TILBAKE PÅ TOPPEN: Erlend Blikra vant gaterittet i Sandefjord. FOTO: Jakob Hanserud

– Kjempefin trening å kjøre spurttester med Alex

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 27.06.18 17:36

Del på    

Blikra en av flere Coop-ryttere som har tatt steg i avslutningene i år.

MELSOMVIK (procycling.no): Etter NM satt Team Coop igjen med gullmedalje til Erlend Blikra på gaterittet og bronse til Kristian Aasvold på fellesstarten. Der vant Vegard Stake Laengen, UAE-rytteren og Alexander Kristoffs lagkamerat som samarbeidet med laget Kristoff har eierskap i.

Før 2018-sesongen var det mye fokus på Uno-X og Joker Icopal, men Coop har virkelig tatt et steg opp og fylt tomrommet etter August Jensen godt.

Fire UCI-seire har det blitt, og tre forskjellige ryttere har tatt dem. Krister Hagen har to seire fra sesongstarten i Kroatia, mens Trond Håkon Trondsen vant Scandinavian Race Uppsala etter Coop-dominans hele rittet. Svenske Gustav Höög har også notert seg på seierslisten etter en imponerende seier i Memorial Van Coningsloo.

I tillegg har NM-medaljørene Blikra og Aasvold tatt steg fra tidligere år.

– Får slag på slag hele tiden

Blikra ble sett på som det største talentet i norsk sykkelsport da han var yngre, men 21-åringen har hatt noen tøffe år. Årets sesong har heller ikke vært knirkefri, men den raske Stavanger-rytteren fikk den forløsende NM-seieren i Sandefjords gater forrige fredag. Han var nærme seier i et prokermess i Belgia i starten av sesongen, men seieren kom først på NMs nest siste øvelse.

– Det begynte jo ganske bra i Belgia. I et kermessritt der jeg fikk en fjerdeplass. Så var jeg syk i fire uker rett etterpå med et virus. Da trente jeg nesten ingenting. Deretter har det vært å bygge opp formen etter det, og det tar lang tid, sier Blikra til procycling.no.

– Hvordan påvirker det motivasjonen med tanke på alle problemene du har hatt tidligere?

–  Jeg får slag på slag hele tiden. Det blir tungt, men samtidig så har jeg så god erfaring med å komme meg tilbake igjen. Så jeg vet hvordan jeg skal gjøre det. Sånn sett har det gått greit, men det er klart det er tøft, forklarer han.

Aasvold har fått troen i avslutningene

Blikra har spurten som sin spisskompetanse, men også Aasvold har plutselig begynt å prestere i avslutninger. Det beviser femteplassene i de danske rittene GP Himmarland og Fyen rundt. I sistnevnte ritt var han på plassen foran Herman Dahl (Joker Icopal).

– Hva har skjedd med klatreren Aasvold?

– Med Stein Ørn som sjef så må man bare begynne å spurte da, ler Norgescup-lederen mens han ser bort på Kristoffs stefar.

– Jeg har ikke trent så annerledes, men jeg kanskje har fått litt mer troen på det. Vi kjører mye spurter på samlingene, og i tillegg har jeg trent enda litt mer styrke i vinter enn tidligere. Men det er ikke noe jeg har gått inn for å prioritere. Det er nok mer at jeg har fått troen på det.

NORGESCUP-LEDER: Kristian Aasvold har laksetrøya i Norgescupen, mye takket være seieren i Skien. Han går for å forsvare trøya i Uno-X Tour de Hallingdal neste helg. FOTO: Norges Cykleforbund

I fjor kjørte Aasvold sitt siste år som U23. Da fokuserte han på å kvalifisere seg til og prestere i de tøffeste i landslagsrittene. I Fredsrittet ble han nummer 17 sammenlagt, for all del en meget god prestasjon, men det blir ikke skrevet inn i historiebøkene. I år har det blitt litt andre type ritt på Snåsa-mannen.

– Jeg satset mye på de U23-landslagsrittene. Det har vært litt godt å slippe å tenke på det i år og heller satse på de rittene man vet man får kjøre. Det har vært mye fram og tilbake med det, så det er godt å slippe å styre med det.

Blikra: – Tar Kristoff i fire av åtte spurter

I treningsmiljøet i Stavanger er det ikke mange som matcher Alexander Kristoff i spurt. Men den nybakte norgesmesteren i gateritt tukter UAE-rytteren i ny og ne.

Stein Ørn gikk til og med så langt som å si at Blikra har en av Europas farligste spurter. Det er et greit skussmål å få fra en som kan faget.

– Er det mye å lære av å jobbe med Kristoff og Ørn? 

– Det er det. Det er kjempefin trening å få trene spurttester med Alex, sier Blikra.

– Klarer du å utfordre ham?

– Ja, det gjør jeg. Det er jo kjempekult å ha den muligheten. Når vi kjører spurter med Stein Ørn, kjøre vi gjerne åtte spurter. Jeg tar ham kanskje på fire av dem. Jeg har farten, men jeg mangler en del for å komme meg opp på hans nivå, forteller Blikra.

Forsterker U23-stallen

Pressetreffet i Melsomvik dagen før NM-fellesstarten ble innledet med at Stein Ørn annonserte at to unggutter skal sykle for laget i 2019.

Håkon Aalrust har allerede kjørt for Coop i halvannet år, men forlenger med laget foran neste sesong. I tillegg skal Olav Hjemsæther (Gåmdal SK) sykle for laget kommende sesong. Førsteårssenioren skal også kjøre som staigaire fra 1.august.

Ifølge Ørn er det et viktig signal om kontinuerlig fremdrift i laget, og han var godt fornøyd med avtalene.

De tre kommende årene vil Uno-X overta U23-landslaget på samme måte som de har gjort i år, og dermed primært ta fire av seks plasser. Det betyr at det blir vanskeligere for U23-ryttere fra andre kontinentallag og klubblag å slå seg inn i landslagsvarmen. Blikra, som har ett år igjen i U23-klassen, tror ikke det blir noe problem.

– Vi har jo et godt rittprogram i Coop også, sier Blikra.

KJØRER FOR COOP I 2019: Håkon Aalrust og Olav Hjemsæther utgjør en ung og talentfull duo i Team Coop i 2019. Foto: Jakob Hanserud.

Tagget med: , ,

Les også disse