NUMMER TRE: Alexander Kristoff vant spurten i gruppa bak Bettiol og Asgreen. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Kristoff på podiet i Flandern rundt: – Føler jeg vant tredjeplassen

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 7.04.19 17:06

Del på    

Dårlig samarbeid blant favorittene ga overraskelsesseier.

Etter 255 kilometer og 16 hellinger var favorittene fremdeles ganske samlet inn i dagens siste stigning, den korte, men stupbratte Paterberg. Alberto Bettiol (EF Education First) angrep på Oude Kwaremont og kom inn i Paterberg med en liten luke til en gruppe på snaut 20 ryttere , hvor Alexander Kristoff satt i strålende posisjon.

Nordmannen kom seg også med over bakken blant de første og etter at store deler av gruppa igjen samlet seg i utforkjøringen ble det dermed en jakt på Bettiol. Der holdt italieneren en avstand på rundt 15-20 sekunder i lang tid.

Med sterke avsluttere som Kristoff, Michael Matthews (Team Sunweb), Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Greg Van Avermaet (CCC), Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) og Wout van Aert (Jumbo-Visma) var samarbeidet aldri bra, og de klarte aldri å hente igjen Bettiol.

Dermed tok Bettiol karrierens største seier (og første proffseier), mens det ble en kamp om andreplassen i gruppa bak. Den gikk til den danske kometen Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step) etter et støt med to kilometer igjen, mens Kristoff vant spurten i hovedfeltet og ble nummer tre. 

– Jeg tror fort jeg hadde vunnet om det hadde blitt samlet, men det er det jo sjeldent i dette rittet. Jeg er ikke bitter i det hele tatt. Jeg føler jeg gjorde et veldig godt ritt og vant tredjeplassen, sier Kristoff til TV 2 etter målgang.

Mot slutten satt han i gruppa han selv ønsket å sitte med i, og da det hele samlet seg øynet han også muligheten til å ta seieren.

– Jeg hadde et håp om det, men da det ikke var så mye samarbeid bak ble det vanskelig, sier nordmannen, som dermed tok sin sjette plassering blant de fem beste i Flandern rundt.

Men seieren gikk altså til Alberto Bettiol.

– Jeg tror det fremdeles ikke. Min første seier. Jeg tror det fremdeles ikke, sier Bettiol i et intervju vist på Eurosport.

– Jeg følte meg veldig bra i Oude Kwaremont. Andreas (Klier) i bilen sa at jeg bare skulle gå om jeg kunne. Jeg lukket øynene og gikk til. På Paterberg tapte jeg ikke så mye tid og så var det de 14 lengste kilometerne i livet mitt.

VINNEREN: Alberto Bettiol tok seieren etter å ha angrepet på Oude Kwaremont. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Fjorårsvinneren ute allerede før første bakke

Fire ryttere fikk relativt raskt en luke ut fra startbyen Antwerpen. De fire var Damien Touzé (Cofidis), Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Hugo Houle (Astana) og Jesper Asselman (Roompot-Charles) og da de store lagene i feltet satt seg foran gjennom Sint-Niklaas fikk de etablert seg.

Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) prøvde seg lenge å komme seg med i bruddet, men forsøkene hans ble innhentet og da først storlagene satt seg foran ble avstanden såpass stor at nordmannen ble sittende rolig i feltet.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

På det meste fikk kvartetten en luke på åtte og et halvt minutt, men inn mot den første passeringen av Oude Kwaremont med 150 kilometer igjen begynte avstanden å synke nedover. Innkjøringen mot rittets første bakke markerte også slutten på rittet for Niki Terpstra. Direct-Energie-rytteren gikk ned i en velt og det ble raskt klart at han måtte bryte rittet.

Etter å ha ligget nede i et par minutter begynte han heldigvis å røre på seg igjen, men da var altså rittet over for hans del. 

VELTET: Niki Terpstra måtte bryte rittet før de kom den til første av de 17 hellingene. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Grøndahl Jansen sprek over Muuren

Angrepene fra feltet startet så smått opp Berendries og Ten Bosse, men det var opp Muur van Geraardsbergen (Muur-Kapelmuur) det virkelige kjøret startet.

Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma) var først inn i den bratte delen og var også den som var nærmest å følge angrepet til Magnus Cort (Astana) over toppen.

