Prøv Procycling Pluss idag

Foto: Tour de l'Avenir.

– Jeg var jo rimelig revansjesugen

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 21.08.16 20:24

Del på    

Amund Grøndahl Jansen ønsket å gjøre det godt etter spurttapet på første etappe, og søndag var det ingen som kunne hamle opp med 22-åringen.

(procycling.no): Amund Grøndahl Jansen har hatt en tilnærmet perfekt start på Tour de l’Avenir. På lørdagens åpningsetappe havnet han i det avgjørende bruddet, og ble nummer to etter å ha tapt spurten mot Vincenzo Albanese (Italia). Revansjelysten stilte han til start søndag, og klarte å komme seg i brudd igjen. Nok en gang holdt bruddet inn, og denne gangen var det ingen som kunne hamle opp med Joker-Byggtorget-rytteren.

Da tremannsbruddet forsto at det var de som skulle kjempe om seieren, så Jansens bruddkamerater på nordmannen, som måtte gjøre jobben, da han var andremann sammenlagt.

– Jeg holdt bare et «steady pace», og hvis jeg prøvde å vinke dem rundt, ble det stillestående, forklarer Jansen til procycling.no

Derfor havnet han først inn på oppløpet, som gikk i slak motbakke, et terreng norske syklister tradisjonelt sett har behersket i spurten. Med 250 meter igjen åpnet han spurten, og det var ingen som kunne tukte nordmannen. Dermed tok han både etappeseier og gul trøye. Jansen har også en klar ledelse i poengkonkurransen.

Se video av innspurten her:

Bryr seg ikke om sammendraget

Nå har sammenlagtlederen over ett minutt ned til nestemann på listen, og leder med 3.38 på rytterne som ikke har fått plass i bruddene som har gått inn.

Men sammenlagten er ikke noe Jansen bryr seg om. Etappene som kommer i Alpene er altfor tøffe for ham.

– Det kommer en tempo hvor jeg har lyst til å kjøre bra, men etter tempoen har jeg ingen ambisjoner. De minuttene jeg har opparbeidet nå, taper jeg på første fjelletappe.

– Var det planlagt at du skulle gå i brudd i dag?

– Vi skulle ha en mann i brudd, for det er jo alltid en god sjanse for at det går inn, og det var viktig at noen kom med. Jeg var jo rimelig revansjesugen etter i går. Det var veldig utydelig hvem som skulle kontrollere, så jeg hadde en følelse av at det kom til å gå inn.

Et skudd for baugen for det norske laget, er at Trond Håkon Trondsen måtte bryte dagens etappe. Trondsen slet med glutenallergi, og fikk det derfor tøft. Dette betyr at seksmannslaget er redusert til fem, og det gjør det enda vanskeligere å kontrollere et felt.

– Gode muligheter for «Doffen»

I morgen venter nemlig nok en flat etappe, hvor Norge har flere interesser. Kristoffer Halvorsen, som lovte etappeseier før rittet, har vist gryende form hittil. I dag tok han spurten om fjerdeplassen, mens han på lørdagens etappe ble nummer to i spurten i feltet. I morgen er siste sjanse for den spurtraske sørlendingen før rittet endrer karakter, og sammendraget skal settes.

Men Grøndahl Jansen forteller at det er liten nytte i å prøve å kontrollere rittet. 

– Vi har jo ikke så mange folk å kjøre med, vi vil jo spare noen til fjellene. For min del er jeg ikke så opptatt av å beholde trøyen. Det fineste er nok hvis vi får en mann i brudd, så går bruddet inn igjen. Da er jo det en fin mulighet for å ta et etapperesultat med noen av de andre gutta også.

Selv om det har vist seg i Tour de l’Avenir at bruddene ofte holder inn, lukker ikke Grøndahl Jansen døren helt for å kontrollere.

– Hvis det går et lite brudd, kan vi eventuelt kontrollere det, og sikkert få hjelp av noen andre som vil ha spurt. Da vil jo «Doffen» (Kristoffer Halvorsen) ha gode muligheter til å ta en seier, analyserer 22-åringen.

Mandag venter altså en relativ flat etappe, men med en ørliten bakke opp til mål. Deretter sykles det tirsdag en 16.5 kilometer lang tempo, før fire beintøffe klatreetapper avslutter rittet.

Tagget med: , ,

Les også disse