Prøv Procycling Pluss idag

DEN NYE SLAGPLANEN: Joaquim Rodriguez har reist videre til Bahrain-Merida. Under sommerens Tour de France er det nå Tony Martin og Alexander Kristoff Katusha-laget fester sin lit til. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Kristoff om Tour de France: – De bygger laget rundt meg

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 5.12.16 11:11

Del på    

Katusha stiller uten sammenlagtkandidat.

(procycling.no): Etter alle solemerker blir det Alexander Kristoff som leder Katusha i sin totalt 5. opptreden i Tour de France, neste sommer.

Under lagets presentasjon i Calpe ble to navn løftet fram når verdens største etapperitt var samtaletema:

– Vi har ikke snakket konkret om laguttaket, men det blir et lag rundt meg og så er målet gul trøye til Tony Martin i starten av løpet, sier 29-åringen til procycling.no.

Første gang uten sammenlagtrytter

Katusha sender Ilnur Zakarin, vinner av den 16. etappen i årets tour, til Giro d´Italia og Vuelta a Espana.

Det betyr at Kristoff for første gang i karrieren slipper å forholde seg til en sammenlagtrytter i Tour de France-sammenheng.

Fra Kristoff måtte klare seg på egenhånd under den første opptredenen i touren i 2013, har han også opplevd å ha mellom tre og fire menn til rådighet foran de hektiske massespurtene.

Her er Kristoffs sesongplan!

Men hver gang Stavanger-mannen har blitt tatt ut til Tour de France, har han hatt Joaquim Rodriguez ved sin side.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAR HATT MYE Å SI: Joaquim Rodriguez har syklet ved Alexander Kristoff de siste fire sesongene. TDF / © Tim De Waele

HAR HATT MYE Å SI: Joaquim Rodriguez har syklet ved Alexander Kristoff de siste fire sesongene.
TDF / © Tim De Waele

Det er et faktum at Kristoff ikke har tatt etappeseirer i rittet siden 2014. Da fikk han hjelp av lagkameratene underveis, men en suksessformel for Kristoff har vært å slå til på lange, klassikerliknende etapper gjerne inn i tourens andre uke.

Da vil det også variere litt hvor mye lagkameratene er i stand til å hjelpe, fordi det ofte blir mann-mot-mann på slutten av disse etappene.

De to siste sesongene har Katusha forsøkt å bygge et spurtopptrekk rundt Kristoff – uten å lykkes i stor grad. Spørsmålet er om de faller for den fristelsen igjen med et par ekstra mann til rådighet.

Harmonerer med Kristoffs ambisjoner

Det er opplagt at 2017-utgaven av Katusha vil ha mer kjørestyrke enn årets, men blant andre Martin, Nils Politt og Reto Hollenstein om bord.

Under neste års Tour de France kan det bli en anvendelig ressurs, ettersom det dukker opp mange etapper der bruddet vil ha en reell sjanse til å holde unna for feltet bak.

En annen ting som harmonerer godt er Martins ambisjoner under åpningsetappen og videre utover den første Tour de France-uka. Å forsvare en eventuell gul trøye går neppe på bekostning av nordmannens ønsker:

– Vi har muligheten til å få til begge deler. Tony Martins store mål er prologen, og deretter å forsvare den gule trøya. Det kan vi fortsatt gjøre, selv når vi jobber for etappeseirer for Alexander. Jeg tror vi har en veldig interessant utgave av Tour de France foran oss, påpeker sportsdirektør Torsten Schmidt overfor procycling.no.

Fullt fokus mot etappeseirer

Ikke før på den femte etappen støter rytterne på den første bakkeavslutningen.

La Planche des Belles Filles holder 8,5 prosent over 5,9 kilometer. Her vant Vincenzo Nibali under 2014-utgaven av rittet.

Martin er ingen rendyrket klatrer, så det vil etter hvert si at mesteparten av fokus flyttes over på Kristoff – og i tillegg sikkert også et og annet forsøk på å kjempe om seirer på bruddetapper.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FOLLOW THE LEADER: Ilnur Zakarin, Tony Martin og Alexander Kristoff er ute og sykler sammen med lageier Igor Makarov under lagets samling i Calpe. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

FOLLOW THE LEADER: Ilnur Zakarin, Tony Martin og Alexander Kristoff er ute og sykler sammen med lageier Igor Makarov under lagets samling i Calpe. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Å slippe delt fokus med en sammenlagtrytter vil være en vesensforskjell for Kristoff.