I utforkjøringen ble de hentet inn og ble en del av en gruppe på 30-40 ryttere med flesteparten av de største favorittene, samtidig som de også hentet inn morgenbruddet med 92 kilometer igjen.

Noen hadde selvsagt havnet på feil side av splitten og blant dem var både Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) og Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). Kristoff hadde da sittet godt med gjennom store deler av dagen, men UAE kom seg dårlig inn i bakken og hadde kun Fernando Gaviria med i favorittgruppa over Muuren.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Med så mange av de store favorittene foran ble det aldri noe godt samarbeid, med en mengde angrep som preget kjøringen i front. Grøndahl Jansen var på offensiven flere ganger, men noen skikkelig gruppe kom seg aldri løs og inn i Kanarieberg med 73 kilometer kom hovedfeltet igjen opp til dem og sørget for at favorittene var samlet inn i Oude Kwaremont for andre gang.

PÅ OFFENSIVEN: Amund Grøndahl Jansen var aktiv i mellomfasen av rittet, men fikk det tøft da den virkelige finalen startet. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Van der Poel med sterk opphenting etter velt

Dermed kunne Kristoff og flere andre puste lettet ut, men for Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) ble det en særdeles strabasiøs inngang på bakken. Like før var han nemlig på vei til å stoppe etter å ha punktert, og kjørte inn på fortauet. Der kjørte han over et lite lokk som sørget for at han føk over styret.

Etter å ha brukt litt tid på å komme seg opp igjen på sykkelen var han et godt stykke bak da han startet jakten på feltet, men med imponerende kjøring opp Oude Kwaremont, Paterberg og Koppenberg klarte han akkurat å komme seg opp i etterkant av sistnevnte bakke. 

I feltet over Koppenberg satt også Boasson Hagen, Kristoff og Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates), mens Grøndahl Jansen og Stake Laengen hadde brukt mye krefter tidligere på dagen og måtte se at det ble vel seigt etter drøyt 200 kilometers kjøring.

Gradvis hardere kjør

Samtidig som Van der Poel kjørte seg opp, kom det også angrep fra fronten. Stijn Vandenbergh (AG2R La Mondiale), Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step) og Sep Vanmarcke (EF Education First) slet seg løs over Oude Kwaremont/Paterberg-kombinasjonen og fikk besøk av Dylan van Baarle (Team Sky) etter Koppenberg.

Inn i Taaienberg satt Van der Poels lagkamerat Stijn Devolder høy fart i feltet, men de store angrepene uteble og det var en samlet favorittgruppe som kom over toppen. Dermed var det en relativt stor gruppe som kom inn i Kruisberg/Hotond, hvor Bob Jungels (Deceuninck-Quick-Step) angrep og sørget for at flere måtte slippe.

Kristoff var også blant dem som først måtte gi en luke, men med sterk kjøring på den falske flata over Hotond kom han seg opp akkurat opp på halen av gruppa på 15-20 ryttere. Da hadde han akkurat passert Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick-Step) som måtte slippe favorittgruppa mot toppen av den falske flata.

Der klarte dessverre ikke Boasson Hagen å holde følge og dermed startet inngangen inn mot den siste passeringen av Oude Kwaremont og Paterberg. Vanmarcke måtte samtidig slippe teten, som nå kun bestod av Van Baarle og en Kasper Asgreen som satt slavisk plassert på hjulet til Sky-rytteren.

Alexander Kristoff har varslet at han må komme seg i forkant inn mot Oude Kwaremont, og nordmannen gjorde også et forsøk på å snike seg av gårde. Men med Vanmarcke som nå ofret seg i front av favorittgruppa fikk han aldri noen stor luke og fant seg istedenfor sin plass blant favorittene før Oude Kwaremont.

Der hentet de inn Van Baarle og Asgreen og Alberto Bettiol (EF Education First) angrep samtidig halvveis opp bakken. Italieneren opparbeidet seg raskt en god luke og ledet med snaut 20 sekunder inn i Paterberg og holdt unna hele veien inn mot mål.

(resultater under bildet)

DÅRLIG SAMARBEID: Alexander Kristoff tok flere føringer i favorittgruppa inn mot mål, men de klarte aldri å hente inn Bettiol. Foto: Tim de Waele/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse