I TOPPEN: August Jensen spurtet inn til fjerdeplass, bak etappevinner Bryan Coquard. FOTO: N Gautier Demouveaux

Jensen spurtet om seier i Svolvær

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 16.08.19 17:45

Del på    

Bodøværingen beste norske på 2.etappe i Arctic Race.

(procycling.no): Bryan Coquard (Vital Concept) gikk seirende ut av andre dag i Arctic Race, en humpete, 164 km lang etappe mellom Henningsvær og Svolvær

Franskmannen gikk til topps etter en durabelig massespurt, der sammenlagtleder Mathieu van der Poel (Corendon) tok andreplass og Coquards landsmann Christophe Laporte (Cofidis) ble nummer tre.

Coquard ble ledet frem i spurten av sine opptrekkere Kevin Reza og Jérémy Lecroq, og startet spurten på hjulet til Laporte som hadde tre Cofidis-rytteren foran seg inn til oppløpet. Da Coquard kom frem til front, var det ingen som maktet å komme rundt franskmannen, selv om Van der Poel nærmet seg på de siste meterne.

Beste norske var August Jensen (Israel Cycling Academy) som spurtet inn til fjerdeplass.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Det var kaotisk. En veldig rask spurt, mange som satt med freshe bein etter dagen som var. Men de gutta foran er raske, sier Jensen til TV 2.

Bodøværingen satt på hjulet til Van der Poel, men klarte ikke å holde nederlenderens bakhjul helt inn og kom noen sykkellengder bak de tre første over målstreken.

– Jeg tok en del innpå på slutten, men de har ett litt bedre kick enn meg, sier Jensen – som vant en etappe i Arctic Race i 2017.

– Dette er en liten revansje for meg etter i går da jeg mistet første gruppa etter litt teknisk.

– Jeg er ikke fornøyd med fjerdeplass, det er jeg ikke. Det har blitt en del av dem i år.

Norske toppresultat

Team Coop og Joker Fuel of Norway slo også tilbake etter en dårlig start på Arctic Race. Etter at verken Coop eller Joker hadde noen ryttere i første gruppe på første etappe torsdag, kunne lagene smile over topplasseringer etter spurten i Svolvær fredag.

Coops danske alibi, Louis Bendixen, gjorde en god spurt og ble nummer fem, mens Jokers storvokste lynving, Herman Dahl, bokførte seg med en solid sjetteplass i celebert selskap. De fremskutte plasseringene kom på en dag der begge lag hadde ryttere i det tidlige bruddet.

SOLOSTUNT: Resell var siste rytter fra bruddet til å bli hentet. FOTO: N Gautier Demouveaux

Kjørte av veien

Avslutningen tok en uventet vending for Amund Grøndahl Jansen og Jumbo-Visma da det nederlandske WorldTour-lagets spurter Danny van Poppel (Jumbo-Visma) kjørte av veien 1.5 kilometer fra mål. Van Poppel kom uskadd fra hendelsen, men ulykken til etappens forhåndsfavoritt banet altså vei for Coquards åtttende seier denne sesongen.

– Mathieu er veldig, veldig sterk, men når man som meg i dag får en god posisjon, er det mulig å slå ham. Det var en veldig taktisk etappe i dag, sier Coquard.

– I finalen hadde vi kun Kevin Reze og Jérémy Lecroq, for vi måtte jobbe en del i front av feltet i dag. Dessuten sparer vi Quentin Pacher med tanke på sammendraget. Kevin er en utrolig opptrekker, han gjør det perfekt, sier Vital Concept-rytteren.

Med sin andreplass på etappen forsvarte Van der Poel naturligvis sin sammenlagtledelse. Vinneren av åpningsetappen til Leknes har stadig ni sekunder ned til andremann, Alexey Lutsenko (Astana). Ved å vinne den innlagte spurten fem kilometer fra mål, klatret Markus Hoelgaard (Uno-X Norwegian Development Team) to plasser opp til tredjeplass. Et kortlevd angrep fra en offensiv Hoelgaard åpnet vei for en rask avslutning på den andre etappen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Nordmenn i brudd

Fire ryttere animerte fronten av rittet gjennom store deler av dagen. Henrik Evensen (Joker Fuel of Norway), Haakon Aalrust (Team Coop) og Erik Resell (Uno-X Norwegian Development Team) var de norske representantene i bruddet. Konti-rytterne hadde selskap av dansken Tobias Mørch Kongstad (Riwal) i firemannsgruppa som rev seg løs tidlig på etappen.

Da Mørch Kongstad hadde gått gjennom den innlagte spurten som førstemann var avstanden allerede vokst til 3:15, etter en rask start med 46 kilometer tilbakelagt i løpet av den første timen. Gjennom langesonen var avstanden den sammen før hovedfeltet sakte, men sikkert begynte å hakke løs på kvartettens ledelse.

Både Joker Fuel of Norway og Team Coop var nok fornøyd med Evensen og Aalrusts tilstedeværelse i bruddet etter lagenes nedtur på åpningsetappen torsdag. De norske konti-lagene var de eneste som ikke hadde noen ryttere med i frontgruppa som gjorde opp om seieren i Leknes. Men dette skulle ikke bli bruddets dag, for med 20 kilometer igjen hadde hovedfeltet stålkontroll på firerbanden som lå kun 50 sekunder lengre fremme på veien.

Fem kilometer senere var det slutt på harmonien i tetgruppa da Aalrust og Resell støtet seg bort fra sine to bruddkamerater, som fort havnet tilbake i hovedfeltet.

Resell og Aalrust kjempet heroisk og holdt samen frem til 8.5 kilometer, der Aalrust måtte slippe. Et par kilometer senere var ferden over for Resell også. Like før den innlagte spurten var Uno-X-rytteren kjørt inn av feltet etter en sterk oppvisning.

Ved den innlagte spurten var det Markus Hoelgaard som var våkent fremme og først over. Uno-X-rytteren tok tre nye bonussekunder og klatret på sammenlagtlisten. En offensiv innstilt Hoelgaard fikk luke til feltet og fortsatte alene i front med 4.5 kilometer igjen.

Corendon tok jobben med å kjøre inn nordmannen som to kilometer senere var tilbake i feltet. Deretter tok Cofidis over med fire mann i front og suste inn på oppløpet hvor Coquard sto frem som dagens seiersherre.

Tagget med: , ,

Les også disse