TIL UNO-X: Joker-rytter Tobias Foss sykler for konkurrenten Uno-X Development Team neste sesong. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Dette er kanskje en overraskende overgang

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 1.08.17 11:55

Del på    

Teamsjef i Uno-X fornøyd med å ha kuppet stortalent fra Joker Icopal.

(procycling.no): Tirsdag kunngjorde Uno-X Hydrogen Development Team det som kan bli årets varp på det norske overgangsmarkedet. Det store etapperitt-talentet Tobias Foss melder overgang til det selvtitulerte «utviklingslaget» etter en sesong hos Joker Icopal.

– Tobias er en rytter og en person som er svært attraktiv for ethvert utviklingslag, sier teamsjef Jens Haugland til procycling.no.

– Vi vet hva han står for, og jeg har lyst å fremheve dimensjonene han har som person og som ledertalent. Han er en robust kar som går foran, og som jeg tror vil vokse inn i en lederrolle mer og mer. Resultatene taler for seg selv.

– Tobias er typen som kan legge ut på en flere timers langtur med tiåringen i nabolaget som har han som forbilde, sier Haugland – som et bilde på Foss sine lederegenskaper og personlige kvaliteter.

Til tross for at Joker Icopal ønsket å beholde den talentfulle 20-åringen fra Lillehammer, valgte han altså å skifte beite.

Overgangen til Foss – som for tiden lader opp til å sykle Tour de l’Avenir i Frankrike – ble derfor et sjeldent eksempel på et tapt talent for laget til Gino Van Oudenhove. Den belgiske Joker-sjefen var full av lovord da laget signerte Lillehammer-rytteren i fjor.

Laget som de fleste regner som flaggskipet i norsk talentutvikling har for vane å plukke rytterne det ønsker seg, men klarte altså ikke å overtale Foss til å bli.

– Dette er kanskje en overraskende overgang, men vi har et avslappet forhold til det. Vi har vært tydelig på hva vi ønsker og hva prosjektet vårt handler om, sier Haugland – sjefen for utviklingslaget ønsker å ha de beste U23-rytterne i Norge.

– Litt krusninger i vannet må man regne med i slike prosesser. Jeg forstår at dette er morsom mat for sykkelinteresserte og media. Men for oss er ikke dette noe man trenger å gjøre en stor sak ut av. Vi må applaudere Joker-miljøet som over lang tid har utvikling et godt lag, god struktur og et hav av gode ryttere. Vi prøver å finne vår plass i det norske systemet. Klart det var sikkert skuffelse i Joker og kanskje også litt overraskende at en rytter har valgt en annen retning med oss.

– Det vil alltid være bra for en utøver å ha flere alternativ, alt etter hvor moden han er og hvor langt han har kommet i utviklingen sin. Vi prøver å komme med noe nytt og supplere det som allerede finnes der ut. Jeg tror det er sunt for norsk sykkelsport.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TOK TRØYA: Foss på podiet i Tour of Norway som vinner av den hvite ungdomstrøya. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix

Uno-X Hydrogen Development Team har også vist interesse for Joker Icpoal-rytterne Iver Knotten og norgesmester Rasmus Tiller. Haugland vil ikke kommentere navn, men påpeker at laget ønsker flere forsterkninger foran neste sesong. I 2018 sikter laget må å sykle et dobbelt rittprogram og besitte 14-16 ryttere. Uno-X oppgraderer ikke bare på ryttersiden og har gått til innkjøp av en lagbuss som skal tas i bruk neste år.

Får lederrolle

Foss vant ungdomskonkurransen i årets Tour of Norway, og innehar en gylden kombinasjon av kvaliteter som gjør han konkurransedyktig både i kupert terreng og på tempo.

– Det er potensialet hans som etapperytter vi syns er meget spennende, sier Haugland om rytteren som har imponerende resultater fra nasjonscupen og U23-ritt som Giro della Valle d’Aosta.

– Med kvalitetene han har er det naturlig at han vil få en lederrolle i laget vårt. Jeg kan ikke svare for Joker, men jeg er sikkert på at han ville fått sine muligheter der også. Vi skal iallfall legge til rette for at utviklingen hans går i riktig retning.

– Om ikke overrasket, så ble vi iallfall veldig glad da Tobias valgte oss. Samtidig forholder vi oss veldig ydmyke og ser frem til å jobbe sammen med ham.

Flere navn

Tirsdag offentliggjorde Uno-X Hydrogen Development Team også signeringene av Iver Skaarseth (Lillehammer CK) og Sindre Kulset (Ringerike SK).

– Begge to kommer fra miljøer vi samarbeider tett med. Sindre har nok de sterkeste resultatene å vise til. Han ble andremann sammenlagt i Norgescupen for junior i fjor og har levert stabilt over tid. Han er en robust og allsidig rytter som også går bra oppover, sier Haugland.

– Iver har en mer kjent storebror (Joker Icopal-rytter Anders Skaarseth) og vi vet hva de står for på Lysgård (på Lillehammer). Iver er en kapasitetstype og veldig allsidig. Han har gått mye på ski tidligere. Han er lik broren på mange måter og har et herlig trøkk. Han har kjørekraften som vi jakter. Begge er unge og uferdige. Og er sånn sett et viktig bilde på hvordan vi tenker når vi henter ryttere. Vi er opptatt av ryttere som typer og måten de sykler ritt på, ikke bare at de har gode resultater fra juniorklassen. Vi vil ha ryttere som sykler gode sykkelløp. Det blir for enkelt bare å se på resultatlistene.

Signeringene av Foss, Skaarseth og Kulset kommer etter kunngjøringene om Andreas Leknessund (Ringerike SK) og Idar Andersen (Gauldal SK) som også skal sykle for Uno-X Hydrogen Development Team i 2018.

Tagget med: , ,

Les også disse