DET NYE GLISET: Både Markus Hoelgaard og Gavia-sykkelen kommer i ny utgave foran den nye sesongen. 22-åringen er utenfor U23-klassen og har foreløpig lagt drømmen om å bli en framgangsrik klatrer på is. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Joker-Hoelgaard vender fokuset mot klassikerne

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 21.02.17 17:39

Del på    

Klatresatsingen foreløpig lagt på is.

SKOPPUM (procycling.no): Under blått dekke, har Bikeshop.no nettopp avslørt designet på de nye Gavia-modellene Joker Icopal inntar landeveien med denne sesongen.

– Utstyret har alt å si i sykling. På dette nivået er det kanskje de siste 1-2 prosentene som skiller i toppen. Så for å vinne, må du ha en god sykkel. Nå kan vi i hvert fall ikke skylde på det, sier Markus Hoelgaard til procycling.no.

Bak ham står lekre landeveis- og temposykler oppstilt. Med nylagt blå lakk som også vil spille fint med trøyene det norske kontinentallaget ifører seg før start.

Fra fjell til klassikere

Det er snart en ny sesong, og nye modeller skal testes ut i konkurranse. Rammene har rytterne tatt i bruk siden november, men hjulene fra Aerlite er nye – også for dem.

Hoelgaard selv har også foretatt en real make-over i perioden mellom 2016 og 2017-sesongen.

I fjor bekledde han tidvis rollen som klatrer på oppdrag for både U23-landslaget og i Team Joker.

22-åringen taklet fire kategoriserte stigninger godt under den avsluttende etappen av Fredsrittet. Han ble andremann kun slått av Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal U23).

Etter planen skulle så sesongens høydepunkt komme under Tour de Alsace og Tour de l´Avenir. Men i stedet pådro unggutten seg en punktert lunge og lå og filosoferte på et sykehus i Mulhouse.

På en måte ble det opptakten til et stilbrudd han forsøker seg på denne sesongen. Nå skal han nemlig preppes til klassikerne og ikke lenge jage kilometer på kilometer opp de bratteste fjellene.

– I fjor hadde jeg Alsace og l´Avenir som to store mål. Når det røyk og jeg lå innlagt på sykehus, så innså jeg at jeg neste år bare ville ha Alsace igjen. Da er det litt kjedelig å kjøre så mye av den type trening for ett ritt i året, sier Hoelgaard som sammen med blant andre Grøndahl Jansen og Fridtjof Røinås tok skrittet ut av U23-klassen med fjorårets sesong.

– Et nytt opplegg

Sammen med trener Espen Aareskjold ble han derfor enig om å gå ned på mengde og kjøre mer av de harde intervalløktene.

– Det var på tide å prøve et nytt opplegg. Det føles som det fungerer, sier Hoelgaard til procycling.no.

De to månedene med trening han mistet som en følge lungekollapsen i fjor høst, er også hvisket bort av tiden.

– Jeg fikk tid til å tenke og bygge opp en del motivasjon foran årets sesong. Jeg tror jeg er ganske bra nå. Formen er som om jeg skulle ha hatt en god høst også, så jeg tror egentlig ikke det har satt meg så mye tilbake.

– Spurter jeg mot Daniel, vinner jeg aldri

Nå er målet å trene seg til mer styrke og eksplosivitet foran klassikerne.

Eller som han sier det selv:

– Det første målet får være at jeg ikke blir nummer fem i femmannsgruppe, sier han og ler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PRESENTASJON: Joker Icopal blir å se på landeveismodellen Gavia Imperiale SR1 i 2017-sesongen. Her avdukes sykkelen med Tobias Foss (f.v.), Carl Fredrik Hagen, Adrian Aas Stien og Kristoffer Skjerping som tilskuere. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Noen spurter blir han nok aldri, selv om storebror Daniel har begynte å bryne seg mot hovedfeltets beste navn på den fronten.

– Trener jeg spurter mot ham så vinner jeg aldri, men jeg ser hvor nivået ligger. Og så ser du om du kommer nærmere, så det er inspirerende sånn sett. Å ha noe å strekke seg imot.

Grøndahl Jansens forvandling

I sitt siste år som Joker-rytter fikk Amund Grøndahl Jansen full uttelling som en kjøresterk rytter med en god avslutning.

Les også: «Han har motivasjonen og lidenskapen. Det er det som trengs»

Han forklarte at han satte seg ned og studerte hva han selv hadde gjort galt og hvordan lagkameratene hans som vant sykkelløp, gjorde ting rett – før han selv også begynte å få brikkene på plass foran en fantastisk 2016-sesongen.

– Jeg er nok litt kaldere enn jeg var tidligere. I tillegg er jeg nok en litt bedre fysisk og har ikke like høy puls i de situasjonene, fortalte han procycling.no etter en vanvittig soloprestasjon med 20 mil i ensomt utbrudd under Tour de Gironde.

Hoelgaard skal ikke bli en ny Grøndahl Jansen, men denne situasjonen skal han plassere seg selv i flere posisjoner der å vinne sykkelløp er innenfor rekkevidde.