– Hvert år tar vi ut en bruttotropp med 14 navn til Tour de France. Det som er klart nå er at Ilnur Zakarin i utgangspunktet ikke legger opp treningen for å komme i form til Tour de France. Han satser i stedet på giroen (og vueltaen). Det betyr at vi ikke tar en sammenlagtrytter med oss. Det gir mer frihet til rytterne som blir med og fullt fokus mot etappeseirer, klargjør Schmidt.

Kristoffs arbeidsgiver sykler neste sesong under sveitsisk flagg og benyttet høsten til å hente inn 10 ikke-russiske nyervervelser.

The German Connection

Martin er åpenbart den største profilen, og tempoverdensmesteren passer som hånd i hanske til den 13 kilometer lange åpningsetappen i Düsseldorf.

31-åringens overgang fra Etixx-Quick Step til Katusha, var like mye et ønske om å bytte ut Specialized med Canyon.

Også det et tysk merke. Med ord på seg for å produsere de råeste temposyklene i hovedfeltet.

Med Nils Politt, som overbeviste stort som neoproff alt om bord, og med Rick Zabel og Marco Mathis som nykommere i neste års stall, er The German Connection i høyeste grad relevant i Kristoffs mannskap.

– Som tysker selv, synes jeg det er veldig bra. Jeg har kjent til Alpecin som sykkelsponsor tidligere, og det er hyggelig å få dem inn som navnesponsor. Canyon er også et tysk merke, og det følger det litt naturlig med det at det også blir med noen tyske ryttere, sier Schmidt.

Positivt innstilt til tempoprosjekt

Med Martins inntreden følger også et økt fokus mot temposykling. Prosjektet var allerede i gang under VM i lagtempo i Qatar, der både Kristoff og Sven Erik Bystrøm var i aksjon.

Kristoff føler sågar at temposatsingen også kan slå positivt ut for hans eget vedkommende i framtida.

– Det er kanskje noe som kan vippe ting i min favør i et ritt som De Panne. Der vant jeg sammenlagt en gang, og har også gjort det bra på tempo, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<b>VISTE HVEM SOM ER SJEFEN:</b> Alexander Kristoff markerte at han er på vei mot formen da han tok denne etappeseieren under Tour de Suisse. Nå har Katjusja funnet ut hvem som skal hjelpe ham fram i massespurtene under årets Tour de France. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

TIL TOPPS: Alexander Kristoff vinner her en etappeseier under Tour de Suisse under Tour de France-oppkjøringen i 2015. Fortsatt står han bare med to etappeseirer i touren – de stammer fra 2014-sesongen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Et godt resultat under korte prologer kan også bane vei for å innta ledertrøya under et av de store etapperittene en gang i framtida. Men foran neste års start i Düsseldorf vil det være forbeholdt tempospesialister som Martin:

– Temposykling er helt klart et satsingsområde for oss neste år. Selvsagt for Tony Martin og hans mål om gul trøya i starten av Tour de France, men også foran VM i lagtempo i Bergen. Vi har tre tempoverdensmestre på laget (Martin, Mads Würtz-Schmidt og Marco Mathis), i tillegg har vi Nils Politt, Reto Hollenstein og Kristoff, som også er gode temporyttere. Det er egenskaper vi også vil dra nytte av på landeveien og det kan hjelpe Alexander under for eksempel De Panne.

Potensielt dødelig duo i klassikerne

Under klassikerne får Martin og Kristoff muligheten til å bli bedre kjent før det som venter senere i sesongen.

Tyskeren har vanligvis siktet seg inn mot Baskerland rundt og Ardenner-klassikerne, men foretok et stilbrudd i fjor og kjørte et fullt brosteinsprogram.

Han fikk en avgjørende rolle da han havnet foran splitten under Paris-Roubaix. Sportsdirektøren håper selvsagt de to finner tonen på et så tidlig stadium i sesongen som mulig:

– Tonys inntreden vil gjøre klassikerlaget vårt mye sterkere. Dersom både han og Alex holder seg friske og ankommer starten av klassikerperioden i godt slag, vil det være vanskelig for utfordrerne våre å vite hvordan vi spiller det hele ut. Han har blitt verdensmester flere ganger og har vist hvordan han kan være den avgjørende faktoren i slike ritt. Jeg håper selvsagt vi har tatt noen store seirer allerede når vi krysser av for mars og april på kalenderen, sier Schmidt.

Tagget med: , , , ,

Les også disse