VIKTIG KLASSIKERSESONG: Med utgående kontrakt blir det viktig for Alexander Kristoff å levere bra i årets klassikersesong. Foto: Simon Zetlitz Nessler.

Kristoff: – Føler jeg går under radaren i år

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 28.03.19 22:20

Del på    

Nordmannen trives som underdog før rekken av brosteinsklassikerne.

MULLEM (procycling.no): Mens flere av WorldTour-lagene benytter seg av kjente og kjære hotellkjeder for å innkvartere rytterne før de flamske klassikerne, har UAE Team Emirates funnet seg godt til rette på Moriaanshoofd Country Lodge Hotel, en liten perle på landlige områder langs N60 mot Oudenaarde.

Med det amerikansk flagget og sørstatsflagget på veggen, samt en lovnad om å heidundrende biff, er den amerikanske innflytelsen klar, og kanskje kan den amerikanske vinnermentaliteten også smitte over på Alexander Kristoff før han tar fatt på sesongens flamske ritt.

Først ut er E3 BinckBank Classic på fredag, før Gent-Wevelgem venter på søndag. Deretter følger Dwars door Vlaanderen på førstkommende onsdag, før det hele rundes av med rosinen i pølsa, De Ronde van Vlaanderen 7. april. Paris-Roubaix venter så 14. april på den franske siden av grensa.

– Hvis jeg får én seier er jeg kjempefornøyd. Får jeg en podieplassering i ett av monumentene er jeg også kjempefornøyd. Ender jeg på podiet i ett av de andre rittene er jeg også rimelig fornøyd, men jeg håper jo at jeg er med og kjemper om seier i alle rittene, sier Kristoff til procycling.no.

– Den beste muligheten min tror jeg er i Flandern rundt. Det er der jeg har prestert best historisk sett. Det er det siste av de flamske rittene også, så da har du kommet mest inn i rytmen. Jeg føler også det er litt lengre mellom bakkene. E3 føler jeg egentlig er det hardeste. Det er «lille-Flandern», men du skviser nesten inn hele Flandern på 200 kilometer sammenlignet med 260 kilometer i Flandern rundt.

– Må investere nok krefter i å være foran

Etter en tung klassikersesong i fjor håper han at kan dra nytte av at han ikke vil være like markert.

– Jeg føler jeg går under radaren i år. Jeg tror ikke folk tenker på meg som så farlig, så det kan være en fordel. Det kan også gjøre at jeg kan komme i forskudd, at jeg kan bli med om noen andre sterke ryttere går uten at det blir hentet inn med en gang. Men det er ett bra resultat så er du tilbake på radaren igjen. Det er bare noen gode resultater så er du med der oppe igjen. Det er fint å være underdog. Selvfølgelig har jeg et press for å prestere, men man får ikke gjort mer enn maks uansett. Jeg ønsker å prestere nå og det er nå jeg har lagt opp til at jeg skal være i form.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Kristoff vant Flandern rundt i 2015, men har slitt med å få det til å stemme i E3 og Gent-Wevelgem. Riktignok fløt det bra i gullåret 2015 da han også ble nummer fire i E3 og ble nummer ni i Wevelgem, mens lagkameraten Luca Paolini tok seieren, men de to rittene gir ikke direkte positive assosiasjoner for Kristoff.

– Jeg føler jeg ikke er helt vant til å kjøre de rittene. Det er en litt annerledes kjørestil og nå har jeg heller ikke kjørt åpningshelga. Jeg ba jo spesifikt om å få kjøre åpningshelga for å komme inn i denne type ritt, men det gikk jo ikke. Jeg frykter at det skorter litt i år også. Jeg har egentlig aldri prestert bra i Harelbeke (E3) eller Wevelgem noen år, sier Kristoff.