– Det var vel litt den sammen veien han gikk, sånn sett kan man trekke paralleller. Men å gjøre som han gjorde i fjor, det skal mye til, påpeker han og legger til:

– Men jeg er nok litt inspirert av det.

Den nye Hoelgaard

Det er ikke bare en treningsendringer Joker-rytteren er midt oppe i om dagen, det dreier seg også om en mentalitetsendring.

I løpet av 2016-våren fikk vi se en gjesdalbu som var langt mer offensiv i måten han syklet på. Planen var at utviklingen skulle fortsette i samme retningen om høsten, men det ebbet ut med tanken av årsaker vi allerede har nevnt.

– Hva er målet ditt foran 2017-sesongen?

– Det er å vinne sykkelritt. Både for meg selv og for å hjelpe andre på laget. Vi har kanskje enda mer forventninger i år enn vi hadde i fjor, så vi bør kanskje vinne noen ritt. Jeg føler vi tok en del steg i fjor og vi må fortsette den trenden. Vi må kjøre flere finaler og kjøre enda mer offensivt. Og forhåpentligvis vinne litt.

– Er det den nye Markus Hoelgaard, en mer offensiv og modig rytter. Jeg husker deg som en litt mer forsiktig type som ikke tok var på alle sjansene, men du kjørte mer offensivt i fjor. Er det et bevisst valg du har gjort?

– Ja, uten tvil. Det gikk opp et lite lys i fjor.

– Hva skjedde?

– Det startet vel med at jeg fikk Espen som trener. Vi snakket en del om det. Vi ble mer bevisst på at jeg skulle gå litt tidligere. Du er ofte litt sterkere enn du tror. Og jeg vinner ikke i massespurter, så da er jeg nødt til å gå i brudd.

– Hvorfor skjedde ikke dette før i fjor?

– Det har nok vært en blanding av ting. Jeg følte ikke at jeg var for forsiktig, men har kanskje innsett i etterkant at jeg kunne tålt mer litt tidligere. Det har hjulpet meg mye å komme inn her, og lære av Svein Erik Vold og Gino Van Oudenhove og lagkameratene mine i Joker. Det ligger nok en del der og.

– Folk på min egen alder er nå proffer

Det mangler heller ikke på inspirasjon i hverdagen. Bror Daniel og Grøndahl Jansen er allerede nevnt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INSPIRASJON: Daniel Hoelgaard fikk sin muligheten for FDJ under Ruta del Sol – og grep den med begge armer. Foto: EPA/RAUL CARO CADENAS

De to viser, fra hvert sitt lag i WorldTouren, at steget opp dit ikke nødvendigvis er for langt.

– Samtidig, hvis du tar Amund for eksempel; det han viste i fjor var solid gjennom hele sesongen. Du er nødt til å ta et steg opp, men det er selvsagt mulig. Jeg har syklet mye med Amund og vet det er mulig å komme opp på det nivået. Naturligvis er det veldig inspirende. Da vi var små, så vi på Hushovd. Så kom Edvald og Alex, og nå er det folk på din egen alder og folk du har kjørt med på landslaget tidligere. Det er jo veldig inspirerende.

Selv om han var nødt til å følge etappene via «dårlige streams», fikk han også med seg brorens tapre forsøk på etappeseier under Ruta del Sol.

Det endte med andreplass bak Bryan Coquard under den fjerde etappen av rittet.

– Jeg synes det er kult at han klarer det. Han har ikke fått så mange sjanser tidligere. Han har vært veldig tydelig på selv at han har tatt steg og at han har blitt bedre, selv om andre ikke ser det. Jeg har sett det på trening òg: At han blir bedre. Det var vel omtrent første gang han fikk muligheten på et halvt år, så tar han den og blir nummer to. Det er ganske imponerende. Han tar gode avgjørelser i vanskelige situasjoner når man ikke har drillet det i forkant. Det var nok viktig for ham å vise fram for laget at han kan levere, tror Markus Hoelgaard.

Smak av proffnivået

I 2017 skal også Joker Icopal få muligheten til å vise seg fram på høyt nivå.

På kalenderen står blant annet Nokere Koerse, tredagers i De Panne og Tro-Bro Leon.

– Det er veldig kult at vi får kjøre De Panne. For rytterne som skal være med, blir det et steg opp.

– Samtidig er det vel et ritt dere kan gjøre det bra i?

– Ja, jeg håper ikke vi bare blir listefyll. Vi har Kristoffer Halvorsen som er en bra spurter og Kristoffer Skjerping som er solid, og vi håper å vise oss fram på den måten. Vi kommer dit for å prestere. Det er vanskelig å si hva vi kan få til allerede nå. Vi skal kjøre en del 1.1-ritt i forkant også. Da får vi kjenne litt på nivået. Du blir ikke bedre av bare å kjøre 2.2-ritt, du må kjenne på nivået som proffene kjører på selv også.

Her finner du sesongplanen til Team Joker-Icopal!

Tagget med: , , ,

Les også disse