MER AV DETTE? Her er Amund Grøndahl Jansen på podiet under Tour de Gironde. I mars, neste år, får han muligheten i spurtene for LottoNL-Jumbo. Foto: Alban Cordoba og Hervé Bidou (Tour de Gironde)

«Han har motivasjonen og lidenskapen. Det er det som trengs»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 3.06.16 10:41

Del på    

Nå stemmer alt for Grøndahl Jansen.

(procycling.no): De siste årene har spanske Girona vært «hjemme» for Amund Grøndahl Jansen. Her kan han fokusere 100 prosent på treningen, og nå har til og med kjæresten flyttet ned for å studere arkitektur ved byens universitet.

– Det er et trivselselement, så det kan hende det har noe å si med framgangen på sykkelen. Det er godt å være sammen med noen andre her nede, og i tillegg steller hun med leiligheten når jeg er ute på lange treningsturer. Det er nok mange som vender hjem til en mørk leilighet etter treningsøkt, mens jeg kommer hjem til fullt kjøleskap og ren leilighet, forteller Grøndahl Jansen til procycling.no.

Han syklet sin første sesong for Team Joker Byggtorget i fjor, men det er først i år at vi virkelig har fått se potensialet hans.

Nyter tillit på landslaget
Få ryttere har nytt mer tillit under Stig Kristiansen på aldersbestemte landslag. Nå ser vi virkelig hvorfor.

Grøndahl Jansen har alltid hatt innstillingen, kapasiteten og viljen. Nå har han knekt koden for hvordan han skal bruke ferdighetene sine til å kjøre inn resultatene.

I år har han markert seg kraftig under de aller fleste rittene han har startet. Både sportsdirektør Gino Van Oudenhove og landslagssjef Kristiansen har lenge proklamert at dette er året han virkelig vil slå igjennom.

Så hvorfor skjer det nå?

En faktor er nok rytterne som forlot jokerne ved sesongslutt. Både Daniel Hoelgaard og Vegard Stake Laengen besatt egenskaper som da overgikk Grøndahl Jansens register. Det var i hvert fall det vi trodde den gangen.

Det har gitt mer boltreplass i laget. Den muligheten har han grepet bedre enn noen andre:

– Det var i hvert fall et par av dem som forsvant som gjorde det bra i den type løp som kunne ha passet meg. I fjor var det naturlig at de hadde en mer prioritert rolle. Samtidig satt jeg også selv i noen gode posisjoner, men det ga ikke resultater. Jeg gikk nok litt under radaren, men da jeg satt i mindre grupper i Normandie og Bretagne, ble vi gjerne hentet inn mot slutten. Jeg har nok også gjort noen litt hodeløse angrep, innrømmer han.

– Så hva ble din løsning på dette?

– Jeg er nok litt kaldere enn jeg var tidligere. Jeg har ventet litt og distansert meg litt fra det hele. Da er det også lettere å se hvilke angrep som er best å gjøre. Jeg har satt meg ned og sett på hva jeg gjorde feil i fjor, og sett på hva lagkamerater som vant løp i fjor gjorde riktig. Jeg har sett hvordan de lyktes, og forsøkt å kopiere kjørestilen de brukte. I tillegg er jo nok enda litt bedre fysisk, og har ikke like høy puls i de situasjonene. Det gjør det enklere å tenke klart.

Kjører klokt, utnytter styrkene
Under U23-versjonen av Flandern rundt viste Grøndahl Jansen fram noen av disse egenskapene.

Der benyttet han en av de siste brosteinsbakkene til å angripe et tremannsbrudd fra hovedfeltet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRØSTESPISING: Det ble en sur fjerdeplass i Flandern rundt, men næringsinntaket etterpå var i hvert fall søtt. Foto: Jarle Fredagsvik

TRØSTESPISING: Det ble en sur fjerdeplass i Flandern rundt, men næringsinntaket etterpå var i hvert fall søtt. Foto: Jarle Fredagsvik

Like før bakketoppen ble han oppdaget, og trioen maktet likevel å holde unna. Grøndahl Jansen ble liggende på halvdistanse, og var helt tom på oppløpet – da tre nye ryttere maktet å kjøre seg opp bakfra.

Som en av rittets aller sterkeste ryttere endte han opp med den sure fjerdeplassen. Han sank sammen på fortauet og forbannet en stor sjanse som ble skuslet bort.

Det viser likevel hvor langt han har kommet.

– Amund har alltid markert seg, mener Gino Van Oudenhove.

– Han har vært med i mange mesterskap på aldersbestemte landslag, men har gjerne havnet i andrerekka. Noen glemmer at han fortsatt er sisteårs U23-rytter. Folk tar litt feil av ham, og regner med han er 24-25 år gammel.

– Borgersen har hevet oss
Haga-gutten deler æren for framgangen både med lagkamerater og treneren.

Flesteparten av øktene i Girona gjør han unna sammen med Philip Lindau.

I det internasjonale sykkelmiljøet der nede er det alltid noen skal ut for å trene. Kristoffer Skjerping bor der nede, Vegard Breen har sin gjeng med trener Greg Henderson i spissen.

Også danske og australske syklister flokker seg sammen under solen en kort kjøretur nordøst for Barcelona.

– I løpet av vinteren har jeg trent mest med Philip, men også med Reidar (Borgersen, vår anm.). Han trener både Philip og meg og har vært mye her nede, forteller han.

Grøndahl Jansen mener den tidligere skøyteløperen er en viktig tilvekst i Joker-miljøet.