– Det blir nok en litt brå start (for å komme inn i klassikerrytmen), men det hjalp godt at Paris-Nice ble såpass hardt. Sanremo sett under ett var ikke spesielt hardt. Jeg skulle gjerne vært her og kjørt noen ritt i forkant, men sånn er det ikke. Da får du bare prøve å være mentalt klar til å bruke krefter. Det er litt det det handler om. Normalt sett vil jeg bruke så lite krefter som mulig og gjemme meg hele dagen, men her må du skifte tankesett og bare øse ut med krefter. Du må investere nok krefter i å være foran. Det funker ikke å gjemme seg inne i gruppa i Belgia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DRØMMEØYEBLIKKET: Alexander Kristoff har nok mange gode minner fra triumfen i Flandern rundt fra 2015, og han håper selvsagt å få muligheten til å gjenta den i år. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Slet med energimangel i fjor

Fjoråret ble tungt for Kristoff i de belgiske klassikerne. 16. plassen i Flandern rundt er faktisk det dårligste resultatet hans i rittet på hans totalt syv deltakelser og ble første gang siden debuten i 2012 at han havnet utenfor de fem beste. I de øvrige rittene var 25. plassen i Gent-Wevelgem det beste.

– Har du noe å revansjere fra i fjor?

– I fjor gikk det ikke bra. Jeg følte meg ikke sterk. Jeg hadde en fjerdeplass fra Sanremo, men der heller følte jeg meg ikke bra. Tradisjonelt sett kjørte jeg best i Flandern, men jeg klarte akkurat ikke å henge med den gruppe jeg pleier å henge med. Jeg følte jeg gikk tom, og det gjorde jeg egentlig i alle rittene. Jeg følte vi hadde sportsdrikke for svakt blandet i fjor og i år har vi vesentlig sterkere blanding. Jeg har følt meg mye bedre underveis i rittene i år, så det kan være så simpelt at jeg fikk for lite energi underveis.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I år har de ifølge Kristoff rundt dobbelt så mye karbohydrater i sportsdrikken.

– Jeg følte ofte jeg var helt tom for energi på slutten av rittene. I klassikerne følte jeg vi gikk sukkertomme og vi har også barer med mer karbohydrater enn i fjor og sterkere sportsdrikke. I fjor kjørte vi ofte med vann også, det var det doktorene sa til oss at vi skulle, sier nordmannen.

Bedre lag rundt seg enn i fjor

Foran årets sesong er det medisinske personellet byttet ut i laget, samtidig som laget generelt også virker mer solid.

– Det er bedre enn i fjor. I fjor slet vi med en del sykdom. (Oliviero) Troia og (Simone) Consonni har fått ett år til på baken og jeg synes også Sven (Erik Bystrøm) har tatt gode steg. (Marco) Marcato er også frisk i år. Selv føler jeg også at jeg er sterkere, samtidig som vi også har fått Fernando Gaviria inn som en forsterkning. Vi er garantert bedre enn i fjor, så jeg håper vi skal vise oss fra en litt annen side i år.

I tillegg er også nysigneringene Jasper Philipsen og Tom Bohli med i flere av de flamske klassikerne, mens Vegard Stake Laengen også skal få bruke kjempekreftene godt den neste tiden.

Første sjanse blir altså E3 BinckBank Classic. I løpet av torsdagen snakket procycling.no med Kristoff, Gino Van Oudenhove og Amund Grøndahl Jansen, og de var alle samstemte om at det virkelige kjøret starter rundt 80 kilometer fra mål.

– Det er nok avgjørende fra Kortekeer og til etter Oude Kwaremont. Det er et langt strekke, men du må være langt fremme over Hotond og inn mot Kortekeer. Deretter kommer Taaienberg og derfra er det «race on». Inn mot Taaienberg sprekker det alltid opp og du taper rittet om du ikke er med, analyserer Kristoff.

– Det er mulig nivået er høyere nå enn da jeg vant Flandern rundt, men jeg kjører minst de samme verdiene på trening. Formen skal det ikke stå på, men jeg kan ikke styre hvor gode de andre er. Jeg føler jeg har bra trøkk og jeg tror jeg kan prestere bra, men da må jeg komme meg i en god posisjon til å bruke krefter, sier han håpefullt.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse