SÅ NÆRT, SÅ FJERNT: Kristoff måtte se Groenewegen passere ham på målstreken. FOTO: David Ramos/Getty Images

Kristoff tapte på målstreken: – Det er veldig lovende

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 10.02.19 15:58

Del på    

Stein Ørn positiv etter knepent spurttap mot Groenewegen.

(procycling.no): Den femte og siste etappen i Volta a la Communitat Valenciana var en 88 kilometer flat spurtetappe fra Paterna til Valencia.

Litt vindutfordringer møtte rytterne på veien fra Paterna til de avsluttende rundene i regionshovedstaden, noe som førte til høy fart og lite pusterom for firemannsbruddet som fikk gå tidlig på etappen.

Med 13 kilometer igjen ble bruddet hentet, og alt lå til rette for en massespurt.

Spurten ble vunnet av Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma). Alexander Kristoff (UAE) ledet spurten da det gjensto få meter, men nederlenderen kom i en voldsom fart på de siste meterne.

Edvald Boasson Hagen og Sondre Holst Enger hadde ambisjoner i spurten. De endte på henholdsvis niende- og syvendeplass.

Stor velt ved kilometersmerket

Visma-Jumbo tok kontrollen og styrte det hele frem til det gjenstod to-tre kilometer. Da begynte de ulike lagene å plassere spurterne sine i posisjoner, og det var som vanlig stor kamp om posisjonene inn mot den siste kilometeren.

Dessverre gikk det en større velt ved kilometersmerket, men alle de tre norske og de største spurterne kom seg unna.

Luka Mezgec trakk opp spurten for Matteo Trentin som åpnet spurten. Kristoff hadde hjulet til europamesteren, men Groenewegen kom som en kanonkule på de siste meterne og fikk slengt hjulet foran Kristoff.

Ørn: – Flink til å komme i riktig posisjon

Kristoffs trener og stefar, Stein Ørn, var godt fornøyd med eleven etter andreplassen på den korte og paddeflate etappen.

– Alexander kjører veldig bra. Han er flink til å komme i riktig posisjon, og er egentlig perfekt plassert. Groenewegen er rask, det vet vi, og han vinner fortjent. Groenewegen havner egentlig litt bakpå, men når han er så rask, og finner den åpningen, så blir det så godt som perfekt også for Groenewegen, sier Ørn til procycling.no.

– Alexander skal være den nest raskeste i dette feltet, og det viser han i dag. Det er veldig lovende det han viser i dag, utbroderer Ørn.

NESTEN: Men bare nesten for Alexander Kristoff. FOTO: David Ramos/Getty Images

Kristoffs varemerke har vært seige spurter etter harde ritt. Søndagens etappe var kort og flat, og det var mange som satt med friske bein i finalen.

Derfor mener Ørn at det er positivt at Kristoff hevder seg så langt fremme.

– Det var jo egentlig den andre etappen vi trodde skulle passe best, og der gjorde han egentlig en god spurt, men han bommet fullstendig med avslutningen. Han er ikke så vant med å kjøre finaler i Spania, og der markerer de på en litt annen måte, så der ble det rett og slett bom. Det er derimot gøy å se at det fungerer bra i dag.

Ørn om Holst Enger: – Blir sittende litt for passivt når han kommer i front

Sondre Holst Enger satt veldig langt fremme på de siste par kilometerne, men falt litt igjennom da spurterne kom rundt ham med sine spurtopptrekkere.

procycling.no spurte Ørn om taktikken til Horten-mannen og hans lag, og etter å ha sett avslutningen i reprise, kommer Kristoff-treneren med følgende analyse:

– Israel Cycling Academys opptrekker klarer ikke å ha høy nok fart, og det er katastrofalt for Holst Enger. Da blir de overkjørt bakfra. Dette er vi godt kjent med gjennom tidligere år i Katusha for Alexander. Likevel er det ikke helt dumt det de gjør. De har ikke sterke nok opptrekkere til å levere ham med 200 meter igjen, så de bruker ressursene sine bra.

– Sondre sparer krefter og unngår velten, men han blir sittende litt for passivt og mister mye fart når de kommer rundt på begge sider. Ideelt sett burde det vært et par ryttere fra andre lag mellom ham og lagkameraten, sånn at han kunne brukt dem til å skyte fart for å komme i posisjon.

– Han er nødt til å klare seg selv, og er nødt til å være oppmerksom, slik at han ikke blir sluppet i front i for lav fart. Da blir veien etter hvert langt opp for Holst Enger. Men for et lag som Israel Cycling Academy, så skal de være greit fornøyd med en syvendeplass i dette selskapet.

VANT SAMMENLAGT: Ion Izagirre var best i sammendraget etter fem etapper. FOTO: David Ramos/Getty Images

Izagirre vant sammenlagt

Etter en solid tempoetappe og sterk kjøring på lørdagens avgjørende etappe, var det Ion Izagirre (Astana) som stakk av med den gule ledertrøya som Boasson Hagen hadde i tre etapper.

Verdensmesteren Alejandro Valverde (Movistar) tok andreplassen, mens Izagirres lagkamerat, Pello Bilbao, tok den siste podieplassen.

Edvald Boasson Hagen beholdt sin niendeplass i sammendraget.

Tagget med: ,

Les også disse