– Jeg mener han er en god ressurs for laget. Tidligere har vi hatt noen topper og kanskje litt lavere nivå i bredden. Jeg føler Reidar har løftet opp hele laget og hevet bunnivået. Det gir oss veldig gode treningssamlinger, også. Det er også slik at når én rytter gjør noe bra, for eksempel andreplassen til Kristoffer Halvorsen i Nokere Koerse, så smitter det over på oss andre. Klarer han det, skal vi klare det også. Derfor er det ikke tilfeldig at vi vinner flere ganger, når vi først vinner, mener han.

Best i alt i Tour de Gironde
Ketsjupeffekten var total i Tour de Gironde. Rittet er ikke noe Team Joker Byggtorget har for vane å kjøre – men når de først var der, forskynte de seg grovt av premiefatet:

Grøndahl Jansen vant rittet sammenlagt. I tillegg tok han, Truls Engen Korsæth og Adrian Aas Stien hver sin etappeseier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIKTIG BRIKKE: Amund Grøndahl Jansen mener Reidar Borgersen har hevet nivået i gruppa. Foto: Team Joker Byggtorget

VIKTIG BRIKKE: Amund Grøndahl Jansen mener Reidar Borgersen har hevet nivået i gruppa. Foto: Team Joker Byggtorget

Om ikke talentspeiderne hadde fått med seg 22-åringen fra Haga allerede, gjorde de det definitivt nå. Uansett nivå er det spektakulært å sitte 18 mil i brudd, flesteparten av dem helt alene – for så å kjøre inn etappeseieren.

– Når vi har vært usikre på om vi får noe ut av kontrollere hovefeltet tidligere, har vi forsøkt å angripe med en mann selv om vi har sittet med ledertrøya, men det er jo ikke spesielt populært. Dermed gikk det vel åtte-ni mil før det roet seg bak i feltet. Det gjorde at jeg gikk sukkertom ganske tidlig på den etappen, forteller Grøndahl Jansen.

Det var et fryktelig regnvær den dagen. Etappen var kupert og var stadige angrep og uenighet i hovedfeltet ettersom etappen utviklet seg.

– Når forstår du at det faktisk kan holde helt inn?

– Jeg var veldig sliten mot slutten, og jeg tror nok det var Gino som forsto det før meg. På den nest siste bakketoppen gikk det opp for meg at nå var det ikke flere kategoriserte stigninger igjen. Det dreide seg om å holde farten oppe, og å gjøre det ved å kjøre så billig som mulig. Jeg fikk sekundering på gruppa bak, og fikk høre at 22 mann hadde gått av gårde. Men at to av våre satt med der. Det var gunstig for oss, og jeg regnet med at det ville ødelegge samarbeidet. Inne på sisterunden begynte folk i publikum å rope: Det er over, du har vunnet!

11 proffer siden 2005
Vi ba Van Oudenhove forklare guttens framgang i år.

– Amund har alltid vært bra. Vi har fått ham inn et bra opplegg. Han tar ting til seg, og har motivasjonen og lidenskapen i orden. Det er det som trengs. Han beviser at det er langsiktig jobbing som gjelder, sier belgieren.

Joker-laget har siden oppstarten i 2005 eksportert 11 proffer til utlandet.

Det uunngåelige spørsmålet er om Grøndahl Jansen på sikt blir del av den statistikken.

– Jeg synes det er litt vanskelig å si hva som kreves for å bli proff. Noen får proffkontrakt etter å ha vist fram lite, mens andre har enorme resultater uten å få noe som helst. For meg et litt diffust hva som kreves.

– Tror du at du nærmer det nå, nå som du har begynt å kjøre inn mer resultater?

– Det er sikkert mulig å komme i kontakt med et lag, og om jeg kjører inn et par resultater til, har jeg kanskje muligheten til å bli proff, også. For min ryttertype er det vanskelig å levere de aller største resultatene. Jeg er ikke så god til å spurte og klatrer heller ikke noe særlig. Kan du klatre eller har en god avslutning i felt, får du raskere resultater og vil være mer attraktiv, resonnerer han.

– Qatar er sesongens hovedmål
Heldigvis er det rom for flere typer enn Edvald Boasson Hagen og Sondre Holst Enger i det internasjonale sykkelfeltet.

Det er både Vegard Stake Laengen og Vegard Breen levende beviser på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<b>SATT TILBAKE:</b> Skadene og vrakingen fr Vuelta a España gjorde 2015 til et tøft sykkelår for Vegard Breen. Nå er han på vei tilbake. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

PLASS TIL FLERE ENN SEIERSMASKINER: Vegard Breen viser at man kan bli proff selv om man ikke klatrer best eller vinner massespurter i felt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Grøndahl Jansen er per nå en kjøresterk rytter som kan avgjøre det til sin fordel i en mindre gruppe. Dersom han skal få kjenne smaken av profflivet, er han nødt til å gripe sjansene som kommer og fortsatt akkurat det sporet han har vært inne på så langt denne sesongen.

Da dukker det ganske sikkert opp interessenter også. En ny nøkkel kan være U23-VM i Qatar på tampen av sesongen.

– Jeg tror Qatar kan passe meg veldig bra, i hvert fall om det blir mye vind i starten av rittet. Det største målet mitt denne sesongen er nok å bli med der. Jeg håper å bli tatt ut, ganske tidlig, slik at jeg kan forberede meg godt. Jeg får bare fortsette å levere varene, sier han.

Landslagssjefen vet i hvert fall godt hva han får – om Grøndahl Jansen blir del av den norske troppen.

Tagget med: , , , ,

Les også disse

agen toto play situs toto deposit 5000 toto togel toto togel toto togel 10 situs togel terpercaya toto togel situs togel bandar colok bo togel deposit 5000 agen toto play situs togel agen toto play situs toto sungaitoto