirates allerede før årets Tour de France da Fernando Gaviria kom inn på laget i fjor høst, men etter en solid vårsesong valgte Kristoff å signere under på en ny toårskontrakt med laget i Tour de Suisse.

På det personlige planet trivdes Kristoff også i laget i fjor, og på den sportslige siden har ikke signeringen av Gaviria bydd på de største utfordringene. De to utfylte hverandre på en god måte i vårklassikerne, hvor colombianeren også spilte en viktig rolle i Kristoffs seier i Gent-Wevelgem.

– Hvorfor falt du ned på å forlenge kontrakten med UAE?

–  Jeg føler at jeg får nok plass i laget. I klassikerne kjører Gaviria side om side, men jeg følte at samarbeidet fungerte ganske bra sammen med han. Jeg ser også at jeg blir eldre, så om jeg skal bytte lag for eksempel til Lotto eller et annet lag så er jeg fort andrespurter i mange lag. Så det har ikke så mye å si sånn sett om jeg skal spurte for Caleb Ewan, Gaviria eller hvem ellers det måtte være. Så da trives jeg også veldig godt i laget. Det er god stemning og laget er på vei opp med bedre resultater.

Etter en sesong med kun tolv seirer i fjor, har UAE allerede vunnet 21 ganger denne sesongen.

– Jeg føler jeg får god støtte fra ledelsen også. Kanskje ikke i spurtene som i Tour de Suisse der jeg ikke har noen sisteopptrekker, men jeg har jo fått lovnader om at det skal forandre seg til neste år og at de skal få inn flere dedikerte folk for spurtopptrekk både for meg og Fernando. Så får vi håpe at de holder løftet, sier Kristoff.

ANNONSE: Sikre deg full tilgang til årets sykkelsesong med Eurosport Player. Få tilgang her!

– Det du ser nå er at det har vært veldig positiv utvikling i UAE, som jo også er litt av grunnen til å forlenge kontrakten. Relasjonene er mye bedre og erfaringen som har blitt bygget over tid har gitt kunnskap om hverandre, som også vil gjøre at prestasjonene til Alexander blir bedre. Alexander er på et fysisk veldig høyt nivå nå, og nå legger laget i mye større grad til rette for at han kan få resultatene man ønsker. Det er en mye større grad av tillit, sier trener og stefar Stein Ørn.

Ønsker seg sterk klassikertype inn på laget

I fjor ønsket også Kristoff forsterkninger rundt seg selv, men endte i større grad med å bli nedgradert da Gaviria kom inn. I etterkant av Milano-Sanremo var Kristoff igjen ute og sa at gjerne ønsket seg en gjenforening med danske Michael Mørkøv, men Kristoffs gamle opptrekker fra Katusha-tiden hørte aldri noe fra UAE og har nå forlenget kontrakten med Deceuninck-Quick-Step.

Les også: Kristoff krever forsterkninger for å fortsette i UAE

Ryktebørsen har så langt knyttet Gavirias tidligere opptrekker, Maxi Richeze, til UAE.

– Jeg tro de har sett at de trenger mer dedikerte hjelpere. Vi har jo en del spurtere. En rytter som Consonni er ikke en typisk opptrekker. Eller Philipsen, som nå skal til Tour de France. De kan jo bli det, men foreløpig er de vant til å spurte selv. Vi trenger den type ekspertise og erfaring. Det er vanskelig å få en ung rytter som ikke har gjort det mange ganger til å prestere på toppnivå. Du trenger mye erfaring. Det er det en type som Mørkøv eller Richeze har ekstremt mye av. Så det er jo sånne type ryttere vi gjerne skulle hatt flere av.

ANNONSE: Sikre deg full tilgang til årets sykkelsesong med Eurosport Player. Få tilgang her!

Selv har han også spilt inn navn til lagledelsen, og han forteller at han ønsker seg en rytter med egenskaper som kan hjelpe Kristoff både i klassikerne og i en massespurt. I fjor var det Jürgen Roelandts som toppet ønskelisten, men han dro til Movistar for å kjøre for egne sjanser i vårklassikerne.

– Jeg ser helst etter en kombinasjon. Så jeg ønsker egentlig en litt sterk opptrekker som også kan henge med i klassikerne. En som kan gjøre samme jobb som Luca (Paolini) hadde vært fint. Men det finnes jo ikke så mange av.

DRØMMEHJELPEREN: Helt siden Kristoff og Paolini skilte veier etter at italieneren testet positivt for kokain under Tour de France i 2015, har Kristoff jaktet en mann som kan hjelpe ham på samme måte. Foto: Tim de Waele

– Føler at jeg begynner å dra litt på årene

Fredag fyller Kristoff 32 år. Når den nye kontrakten med UAE går ut i 2021 vil han altså være 34 år, og med Fernando Gaviria som lagkamerat betyr det at han ikke kan forvente å få det prioriterte programmet som spurter de kommende årene. 

– Har du lagt vekk ambisjonene om å være førstespurter?

– Ja, jeg har egentlig lagt det litt vekk. Fernando er jo raskere enn meg. Han har jo i hvert fall vært det, men han må jo få trent for å prestere. Men jeg satser på at det går i orden. Jeg tror han skal være tilbake i lett trening. Men jeg føler at jeg begynner å dra litt på årene. Jeg merker det litt, selv om wattverdiene har blitt bedre inn mot Tour de France enn de har vært tidligere i år. Men i forhold til et par år siden så har jeg litt lavere peak kanskje. Jeg har prøvd å beholde det så godt som mulig, og det er ikke dårlig. Jeg har jo vunnet like mye i år som jeg gjorde i fjor blant annet. Så sesongen har vært god, men i forhold til 2014 så mangler jeg kanskje 50 mot 100 watt på toppen.

ANNONSE: Sikre deg full tilgang til årets sykkelsesong med Eurosport Player. Få tilgang her!

Tagget med: , ,

Les også disse